Asia este cel mai mare continent. Partea ei de nord, unde peisajul este dominat de tundre îngheţate şi de păduri de conifere, este ocupată în întregime de Federația Rusă. Mai departe, spre sud, se află întinderile ierboase lipsite de arbori, numite stepe, ale Asiei Centrale. Apoi urmează vaste arii deșertice unde iarnă este un ger cumplit.
Sud-vestul Asiei, care constituie Orientul Apropiat și Mijlociu, este acoperit, de asemenea, în mare parte de deșerturi, dar acestea sunt fierbinți și adesea nisipoase. La sud de cel mai înalt lanț de munți al planetei, Himalaya, se află ţările sud-asiatice cu climat musonic. Perioade lungi de vreme caldă și secetoasă sunt urmate de ploi abundente. În sud-est, o peninsulă se îndreaptă spre numeroasele insule care alcătuiesc Indonezia, unde se găsesc mari întinderi de păduri tropicale umede foarte dense.
Mari porțiuni sunt practic nelocuite, totuși Asia are o populație cu mult mai numeroasă decât oricare alt continent. În sud și în est, câteva ţări au ajuns bogate datorită rezervelor mari de petrol sau datorită dezvoltării lor tehnologice. Dar în multe alte țări este mare sărăcie. Majoritatea locuitorilor își câștigă existența din agricultură și sunt expuși la inundații sau secetă. Orașele asiatice devin din ce în ce mai mari, pe măsură ce tot mai mulți oameni vin de la ţară în căutare de slujbe.
ORIENTUL APROPIAT ŞI MIJLOCIU
Țările din sud-vestul Asiei sunt cunoscute și sub numele de Orientul Apropiat și Orientul Mijlociu. În mare parte, acest teritoriu este muntos sau deșertic, iar climă este caldă, uscată. Regiunile cele mai fertile se întind de-a lungul țărmului Mării Mediterane și în câmpiile aluviale din estul Irakului. Aici se pot cultivă cereale și citrice.
Alte țări din regiune, că Arabia Saudită, Kuwait și Emiratele Arabe Unite, au ajuns bogate, deși sunt lipsite de apă și în mare parte deșertice. Ele au rezerve imense de petrol, pe care îl exportă în restul lumii.
Unele orașe din Orientul Mijlociu au mii de ani vechime. Multe au străzi înguste, cotite, care înconjoară piața centrală și lăcășul de cult, moscheea. În afară de Israel, care este un stat ebraic, cei mai mulți locuitori ai regiunii sunt de religie islamică, dar aici deseori au loc conflicte între grupurile religioase și etnice. Diferendele de frontieră și teritoriale dintre state au provocat și ele războaie în Orientul Mijlociu.
ASIA DE SUD
Subcontinentul indian include India, Pakistanul, Nepalul, Bhutanul și Sri Lanka. Nordul este în mare parte muntos, lanțurile Himalaya și Karakorum despărțindu-l de restul Asiei. O regiune deșertică acoperă partea de est a Pakistanului și nord-vestul Indiei, mărginindu-se cu terenuri mai fertile unde se cultivă orez și bumbac. Valea Gangelui este una dintre regiunile cel mai intens cultivate din lume. Sri Lanka are mari plantații de ceai și atrage foarte mulți turiști.
Asia de Sud este patria multor popoare, cu mii de limbi diferite și mai multe religii. Însă mulţi oameni sunt foarte săraci. Majoritatea sunt agricultori care depind de ploile musonice. Ei sunt puternic afectați de secete sau de inundaţii, mai ales în câmpiile situate la mică altitudine, că în Bangladesh. Anii de război civil au sporit sărăcia în Afganistan și Myanmar.
Totuși, unele dintre ţările din sudul Asiei devin din ce în ce mai industrializate. India are o dezvoltată industrie prelucrătoare, producând textile, confecții și utilaje. Oraşele ei sunt mari și supraaglomerate din cauza celor care au venit de la ţară în căutare de slujbe.
MONGOLIA și COREEA
Mongolia ocupă câmpiile ierboase cuprinse între munţii din nord și deșertul Gobi din sud. Mulți locuitori duc și acum o viață nomadă în câmpiile centrale. Mongolia are resurse de cărbune și petrol.
Atât Coreea de Nord, cât și Coreea de Sud sunt muntoase și împădurite, dar în timp ce Coreea de Nord are puține legături cu restul lumii și se bazează pe imensele gospodării agricole de stat, Coreea de Sud are o industrie modernă, performantă și multe relații comerciale.
ASIA DE SUD-EST
Extremitatea sud-estică a continentului asiatic, împreună cu miile de insule aflate mai la sud, constituie regiunea Asiei de Sud-Est. Pe continent se află Thailanda, Laos, Vietnam și Cambodgia, țări muntoase, acoperite de păduri. Ele sunt străbătute de mari fluvii, cu văi fertile în care se cultivă importante cantităţi de cereale, mai ales orez, și fructe tropicale. Thailanda are și activități turistice și manufacturiere înfloritoare. Cambodgia, Vietnamul și Laosul au fost devastate de războaie; totuși, Vietnamul are astăzi o activitate industrială în plină dezvoltare.
Malaysia este alcătuită din peninsula Malacca, legată de continent, și o mare porţiune din nordul insulei Kalimantan (Borneo). Sudul insulei, împreună cu alte insule, inclusiv Sumatra și Java, face parte din Indonezia. Climă este caldă și umedă, cu păduri tropicale dense care adăpostesc multe feluri de plante și de animale. Malaysia și Indonezia au resurse natural bogate, că petrolul, gazele naturale și cauciucul, precum și o industrie prelucrătoare dezvoltată. La nord de insula Kalimantan se află Filipinele, mii de insule mici din care multe sunt nelocuite. Deși țara lor are resurse minerale bogate, mulți locuitori au fost nevoiți să plece la muncă în alte țări. Atât Filipinele, cât și Indonezia sunt afectate frecvent de furtuni tropicale, erupţii vulcanice și cutremure.
Micile state Singapore și Brunei se numără printre cele mai bogate țări din lume. Brunei are rezerve imense de petrol și gaze, iar Singapore este un centru industrial și financiar de importanţă internațională.
JAPONIA
Asezată la est de continentul asiatic, Japonia este alcătuită din patru insule mari, pe care se concentrează cea mai mare parte a populației țării, și mii de insule mai mici. Cele patru insule principale sunt Honshū, Hokkaido, Kyūshū și Shikoku. Teritoriul ţării este în mare parte muntos, cu numeroși vulcani, și acoperit cu păduri. În nord, iernile sunt reci, dar în sudul țării, iernile sunt blânde și verile calde.
Având puține terenuri favorabile pentru culturi agricole și fiind lipsită de resurse naturale, Japonia s-a orientat spre industrie și tehnologie pentru a-și asigura cele necesare vieții. În prezent este un producător de frunte de automobile, nave și produse electronice că televizoarele, calculatoarele și aparatele de fotografiat. Este și un centru financiar puternic. Cei mai mulți japonezi trăiesc în orașe, multe dintre acestea având peste un milion de locuitori. Construcţiile sunt proiectate să reziste la cutremurele care au loc frecvent.