Pentru fiecare produs există cumpărătorul său. Fiecare cumpărător are părerea proprie în ceea ce privește cum trebuie să arate un produs ideal. Costomizarea (de la eng. Customer - client, consumator) reprezintă, în ansamblu, totoatlitatea produselor, serviciilor, prețurilor precum și metodei de livrarea a acestora, adaptată necesităților, preferințelor consumatorilor.
Întrebuințarea costomizării pe larg a avut loc la începutul anilor ’50 a secolului trecut, odată cu apariția producției în masă, pe conveere. O bună parte din întreprinderi realizau produse asemănătoare, în număr mare, după care erau puse în depozite iar volumul vînzărilor nu erau controlate. Conceptul de MC a fost creat pentru prima dată în cartea "Future Shock" de Toffler. Ulterior, Davis a descris MC-ul drept sistem - hibrid care adaptează producția de masă la cea personalizată.
Cu timpul au luat naștere produsele-costom, producerea cărăra costa scump. Datorită cheltuielior mari pentru proiectanți, controlori de calitate, contabililor, etc care își realizau sarcinile mai mult manual, ca rezultat se obținea un preț mai înalt. Doar cu cîțiva ani în urmă a apărut fenomenul de mass costomization, ce presupune combinarea de schițe, modele, materiale în așa fel încît să se realizaze produse personalizate la un preț minim.
Pentru a implementa o strategie de MC de succes în industria modei, informația este factorul cel mai important. MC este caracterizată ca fiind "informație de precizie inalță" din cauza interacțiunii strânse dintre clienți și furnizori. Pe de altă parte, MC determină un cost înalt derivat în special din costul informațiilor, în consecință, gestionarea informațiilor este esențială în MC. De exemplu, MC în cadrul Brooks Brothers oferă informații în ceea ce privește urmărirea măsurătorilor, stilului clienților, preferințele și datele personale. Cu informațiile acumulate, Brooks Brothers stabilește noile stiluri de costume și le trimite clienților prin avize automatizate. Prin urmare, Brooks Brothers poate actualiza lista clienților cu cele mai recente oferte ale companiei și îmbunătăți MC.
Tehnologia este condiția necesară pentru urmărirea MC. Tehnologia oferă capacitatea de a coordona între partenerii SC (adică, parteneri externi, cum ar fi clienții și furnizorii) în mod eficient.
Sistem de configurare. Un sistem de configurare este un fel de instrument software care ghidează clienții către o soluție validă prin procesul de configurare. Clienții pot specifica produsele și apoi configura informațiile pentru acestea. Mai mult, un sistem de configurare ajută la transmiterea comenzilor pentru producție automată fără intermediari. Un sistem de configurare joacă, de asemenea, un rol important în conceptul de co-proiectare.
Internet / E-mail / e-commerce. Popularitatea crescândă a internetului facilitează apariția MC. Permite firmelor să implice clienții în proiectarea produselor MC în mod eficient datorită comunicării rapide și ușurința de a învăța cerințele clienților în ceea ce privește caracteristicile produsului. Firmele își pot afișa ofertele de produse pe site-urile lor web. De asemenea, clienții pot vizualiza online prototipul final, precum programul NIKEiD. Comerțul electronic este un mijloc vital pentru a sprijini MC, cum ar fi cumpărarea și vânzarea de produse MC și transmiterea informațiilor se poate face cu internetul, iar preferințele și feedback-urile clienților, pot fi apoi capturate.
CAD / CAM. Proiectare asistată de computer (CAD) și fabricare asistată de computer. Sistemele (CAM) sunt considerate principalele instrumente pentru susținerea MC. Pe de o parte, CAD permite schimbarea și implementarea designului clientului prin instrucțiuni de producție rapid. În îmbrăcăminte crearea de tipare, CAD / CAM permite modificarea automată a tiparelor, măsurarea corpului în mod individual. Aceste sisteme modifică modele automat în conformitate cu date de măsurare specifice, fără schimbarea permanentă în modelul original de îmbrăcăminte. Scanarea corporală surprinde clienții cu personalitate și număr nelimitat de măsurări a corpului pentru proiectarea îmbrăcămintei și modelarea produselor.
Managementul datelor de produs (PDM). Software-ul PDM ține evidența ingineriei datelor și documentelor pentru gestionarea modificărilor, deoarece produsele MC accelerează rata de schimbare în inginerie de produse. Prin urmare, poate controla procesul de dezvoltare și producție într-o manieră eficientă ca complexitățile din gestionarea stocurilor și a volumelor de date în MC poate fi redusă la minimum. În plus, este o platformă comună pentru proiectare și producție, pentru integrarea și accesarea informațiilor pentru MC.
În afară de tehnologiile de mai sus, alte tehnologii, cum ar fi, pe măsură software, imprimare digitală, tăietori cu un singur strat, sistem de planificare a resurselor întreprinderilor (ERP), precum și schimbul electronic de date, sunt proeminente în implementarea MC.
Personalizarea tradițională în masă, se bazează pe un grad ridicat de proceduri manuale în timpul procesului MC, pentru a oferi o gamă largă de produse cu scopul de a satisface nevoile individuale ale clienților. Tehnologia poate fi mai puțin utilă în acest tip de MC. Levi’s și GS Company sunt considerate exemple ale MC tradiționale.
În 1994, Levi’s a introdus programul "Personal Pair" (PP) pentru femei pentru a-și personaliza blugii. Pentru crearea acestui program, Levi’s a mărit numărul de mărimi de la aproximativ 40 la peste 4.000 în doar 3 săptămâni. Blugii PP costau doar 10 USD. Datorită succesului PP, Levi’s a extins apoi acest program atât pentru femei, cât și pentru bărbați și a numit programul "Originalspin". Cu toate acestea, aceste două programe MC au fost considerate greoaie, enervante pentru clienți și învechite într-o anumită măsură, deoarece clientul trebuia să viziteze magazinul, să fie măsurat și să încerce mai multe perechi de blugi din stoc. Mai târziu, Levi a oprit acest program. Levi’s a oferit mai multe opțiuni în "Rotația originală". Clienții puteau alege între stilul clasic, cu decupaj sau fără, culorile și finisaje. Însfărșit, cumpărătorul putut crea blugii proprii prin asamblarea componentelor respective.
Compania Godsend Trading Company (GS) este una dintre companiile care exercită MC în Hong Kong (în contextul B2B). Această companie se ocupă cu producerea de lenjerie. În Hong Kong, GS se orientează pe piața tineretului cu linia numită "Bla Bla Bra". În afară de tranzacționare și vânzare cu amănuntul, GS produce și lenjerie cu etichete private pentru piețele de peste hotare. Personalizarea MP, (craft) și MC sunt de asemenea utilizate în această companie. Pentru MC, această companie trimite clienților modele de lenjerie și le permite să modifice desenele, de exemplu, schimbând stilul bretelelor sau al accesoriilor bazat pe un interviu personal cu compania.