“Maimutele vorbesc limba oamenilor primitivi”. Iata declaratia provocatoare a etologului francez Alban Lemasson bazata pe experienta acumulata pe parcursul studiului limbajului maimutelor africane. Copilaria petrecuta in Republica Camerun a fost de neuitat, marturiseste specialistul in talmacirea limbajului animalelor, amintindu-si cum "elefantii traversau strazile, maimutele erau obisnuite cu oamenii, iar natura era pretutindeni".
In 1978, cand Alban avea doar 3 ani, familia sa s-a mutat cu traiul in Africa. Apoi, 9 ani mai tarziu a revenit in Franta, stabilindu-se in regiunea Côte d'Ivoire. Dupa ce a sustinut cu brio bacalaureatul el a urmat o serie de cursuri pregatitoare de biologie, viitorul etolog statea la rascrucea drumurilor. Ce sa aleaga? “Veterinar, etolog, filolog….toate imi sunt pe plac” afirma Alban, fara sa se gandeasca ca va ajunge etolog vreodata. Mai mult ca atat, el nici nu stia ca exista o asemenea meserie, aceasta fiind foarte rara.
In general, termenul “etologie” provine din limba franceza si se refera la disciplina care are ca obiect studiul moravurilor, al obiceiurilor popoarelor, dar si una din ramurile biologiei moderne care studiaza comportamentul, modul de viata al animalelor si plantelor din punctul de vedere al dinamicii lor, urmarind interactiunile dintre indivizi in cadrul aceleiasi specii sau populatii.
Atunci cand studia biologia, etologul a observat ca lui ii place mai mult subramura stiintei care se ocupa de studiul comportamentului organismelor si a mediului in care ele opereaza. Informatiile despre relatiile intre indivizi, precum si modul de incadrare a acestora in habitatul lor il preocupau mai mult decat cunostintele despre functionarea interna a organismului. A fost o revelatie pentru Alban!
Astazi, pentru profesorul universitar si coordonatorul laboratorului de cercetari in etologie, Alban Lemasson, misiunea sa este mai mult decat o pasiune. El a gasit acel punct de echilibru in care s-au contopit domeniul stiintific cu dragostea sa fata de lumea animala. De mai bine de 15 ani, specialistul in etologie a studiat comportamentul maimutelor din intreaga lume urmarind elaborarea unui sistem de decodificare a limbajului lor. El a facut cercetari asupra unor varietati de primate din diferite regiuni ale lumii (Africa de Vest, Japonia sau Mexic), ceea ce i-a permis sa obtina o performanta de invidiat in domeniul talmacirii lexicului animalelor.
Maimutele au un limbaj simplu. Ele poseda strigatele de la nastere, iar articulatia si pronuntia se dezvolta pe parcursul vietii. In baza acestor informatii, etologul a demonstrat ca, la fel ca si noi, maimutele interactioneaza reciproc urmand diverse reguli de conversatie: de a nu intrerupe interlocutorul, de a respecta ordinea cuvantarilor, de a acorda varstnicilor prioritate in timpul unui dialog, de a comunica despre sine, emotii sau mediul inconjurator. In ciuda acestui fapt, nu s-a remarcat abilitatea primatelor de a crea mesaje noi incontinuu sau de a exprima conceptul de timp si spatiu.
Dat fiind faptul ca a fost analizat comportamentul primatelor in habitatul lor natural, in circumstante cunoscute, urmatoarea etapa a cercetarilor va consta in prezentarea unor obiecte neobisnuite pentru lumea animalelor (lumanari pentru botez , obiecte de decor sau bijuterii, de exemplu), si analiza reactiei verbale a maimutelor la privirea acestora.
Putem noi oare considera primatele precursori reali ai limbajului nostru? Cum sa explicam aparitia cuvantului si evolutia lui? In cautarea raspunsului la aceste intrebari ale umanitatii, etiologia continua sa studieze universul „fratilor nostri mai mici”.