1. În Japonia, nu este obișnuit să intri într-o casă cu pantofii „din stradă”. Regulile de etichetă ale Țării Soarelui Răsare spun că astfel de pantofi sau cizme ar trebui lăsate pe prag, iar în locuință trebuie să încalți niște papuci de cameră.
2. În secolele XVI și XVII în Europa, tocurile erau întotdeauna vopsite în roșu.
3. În timpul domniei regelui William al II-lea al Angliei (secolul al XI-lea), se obișnuia să se poarte pantofi cu vârfurile ascuțite răsucite ca coarnele berbecului.
4. Conform Codului legii evreiești, cunoscut și sub numele de “Shulchan Aruch”, întotdeauna se încalță mai întâi pantoful drept, iar primul se descalță- stângul. Aceeași regulă este urmată și în statele islamice.
5. Pantofii cu vârf deschis au devenit populari în anii 30 ai secolului trecut, când plajele au devenit la modă.
6. Cel mai mare pantof din lume a fost realizat în orașul filipinez Marikina. Avea 5,5 metri lungime, 2,25 metri lățime și 1,83 metri înălțime. Dacă astfel de pantofi ar fi creați pentru un uriaș mitic, înălțimea lui ar fi de 37,5 metri.
7. În statul american Maine, este ilegal să mergi pe stradă cu șireturi dezlegate.
8. În China, există obiceiul de a arunca unul dintre pantofii roșii ai miresei de pe acoperiș. Conform credințelor populare, acest ritual simplu face căsătoria puternică și fericită.
9. În timpul Imperiului chinez Han (206 î.Hr. - 220 d.Hr.), pantofii de nuntă ai fetelor erau niște sandale din lemn, care erau atașate la picior cu panglici colorate. Se credea că astfel de pantofi aduc prosperitate vieții de familie.
10. Primele tocuri au fost concepute pentru a ține piciorul în etrier.
11. În Ungaria, mirele bea un tost pentru mireasă din papucul său.
12. Primii pantofi pentru femei au fost realizați pentru regina Victoria a Marii Britanii în 1840.
13. În Dakota de Nord, legea interzice leneveala, cu atât mai puțin dormitul încălțat.
14. Se crede că prima încălțăminte cu toc înalt pentru femei a fost inventată în secolul al XVI-lea de Catherine de Medici, care a rezolvat astfel problema staturii sale mici, înainte de a călători în Franța pentru a se căsători cu Henric al II-lea de Valois.
15. Platon și Aristotel credeau că picioarele goale reduc dorința sexuală și că purtarea încălțămintei îi conferă proprietarului său putere sexuală.
16. Astăzi în Statele Unite ale Americii există obiceiul de a lega pantofii de bara de protecție a unei mașini de nuntă. Este un ritual străvechi de încredințare a miresei, în timpul căreia tatăl îi oferă ginerelui pantofii ei.
17. Prima imagine de încălțăminte a fost creată acum aproximativ 15.000 de ani. A fost găsit pe sculpturi în piatră din ceea ce a rămas acum în Spania.
18. În China, mireasa poartă pantofi speciali pentru nuntă, pe care sunt brodate diferite imagini, fiecare dintre ele reprezentând un simbol. De exemplu, în provincia Fujian, imaginile unei broaște țestoase și ale unei căprioare sunt brodate pe pantofii de nuntă, care sunt un simbol al unei căsătorii fericite pe termen lung.
19. Tălpile primelor Louboutins au fost vopsite în roșu cu ojă.
20. În secolul al XVII-lea, clasa superioară din Europa purta pantofi cu toc de 15 centimetri.
21. În Orientul Mijlociu, tocurile au început să fie atașate de pantofi pentru a îndepărta piciorul de nisipul fierbinte.
22. În statul american Ohio, femeilor le este interzis prin lege să poarte pantofi polonezi.
23. Frații Dassler au fondat o companie în 1924 care a devenit rapid unul dintre liderii mondiali în domeniul încălțămintei sportive. Cu toate acestea, după cel de-al doilea război mondial, au căzut și au împărțit compania în două. Adolf și-a numit compania Adidas (de la Adi Dassler), iar Rudolph - RuDa (de la Rudi Dassler), denumind-o ulterior Puma. Orașul german, în care își au sediul aceste două firme, este încă împărțit în două jumătăți, locuitorii cărora nu se tolerează.
24. În Tunisia, înainte de nuntă, mirele dă miresei sale papuci albi. Setul de cadouri include și o lumânare albă, o pernă și mănuși. Fata ar trebui să aprindă o lumânare și, în timp ce arde, să-și decoreze mâinile întinse pe pernă cu henna. După ce s-a pregătit, își pune mănuși pe mâini și papuci albi în picioare.
25. Pentru a obține pantofi de cauciuc, indienii din America de Sud pur și simplu și-au scufundat picioarele în sucul proaspăt al plantei din care a fost obținut cauciucul. După întărire, sucul s-a transformat în „galoșe” impermeabile.
26. Țara considerată lider în producția de încălțăminte este Italia. Peste 30.000 de întreprinderi mari și mici produc încălțăminte. Nu degeaba Italia este înfățișată pe harta lumii sub forma unei cizme frumoase.
27.Dacă purtați sandale fără șosete în Cuba, veți fi considerat ca fiind o persoană gay.
28. Cizmele, în care Neil Armstrong a pus piciorul pe Lună, încă „plutesc” în spațiu.