Obisnuiti ca un oficiu trebuie sa raspunda celor trei criterii esentiale: comfort, simplism si universalitate, ideia de a depai limitele interzisului ne va parea foarte indrazneata. Impreuna cu relatiile in echipa, managementul si politica interna a intreprinderii, designul oficiului influenteaza involuntar productivitatea muncii. Iata de ce in companiile de publicitate, studiourile de creatie, casele de moda, unde personalul lucreaza cu propria imaginatie, originalitate si creativitate, amenajarea stilata a oficiilor reprezinta un element crucial în organizarea muncii.
Haideti sa descoperim care sunt cele mai impresionante oficii din lume, unde oamenii se duc cu sa-si exprime dragostea pentru frumos si demonstreaza eficienta maxima in activitatile profesionale.
Selgas Cano Architecture Office, Spania.
Simplu, dar original, o incinta in sanul naturii e un oficiu de vis pentru orice job. Natura te inspira, isi da energie si intelepciune, iar atunci când privesti culorile vii ale padurii, auzi fosnetul frunzelor si ciripitul pasarilor, imaginatia ta nu are hotare. Poti sa iti folosesti la maxim resursele intelectuale, intrucat creierul primeste doza necesara de oxigen din nucleul naturii, ceea ce nicidecum nu poate fi comparat cu aerul conditionat sau un geam deschis intr-un megapolis intoxicat cu gaze de esapament.
Google, Statele Unite ale Americii
Ca o antiteza intre elementele moderne de arhitectura si natura, oficiul companiei care devine motorul de cautare Google, dar si cativa afiliati precum Youtube, DoubleClick, On2 Technologies si altele, pare a fi, la prima vedere, mai mult fictiune, decat adevar. Una din salile de lucru, aidoma unei pesteri, armonizeaza usor si iscusit elementele naturii si designul abstract. Culoarea verde, care creeaza contrastul, conditioneaza cresterea puterii de concentrare a personalului, oferind o anumita stare liniste si optimism. Pare foarte simplu, dar fiecare moment in proiectarea oficiilor Google este bine conceput de cei mai ingeniosi designeri din lume. O sala de basket, bezi de alergat, un meeting room asemanator unei sali de teatru sunt prea departe de ceea ce ne-am obisnuit sa vedem in oficiu, dar fiti siguri ca anume ele ar putea sa ne faca sa gandim neordinar, si visam, sa evoulam.
Inventionland Design Factory, Statele Unite ale Americii
Oficiile companiei sunt o minune greu de imaginat, daca nu le-ai vazut vreodata. Situata in Pittsburg, Inventionland Design Factory se bazeaza pe inventii, licentiind, in mediu, un produs nou la fiecare trei zile. Toate activitatile se intampla pe o suprafaa de 70 metri patrati cuprinzand 15 departamente cu design specific. Spre exemplu, biroul care imiteaza o nava de pirati se deosebeste nu doar prin decoratiuni coplesitoare, dar si prin efecte audio, video redand intocmai atmosfera calatoriilor pe mare. Asociindu-se mai mult cu divertisment, decat cu responsabilitati profesionale, sufletul acestei companii te face sa te simti liber, descatusat si relaxat. Toate acestea sunt posibile, atunci cand fondatorul companiei sustine ideea:
“Cel mai bun lucru rezulta din spiritul jocului” George Davison
Facebook, Statele Unite ale Americii
Ca o adevarata explozie de culori, designul oficiul renumitei companii, care detine si opereaza cu reteaua de socializare Facebook, ne comunica despre atitudinea fata de angajati si politica interna a companiei. Contrastandu-se cu peretii de culoare alba, tablourile, picturile, mobilierul stilat isi creaza o buna dispozitie si ingeniozitate pentru o zi plina de discutie, activitati interactive, proiecte si idei. In pauza de masa va puteti rasfata cu o cafea la terasa sau sa faceti plimbari prin parcul anexat cladirii.
Urban Outfitters, Statele Unite ale Americii
Bineinteles ca acest top nu ar putea sa nu contina o casa de moda, deoarece crearea frumosului este inspirata de fiecare element sau fenomen care predomina in mediul de lucru. E un oficiu spatios, cu geamuri mari, unde se contopesc armonios culorile vii si iluminarea puternica cu decorul vintage si pereti parca mucegaiti. In loc de tablouri – articole vestimentare, oglinzi si manechine, iar pe mese – dezordine profesionala. Iata farmecul care te atrage si isi trezeste in fiecare dimineata dorinta de a crea.
In orice domeniu, fie el arhitectura sau publicitate tendinta de a captiva resursele umane prin design-uri unice, confort si practicitate este un mecanism bine gandit la nivel de psihologie si simbolistica. Anumite impresii frumoase, stari de bine si mediul atipic de lucru provoaca un atasament puternic si dedicatie maxima. In plus, daca esti pasionat de ceea ce faci, fiecare dimineata va incepe cu gandul “Buna, soare! Sunt pregatit pentru o noua zi!”