Pentru nimeni nu este secret că adidașii Nike se bucură de popularitate mondială. Calitate decentă, gamă largă de produse, ergonomia sunt doar câteva dintre beneficiile pantofilor acestui brand. Iată câteva lucruri interesante care vor face să vă creșteți interesul pentru produsele legendarului brand.
Din 1964, Nike a lucrat sub numele Blue Ribon Sports, atunci ocupația sa principală era distribuția pantofilor producătorului japonez Onitsduki Tiger (astăzi - Asics). Cunoscutul Nike Inc., a apărut în 1971, când compania a început să lucreze cu intensitate pentru crearea imaginii sale și consolidarea poziției pe piață și a devenit oficial Nike, Inc. la 30 mai 1978.
Despre logo
Celebrul logo Nike, cunoscut sub numele de "Swoosh", a fost înființat în 1971 de către o studentă, Carolyn Davidson, la solicitarea fondatorului Phil Knight. Fiind un designer și freelancer novice în Nike, fata a primit 35 de dolari pentru munca sa, iar emblema- recunoaștere și relevanța mondială timp de o jumătate de secol. Cu toate acestea, 12 ani mai târziu, Knight a mulțumit lui Davidson, oferindu-i un inel de diamante și un pachet de acțiuni în companie, care mai târziu atinge valoarea de 640.000 de dolari.
Despre experiența cu aparatul de wafe
În 1972, datorită unei șanse norocoase, Nike a reușit să facă o talpă unică pentru adidași, într-un aparat obișnuit de wafe. Datorită unui desen special creat folosind căldura aparatului de uz casnic, tălpile pentru adidași au primit cea mai bună aderență cu banda de alergare. În același an, compania a intrat pe piața canadiană și a început să-și promoveze produsele prin cooperarea cu sportivi celebri.
Just Do It!
La unul dintre cele mai recunoscute sloganuri "Just Do It", compania a fost inspirită de cuvintele criminalului în serie, Gary Gilmore. Se știe că înainte de moarte, ultimele cuvinte pe care le-a spus erau: "Let’s Do It!" – “Hai să facem asta”. Nike a folosit expresia "Just Do It" în campania publicitară în 1988 și apoi a ales-o pentru sloganul principal al companiei, care rămâne neschimbat până astăzi.
O altă teorie de origine a sloganului este mai reală. Fondatorul companiei s-a înfuriat pur și simplu pe angajatul său, și vorbind la telefon a aruncat accidental expresia "Just Do It".
Cel mai mare magazin al companiei nu se află în SUA, dar în Londra. Suprafața sa este de 4 000 de metri patrati.
Nike a brevetat deja dezvoltarea de adidași inteligenți capabili să se conecteze la un smartphone pentru a sincroniza datele.
Brandul este numit în cinstea zeiței Nicky.
Dacă Phil Knight ar fi insistat asupra ideii sale, numele mărcii ar fi fost "Dimension 6". Însă a renunțat imediat la această idee, atunci când primul angajat, John Johnson, a propus numele Nike (inițial sunărea, ca Nick), în onoarea zeiței grecești a victoriei.
În istoria existenței sale, Nike a vândut aproximativ 900 de milioane de produse, printre care: adidași, îmbrăcăminte, accesorii și alte obiecte de echipament sportiv.
Reclamele 2000 și 2002 au primit premiul prestigios Emmy.
Cel mai faimos designer Nike - Tinker Hatfield este cunoscut nu numai pentru participarea sa la crearea adidașilor Air Max și Air Huarache, tot el a pus mâna și la crearea pantofilor pentru personajele unor filme:
Pantofi pentru protagonistul filmului "Batman" – 1989.
Legendarile încălțări pentru filmul "Înapoi în viitor" 1985.
În ciuda faptului că ultima dată când Michael Jordan a jucat un teren de baschet a fost în 2003, Nike continuă să-l plătească anual cu aproximativ 60 de milioane de dolari (conform datelor Forbes). Acest lucru face povestea lui Jordan cel mai profitabil contract de publicitate dintre un sportiv și o companie care produce pantofi.
Potrivit cercetării agenției de publicitate din Moosylvania, Nike este un brand preferat de generația Y, adică oameni născuți din 1980 până în 1995.
În ciuda faptului că Nike este unul dintre simbolurile Statelor Unite, toată producția a fost de multă derivată în țările în curs de dezvoltare, ca parte a unui program de optimizare a afacerii și al reducerii costurilor. Nike are 112 fabrici pentru fabricarea de pantofi în 12 țări. În același timp, aproape jumătate cade pe Vietnam, iar cealaltă jumătate este fabricată în China și Indonezia. Nike coase îmbrăcăminte în 334 de fabrici din 36 de țări, în timp ce 27% sunt produse în China și 22% în Vietnam.
În ceea ce privește piața vânzărilor, 40% din toate produsele Nike sunt comercializate în Statele Unite, în timp ce China reprezintă 17%, iar în Europa, Orientul Mijlociu și Africa – un total de 26%. În ratingul celor mai mari companii din lume, Nike ocupă locul 280 și în lista celor mai scumpe branduri ale planetei- poziția 14.
În 1989, Nike a realizat un spot publicitar cu participarea kenyenilor din tribul Sambura. În clipul video sunt arătate dansurile tradiționale ale tribului în haine strălucitoare, iar la sfârșit tânărul vorbește în limba sa și sloganul apare pe ecran tradiționalul slogan: "Just Do It".