Dacă ați frecventat școala până-n 2006, cu siguranță la orele de astronomie vi s-a relatat că în sistemul solar sunt 9 planete. Totuși, de ce la momentul de față avem doar 8 planete și de ce Pluto nu mai face parte din clubul acestora? Disputele despre Pluto au început imediat după descoperirea acestuia în 1930 de către astronomul american Clyde William Tombaugh. Acest corp ceresc îndepărtat s-a dovedit a fi mai mic decât toate celelalte planete. Conform estimărilor din 1978, diametrul său este de doar 2200 de kilometri ("Luna" având un diametru de 3477 de kilometri), însă în acel moment nu exista nici o presupunere despre existența altor planetele dincolo de orbita Neptunului.
Pentru a clarifica de ce Pluto și-a pierdut statutul de planetă, este necesar să oferim o definiție. Din epoca lui Galileo Galilei până-n secolul XIX, toate obiectele celeste care se roteau în jurul soarelui erau considerate planete. Cu siguranță este o explicație destul de vagă, însă a funcționat excelent până în 1801, anul descoperii primului obiect din centura de asteroizi, numit Ceres. În ultimii ani au fost descoperite zeci de planete pitice sau asteroizi, având o masă aproximativ egală cu cea a lui Pluto, însă anume UB313, numită acum Eris (având o masă mai mare decât cea a lui Pluto) a influențat decizia reformulării definiției. Conform deciziei IAU (Uniunea Astronomică Internațională), un corp ceresc poate fi numit planetă dacă îndeplinește următoarele trei condiții:
(a) este amplasat pe orbită în jurul Soarelui, nefiind un satelit al altui corp ceresc;
(b) are o masă suficientă pentru a lua o formă sferică datorită gravitației sale;
(c) a curățat spațiul cosmic din vecinătatea orbitei sale de corpurile cerești străine, transformându-le în sateliți.
La 24 august 2006, când a fost modificată definiția termenului de planetă, Pluto a primit statutul de planetă pitică, deoarece îndeplinește doar punctele (a) și (b). În conformitate cu noile reguli de determinare a planetelor, faptul că orbita lui Pluto este populată de obiecte similare este principalul motiv pentru care acesta nu poate fi încadrat în această categorie. În loc să fie singura planetă din regiunea sa, la fel ca toate celelalte planete ale sistemului solar, Pluto și sateliții săi (Charon, Nix, Hydra, Styx și Kerberos) sunt acum cunoscuți ca fiind niște obiecte din centura Kuiper. Conform studiilor recente, cel puțin 70.000 de obiecte cu diametrul de 100 km sau mai mult, având aceeași compoziție ca Pluto, fac parte din această centură. Un alt argumentul care vine în susținerea acestei decizii este faptul că, la începutul formării planetei, aceasta devine corpul gravitațional dominant într-o orbită dată. Când planeta interacționează cu alte obiecte, mai mici, fie le absoarbe, fie le îndepărtează cu gravitația sa. Masa lui Pluto constituie 0,07 din masa tuturor obiectelor situate pe orbita sa. Pământul nostru, spre exemplu, are o greutate de 1,7 milioane de ori mai mare decât cea a tuturor celorlalte obiecte luate împreună.
Evident hotărârea cu privire la statutul lui Pluto a stârnit un val de critică în rândul oamenilor de știință, unul din aceștia fiind Alan Stern, a cărui echipă în 2006 a lansat nava spațială New Horizon (NASA) înspre Pluto, pentru a oferi lumii primele fotografii din apropiere și pentru o analiză mai profundă ai acestuia. El a afirmat public că această decizie este o adevărată prostie. "Chiar dacă ne uităm doar la sistemul solar, această decizie este una derutantă, deoarece se atestă că Pământul nu a fost o planetă în primii 500 de milioane de ani ai vieții sale, întrucât orbita sa nu a fost curățată de asteroizi și alte "gunoaie" sau dacă astăzi de exemplu, vom muta Pământul sau o altă planetă în centura de asteroizi, acestea vor înceta magic să mai fie numite planete”. Disputele cu privire la clasificarea lui Pluton au luat o nouă amploare după ce nava spațială New Horizons a zburat pe lângă planeta pitică în 2015. Au fost remarcate o mulțime de surprize, cum ar fi un lanț muntos, un ocean subteran și o „exosferă” sau o atmosferă foarte subțire. Având în vedere geologia complexă a lui Pluto, Stern și alți membri ai acestei comunități astronomice insistă acum să se revină la statul lui Pluto.
surse:
https://www.space.com/nasa-funds-study-pluto-orbiter-mission.html
https://www.forbes.com/sites/jamiecartereurope/2019/10/27/remember-when-pluto-was-a-planet-the-head-of-nasa-does-and-he-wants-to-wind-back-the-clock/#4a9e8bfa3522
https://pswscience.org/meeting/is-pluto-a-planet/
https://www.space.com/pluto-is-a-planet-nasa-chief-iac-2019-video.html