Nimeni nu poate spune exact unde și când au început să producă whisky. Unii cred că această băutură a apărut în Irlanda, alții sunt siguri că cavalerii-cruciați au împrumutat rețeta de la arabi în timpul campaniilor lor către Est. Dar, cuvântul „whisky” în sine are o origine celtică și, tradus în limba rusă, înseamnă „apa vieții”.
Este documentat că deja în secolul al XV-lea, whisky a fost produs în Irlanda și Scoția. Există o versiune conform căreia, în aceste țări, a început să producă whisky pentru a prelucra orzul, care nu a fost nicăieri de depozitat în anii buni și putea dispărea din cauza umezelii.
Apropo, în 1579 în Scoția, recolta a fost extrem de redusă, iar parlamentul acestei țări a adoptat o lege specială, potrivit căreia utilizarea whisky-ului era permisă numai nobilimii. Până în 1846, pentru producere se utiliza doar orzul. După abolirea acestei interdicții, s-au folosit porumb, grâu și secară.
În Scoția, în 1860, a fost adoptată o lege, potrivit căreia whisky-ul adevărat trebuie să fie depozitat cel puțin trei ani, numai după ce băutura a fost îmbuteliată. Într-o sticlă, un whisky bun își păstrează gustul timp de 100 de ani. De aceea, investiția în whisky este considerată o investiție bună: este stocată mult timp, iar prețul crește.
Investiții bune
Whisky nu este doar o băutură, ci și o investiție bună de bani. Poate fi stocat pentru o perioadă lungă de timp. Chiar și sute de ani, aroma și gustul său vor fi mult mai bune. În consecință, prețul va crește semnificativ. Condiția principală este de a păstra conformitatea cu regimul de temperatură, precum și să excludă schimbarea bruscă a condițiilor de depozitare.
Cel mai scump whisky
Whisky "Macallan Fine & Rare Vintage", produs în 1926, este cea mai scumpă bandă din lume. Prețul său este mai mare de 22 de mii de lire sterline. Un astfel de cost ridicat se datorează particularităților producției băuturii. A fost vărsat doar în 60 de sticle. Un fapt interesant este că cumpărătorii de băuturi atât de scumpe nu îl beau, dar îl cumpără doar pentru colecție. Pentru a cumpăra un adevărat whisky, alegeți numai magazine verificate care vând băuturi originale de înaltă calitate. Doar astfel vă puteți bucura de gustul bogat, fără teamă pentru sănătate.
Whisky poate videca cancerul? Conform unor date și cercetări, whisky-ul conține un inhibitor de oxidare - acid ellagic, care este utilizat pentru a trata bolile cardiace și previne dezvoltarea tumorilor maligne. În perioada 1920-1933 în Statele Unite, această băutură a fost singura autorizată și folosită exclusiv în scopuri medicale.
Liderii de vânzări
Franța este angajată în prima linie pentru vânzările de whisky pe an. Fapt uimitor: această băutură este vândută și este în ce cerere din ce în ce mai des decât brandy.
Rolul Indiei
Puțini oameni suspectează, dar India este cel mai mare producător de whisky. De asemenea, ia primele linii în clasamentul consumului.
Principalul ingredient
Din 1494 și timp de 333 de ani pentru producerea de whisky, a fost utilizat un malț exclusiv de orz.
Utilizarea whisky în doze mici are un efect benefic asupra metabolismului uman. Această băutură poate preveni accidental vascular cerebral, demența, atacul de cord, precum și prevenirea apariției celulelor canceroase.
Whisky-ul într-o sticlă deschisă nu își pierde calitatea timp de cinci ani. Whisky-ul își primește numele de la expresia celtică „uisge beatha”, care se traduce prin „apa vieții”. Culoarea whisky-ului depinde direct de materialul și calitatea butoiului.
După al doilea război mondial, whisky-ul a început să fie produs în Uniunea Sovietică. Rețeta a fost simplă - alcool, apă, ierburi și coloranți. În 1973, o băutură cu numele corespunzător - „Whisky73” a intrat în ghișeele magazinelor sovietice. Adevărat, el nu s-a bucurat de multă popularitate în țară, gustul a lăsat mult de dorit, dar prețul, la acel moment, era solid - 4 ruble 20 copeici.
Se crede că whisky-ul ar trebui să fie băut cu gheață. Această tradiție a venit din sudul Statelor Unite, unde clima era caldă, prin urmare, whisky-ul rece era mai plăcut de băut. Dar, gurmanzii asigură că gheața ucide pur și simplu aroma unică a whisky-ului adevărat.
Dacă pe etichetă scrie „whisky”, înseamnă că băutura este produsă în Scoția. Dacă este „whiskey”, atunci în orice altă țară. Principalele țări producătoare de whisky sunt Irlanda, Marea Britanie (Scoția), Canada, SUA și Japonia. Un fapt interesant - Franța este considerată unul dintre centrele de producție a coniacului, dar whisky-ul din această țară este mult mai popular.
În Statele Unite, o perioadă de timp, whisky-ul a fost singura băutură alcoolică autorizată să fie vândută. Este adevărat, numai în farmacii și exclusiv ca medicament.