Imprimantele au fost cu siguranță una dintre cele mai utile descoperiri ale lumii moderne.
Dacă tiparul a fost, la rândul lui, o adevărată revoluție, imprimantele au ridicat ștafeta și mai mult. Imprimantele vin cu marele avantaj al disponibilității pentru larg consum. Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi putem avea în locuința proprie o imprimantă, dacă dorim și avem nevoie.
Asemeni aparatelor de fotografiat, imprimantele au evoluat de la banalul alb-negru, la color, apoi la 3D. Am putea spune că imprimantele au avut cea mai spectaculoasă evoluție. Puțini dintre noi ne gândeam că vom apuca vremea când imprimantele vor „tipări” obiecte 3D.
Un ajutor de nădejde în fiecare birou sau locuință, iată câteva lucruri interesante despre imprimante pe care probabil nu le știai!
1. Fabricarea unui cartuș necesită 4 litri de ulei
Fabricarea unui cartuș are diferite etape. De la fabricarea carcasei de plastic, la cea a componentelor electrice, a tușului până la transportarea sa la locul de distribuție sau de vânzare, un cartuș „consumă” în media patru litri de ulei. Interesant, nu-i așa?
2. Cea mai mare imprimantă poate imprima până la 185 m2
Cea mai mare imprimantă din lume, la ora actuală, se numește Infinitus (destul de sugestiv) și are o dimensiune de 12 x 50 m.
Ea poate imprima suprafețe de până la 185 de metri pătrați și este folosită în producții publicitare de amploare precum campanii electorale sau filme.
3. Folosim foarte multe cartușe
Probabil ai intuit deja această curiozitate.
Cartușele sunt de diferit dimensiuni și utilități. Cele de unică folosință sunt probabil cele care produc cele mai multe deșeuri. Însă cartușele pot „muri” dacă nu sunt îngrijite corespunzător (se usucă) sau pot suferi defecțiuni ale părții electrice care necesită înlocuirea lor prematură.
Așadar, dacă am pune la un loc toate cartușele folosite, am putea înconjura pământul de trei ori.
4. O imprimantă laser color consumă mai mult decât un PC
Deși dimensiunile lor reduse, te vor face să crezi că sunt la fel de economice, nu este chiar așa.
În timpul procesului de imprimare, o imprimantă laser va consuma mai multe resurse decât calculatorul care o comandă. De ce? O imprimantă laser are numeroase componente (toner, role tracțiune, unități de fixare, etc.) care trebuie să funcționeze în perfectă armonie pentru a reda cea mai precisă versiune a imaginii pe care o dorești imprimată.
Însă nu trebuie să îți faci griji. Imprimanta nu va consuma resurse atât timp cât nu funcționează.
5. Rolele cuptorului depășesc 200 grade Celsius
Imprimantele laser funcționează pe bază de toner. Tonerul este stocat în role, care încălzite transferă tonerul în cartuș, care apoi imprimă pe hârtie.
Rolele în care se află tonerul se încălzesc la temperaturi de peste 200 de grade Celsius. Însă cu toate acestea, hârtia nu ia foc în momentul imprimării. Aceasta nu arde din simplul motiv că trece printre rolele cuptorului suficient de rapid, pentru a nu afecta integritatea hârtiei.
Știai unele dintre aceste curiozități despre imprimante? Care a fost curiozitatea ta preferată?