Marile orașe din întreaga lume se confruntă cu aceleași provocări: blocaje de trafic, fum și poluare fonică. Dar dacă mai devreme au încercat să rezolve problemele prin extinderea drumurilor și construirea de noi rute, atunci în ultimii ani, tendința de a elimina mașinile din megalocații a căpătat amploare. Orașele din întreaga lume dezvoltă și implementează programe pentru a limita utilizarea mașinilor personale. Ai am selectat 7 exemple interesante, unde și cum se întâmplă acest lucru.
1. Oslo, Norvegia
Capitala Norvegiei intenționează să închidă complet accesul la mașini în timp, iar orașul se îndreaptă rapid către acest obiectiv. Sute de locuri de parcare au fost interzise în ultimii ani. În schimb, există zone pietonale, zone de relaxare în aer liber și mini-piețe. O rețea de piste pentru biciclete a fost creată și se extinde constant, iar cetățenii acordă granturi pentru achiziționarea de biciclete electrice. Transportul personal se reduce, iar transportul public se imbunătățește constat. Se lansează noi linii de rute, se cumpără tramvaie noi .
2. Paris, Franța
Autoritățile din capitala Franței încearcă, de asemenea, să elibereze orașul de mașini. Din 2016, șoferilor de mașini fabricate înainte de 1997 li s-a interzis accesul în centru în zilele lucrătoare. Și în fiecare primă duminică a lunii, partea centrală a orașului este aproape complet închisă mașinilor - numai șoferii care locuiesc în aceste zone și mașinile de livrare au voie să intre. Anne Hidalgo, primarul Parisului, lucrează la o extindere treptată a zonei pietonale a metropolei: creșterea numărului de piste pentru biciclete și reducerea locurilor de parcare, transformându-le în piețe și locuri de joacă
3. Madrid, Spania
În capitala Spaniei, programul Madrid Central funcționează din 2018, care reglementează ce mașini pot intra în centrul orașului. Acestea pot fi doar mașini ale rezidenților sau cele cu permisiunea specială de acces. A fost introdusă și o interdicție de intrare pentru mașinile pe benzină până în 2000. și motorină - până în 2016 . Mai mult, Madrid intenționează să refuze complet accesul pe străzile orașului la mașinile cu motorină până în 2025.
4. Berlin, Germania
Capitala Germaniei intenționează să fie complet lipsită de mașini până în 2030. Sector central cu o suprafață de 88 mp km va fi accesibil doar pietonilor, bicicliștilor și transportului public. Un buget impresionant de 132 de milioane de euro a fost alocat pentru obiective atât de ambițioase. Rețeaua de tramvaie se extinde masiv în oraș, se dezvoltă planuri pentru construirea de noi stații de metrou și se creează infrastructura pietonală și pentru biciclete.
Fapt interesant: programul fără mașini a întâmpinat o puternică opoziție din partea automobiliștilor.
Oponenții ideii spun că, de la fondarea preocupării VW și până la construirea primelor autostrăzi, mașinile sunt inseparabile de identitatea germană și abandonarea acestora ucide o parte din cultura națională. Asociația Germană a Industriei Auto (VDA) a intentat un proces împotriva orașului pentru că nu a justificat fezabilitatea economică a unei astfel de interdicții și încălcarea drepturilor proprietarilor de mașini.
5. New York, SUA
Autoritățile din New York nu intenționează să închidă orașul de mașini în viitorul previzibil, dar susțin totuși tendința de scădere a traficului. De exemplu, programul Summer Streets se desfășoară anual. Ca parte a evenimentului, trei sâmbătă din august, vehiculele vor fi închise de la Brooklyn Bridge la Central Park. De asemenea, circulația mașinilor prin parc în sine este interzisă. În plus, New York își extinde și rețeaua de piste de biciclete și extinde zonele pietonale.
6. Boston, SUA
Boston a dezvoltat o strategie cuprinzătoare de transport - Go Boston 2030. Conform planului, numărul de mașini private pe străzile orașului ar trebui să fie redus la jumătate în decurs de 10 ani. Pentru a stimula abandonarea mașinilor private, transportul public se dezvoltă activ: rețeaua de rute se extinde, autobuzele de mare viteză sunt puse pe linie, străzile inteligente sunt echipate. Zonele pietonale și pistele pentru biciclete se extind, de asemenea.
7. Mexico City, Mexic
Pentru Mexico City, problema calității aerului este deosebit de acută. Capitala Mexicului este situată într-un bazin înconjurat de munți și vulcani, iar această caracteristică topografică face dificilă deplasarea maselor de aer. Autoritățile orașului încearcă să reducă nivelul de poluare încurajând locuitorii să folosească mai multe mijloace de transport în comun și să treacă la biciclete. În fiecare duminică în Mexico City, una dintre cele mai aglomerate străzi, Paseo de la Reforma, se închide pentru a permite bicicliștilor să călătorească în siguranță prin cartierul istoric. Și până în 2025, este planificată interzicerea completă a intrării vehiculelor diesel în oraș.
Fapt interesant: Încercările autorităților de a restricționa utilizarea mașinilor sunt puțin cunoscute în rândul locuitorilor din Mexico City. Interzicerea intrării în centrul capitalei în anumite zile ale săptămânii pentru unele autoturisme, în funcție de plăcuța de înmatriculare, nu a dus la trecerea la transportul public. Mai ales, că acesta este adesea supraaglomerat. În schimb, locuitorii au ales să cumpere o a doua mașină cu o altă plăcuță de înmatriculare sau să folosească un taxi.