Adelaide, cunoscut şi sub numele de Oraşul Bisericilor, a fost planificat ca o utopie atunci când colonelul William Light a făcut topografia zonei în 1836. El a creat un plan urbanistic simplu, geometric inconjurat de parcuri, într-un cadru încântător cu un lanț de "dealuri fermecate" în partea stângă.
Cadrul fermecător a creat controverse încă de la început. Guvernatorul John Hindmarsh îi ceruse lui Light să stabilească orașul în apropiere de gura de vărsare a recent descoperitului Fluviu Murray, despre care autorităţile sperau că va deschide continentul australian în acelaşi mod în care Fluviul Mississippi deschidea America de Nord. Light a sosit cu numai câteva luni înaintea primilor colonişti, așa că a avut foarte puțin timp la dispoziţie pentru a lua o decizie. După ce a examinat gura de vărsare frecvent acoperită cu nămol a fluviului şi linia de coastă înșelătoare din apropiere, Light a hotărât să construiască noul oraş cu aproximativ 96 km mai departe, într-o câmpie din interiorul continentului, dincolo de Golful St. Vincent. Acest lucru l-a înfuriat pe Hindmarsh, declanșând dispute grave.
Cu toate acestea, Adelaide s-a dezvoltat şi a prosperat, în timp ce localităţile de pe coasta expusă se confruntau permanent cu numeroase naufragii.
În 1878, o linie de cale ferată a legat Adelaide cu portul de pe râul Morgan, punând capăt disputelor. Totuși, era prea târziu pentru colonelul Light, care a murit sărac în anul 1839. "Nu mă aștept ca motivele care m-au determinat să poziționez oraşul Adelaide acolo unde se află să fie înţelese de toată lumea și nici să fie analizate cu calm în momentul de față", scria acesta cu puţin timp înainte de moartea sa. "Cer posterităţii să hotărască dacă merit laude sau oprobrii". lar posteritatea a decis cu certitudine în favoarea sa. Recunoscător, l-a onorat ridicându-i o statuie din bronz pe Montefiore Hill, o movilă înverzită din North Adelaide, chiar deasupra frumosului Adelaide Cricket Ground şi locul ideal pentru a surprinde personalitatea orașului. De aici poți vedea parcurile care înconjoară orașul interior, turlele gemene ale minunatei Catedrale St. Peter's, grațiosul râu Torrens, precum și liniile precise ale orizontului oraşului. Priveliștea aceasta este denumită Viziunea lui Light.
În Adelaide te poţi orienta cu uşurinţă, tocmai pentru că este organizat geometric. În centru se află Victoria Square, de unde poți lua tramvaiul spre plaja din Glenelg. Există planuri de extindere a popularei şi vechii linii de tramvai până în North Adelaide. Bulevardul North Terrace, mărginit de copaci, este centrul cultural, cu muzee şi arhitectură în stil colonial. De-a lungul Rundle Mall, o stradă pietonală însorită, colorată de chioscurile cu flori şi animată de muzicienii de stradă şi jongleri, este principala zonă pentru cumpărături. Hindley Street este cartierul rău-famat al oraşului, destul de sordid în felul său, dar foarte liniştit în comparație cu Kings Cross din Sydney. Pe Gouger Street se află Central Market, unul dintre simbolurile gastronomice ale oraşului, un adevărat paradis al fructelor şi legumelor specifice zonei, al brânzeturilor, fructelor de mare și produselor din carne. Gouger Street se mai laudă şi cu cea mai mare concentrare de restaurante din Adelaide. Rundle Street este cartierul cafenelelor artistice, împânzit de baruri, unde se serveşte vin, şi de bistrouri. Se spune că în acest oraș există mai multe localuri unde se poate mânca mult mai bine decât în alte părţi. Străzile O'Connell şi Melbourne din cartierul North Adelaide sunt de asemenea cunoscute pentru sumedenia de cafenele.
Caracterul oraşului Adelaide este dificil de definit. Oraşul are o veche reputație pe linie conservatoare şi are chiar și o clică de familii vechi şi bogate, denumite colectiv "the Establishment." Pe de altă parte, climatul său mediteraneean, mâncarea şi vinurile bune îi conferă un aer mai degrabă hedonist. Acesta este probabil cel mai activ oraş din Australia. Calendarul său este plin de evenimente, festivaluri, iar cele două echipe profesioniste de fotbal australian sunt susţinute de mulţimi de suporteri al căror provincialism verbal l-ar face să roşească chiar și pe cel mai îndârjit suporter de fotbal american.
Înghesuit între mare și o serie de coline, Adelaide oferă numeroase opțiuni pentru a petrece o zi în aer liber pe timp de vară, atunci când orașul începe să se încingă. la tramvaiul pentru o călătorie de o jumătate de oră până la Glenelg sau mergi cu mașina pe culmile Mount Lofty pentru priveliștile spectaculoase și pentru a inspira aerul proaspăt.