Copacii sunt stâlpii civilizației noastre, dar rareori acordăm atenție cât de uimitori pot fi aceștia. Este dificil să supraestimăm importanța copacilor. Apariția lor cu mai bine de 300 de milioane de ani în urmă a fost un moment de cotitură pentru Pământ. Copacii au hrănit, au adăpostit și au crescut de-a lungul timpului nenumărate creaturi.
1. Pământul are peste 60.000 de specii de arbori cunoscute
Până de curând, nu a existat un “recensământ” global al speciilor de arbori. Dar, în aprilie 2017, a fost prezentată o imagine de ansamblu a tuturor speciilor de arbori cunoscute după nume științific și distribuție la nivel de țară și a fost deschisă o bază de date online - GlobalTreeSearch, care oferă acces la aceste informații.
Oamenii de știință care au participat la această analiză cuprinzătoare au adunat date de la muzee, grădini botanice, centre agricole și alte surse și au ajuns la concluzia că 60.065 de specii de arbori sunt cunoscute în prezent de știință. Acestea variază de la Abarema abbottii, un copac găsit doar în Republica Dominicană, până la Zygophyllum kaschgaricum, un copac rar și slab studiat, originar din China și Kârgâzstan.
2. Peste jumătate din toate speciile de arbori există într-o singură țară
Pe lângă cuantificarea biodiversității copacilor, recensământul din 2017 a arătat și unde și cum trăiesc aceste 60.065 de specii diferite. Cercetătorii au descoperit că aproape 58% din toate speciile de arbori sunt specifice unei țări. Din punct de vedere geografic, Brazilia, Columbia și Indonezia sunt țările cu cele mai multe specii de arbori.
3. Copacii nu existau în primele 90 % din istoria Pământului
Pământul are o vechime de 4,5 miliarde de ani, iar plantele s-ar putea să fi populat pământul cu doar 470 de milioane de ani în urmă, cel mai probabil este vorba despre mușchi. Plantele vasculare au apărut în urmă cu aproximativ 420 de milioane de ani, dar chiar și zeci de milioane de ani după aceea, nici o plantă nu a crescut cu mai mult de 1 metru deasupra solului.
4. Înainte de copaci, Pământul adăpostea ciuperci, care aveau o înălțime de până la 8,8 metri
În urmă cu aproximativ 420 de milioane până la 370 de milioane de ani, au trăit Prototaxiții - un gen de organisme vii fosile în formă de con până la 8,8 metri înălțime și până la 1,37 metri în diametru, au trăit pe uscat în perioadele siluriană și devoniană. Oamenii de știință au dezbătut mult timp dacă ar fi niște copaci străvechi ciudați, dar un studiu din 2007 a concluzionat că erau ciuperci, nu plante.
5. Primul copac cunoscut de pe Pământ a fost o plantă fără frunze, asemănătoare ferigii din New York
În ultimii 300 de milioane de ani, mai multe specii de plante au evoluat luând formă de copac. Acesta este un pas în evoluția plantelor, care necesită inovații, cum ar fi trunchiurile puternice pentru a rămâne în poziție verticală și sistemele vasculare puternice pentru a pompa apa și nutrienții din sol.
Cu toate acestea, lumina soarelui suplimentară merită, determinând arborii să evolueze de mai multe ori, fenomen numit evoluție convergentă. Cel mai vechi copac cunoscut este Wattieza, identificat din fosile vechi de 385 milioane de ani găsite în actualul New York. O parte din familia plantelor preistorice, despre care se crede că sunt strămoșii ferigilor, avea o înălțime de 8 metri și a format primele păduri.
6. Un stejar mare poate consuma aproximativ 378 litri de apă pe zi, iar un sequoia uriaș “bea” până la 1892 litri pe zi
Mulți copaci maturi necesită cantități enorme de apă, lucru dăunător pentru grădinile afectate de secetă, dar adesea benefic pentru oameni. Copacii “însetați” pot limita inundațiile datorate precipitațiilor abundente, în special în zonele joase, cum ar fi câmpiile râurilor. Ajutând pământul să absoarbă mai multă apă și menținând solul împreună cu rădăcinile sale, copacii pot reduce riscul de eroziune și daune materiale provocate de inundații.
De exemplu, un stejar matur poate transporta mai mult de 150.000 de litri de apă pe an, ceea ce înseamnă că aceasta este cantitatea de apă care va călători de la rădăcini la frunzele sale, care îl eliberează ca abur înapoi în aer.
Ca bonus, copacii sunt capabili să absoarbă murdăria din sol. Un arțar poate elimina 60 de miligrame de cadmiu, 140 de miligrame de crom și 5200 de miligrame de plumb din sol.
7. Copacii pot reduce stresul, pot adăuga valoare unui imobil și pot combate criminalitatea
Nu este surprinzător faptul că arborii ridică valoarea imobiliarelor. Potrivit Serviciului Forestier SUA, amenajarea peisajului cu copaci sănătoși și maturi crește cu până la 10% valoarea unei case. Cercetările arată, de asemenea, că copacii urbani sunt asociați cu rate scăzute ale criminalității.