Se spune ca pentru a face inconjorul pamantului cu avionul, ai nevoie de vreo 50 de ore. In schimb, pentru a calatori si a descoperi fiecare destinatie aparte, cu siguranta nu iti ajunge o viata intreaga.
Tot mai mult esti cuprins de nostalgie atunci cand rascolesti amintirile din vacanta. Pana acum ai bifat pe lista doar destinatii instagramabile sau vreun obiectiv de pe coperta unei reviste. Dar te-ai gandit vreodata ca exista atatea locuri fascinante, izolate si mai putin documentate.
Iata care sunt cele mai izolate locuri de pe planeta:
1. Muntele Namuli, Mozambic
Muntele Namuli - acest teritoriu est-african este unul dintre cele mai neexplorate si romantice locuri din lume. Cea mai mare parte a teritoriului poate fi explorata doar de catre alpinistii profesionisti. Prin urmare, natura regiunii ramane in continuare neatinsa de picioarele omului si superficial studiata.
2. Valea Javari, Brazilia
Valea Javari este o zona din sud-estul Amazoniei, găzduiește cel puțin 14 triburi izolate, triburi care nu au stabilit nici un contact cu civilizatia. Aici traiesc circa 2000 de indigeni, iar dreptul de a trai in izolare este asigurat de guvernul brazilian.
3. Kamchatka, Rusia
Situata in estul Rusiei, Kamchatka este una dintre cele mai bogate si inca neexplorate peninsule din intreaga lume. Aici exista mai mult de 300 de vulcani, iar unul erupe continuu inca din anul 1996. Flora si fauna inregisteaza o diversitate uimitoare. Majoritatea ursilor bruni traiesc in Kamchatka. Peninsula inregistreaza o populatie de aproximativ 400 de mii de persoane.
4. Desertul Namib, Republica Namibia
Numele "Namib" se traduce literalmente ca "locul unde nu exista nimic". Cu varsta de peste 80 milioane de ani, Namib este unul dintre cele mai vechi deserturi din lume. Si extrem de uscat... Dar viata exista. Mai mult, in desert au fost explorate si rezerve mari de minereuri de uraniu.
5. Fiordland, Noua Zeelanda
Parcul National Fiordland este cel mai mare din Noua Zeelanda. A fost format din ghetari si gazduieste o varietate unica de animale. S-au gasit chiar si specii considerate disparute. De exemplu, pasarea nezburatoare Takahe. Fiordland este cel mai "salbatic" teritoriu al emisferei sudice.
6. Republica Saha, Rusia
Republica Saha sau Iacutia ocupa un teritoriu imens (India are aproximativ aceeasi dimensiune). Aici se inregistreaza una dintre cele mai extreme clime din lume. Cea mai mare parte a teritoriului este acopertita de permafrost- un strat de sol care nu se dezgheata niciodata. Si totusi aici multe specii de animale si plante reusesc sa supravetuiasca. Aparent, viata exista oriunde...
Republica Saha este si cel mai mare producator de diamante din lume.
7. Groenlanda
Chiar daca vikingii au ajuns in Groenlanda inca in anul 1000, mai descoperim parti neatinse si nedocumente. Relativ recent, au fost descoperite 6 insule noi. Cea mai mare parte a teritoriului este nelocuita. Aproximativ 80 % din insula este acoperita de calota glaciara.
8. Tsingy de Bemaraha, Madagascar
Tsingy de Bemaraha se intinde pe o suprafata de 600 de mile patrate. Parcul este situat in vestul Madagascarului si inregistreaza un numar mare de specii de plante si animale endemice. Doar partea sudica a parcului poate fi vizitata gratuit de turisti. O buna parte din teritoriu ramane in continuare nedescoperita si protejata.
9. Insula Santinelei de Nord
Insula Santinelei de Nord cu o populatie estimata intre 50 si 400 de oameni, insula ramane aproape necunoscuta. Locuitorii indigeni resping contactele cu strainii, ba chiar au atacat de mai multe ori si grupuri stiintifice.
10. Pestera Son Doong, Vietnam
Pestera Son Doong este situata in centrul Vietnamului, pe teritoriul Parcului National Phong Nha-Ke Bang. In unele locuri, pestera ajunge la 200 de metri inaltime si 150 de metri latime, ceea ce a facut posibila clasificarea Son Doong drept cea mai mare pestera din lume. In unele locuri, tavanul pesterii s-a prabusit. Datorita acestor gauri, pestera a devenit mai luminoasa. Maimute, pasari si insecte si-au facut aici loc de trai.
11. Myanmar
Multe dintre padurile subtropicale situate pe pantele abrupte din estul Himalayei au ramas neatinse de activitatile distructive ale civilizatiei. In padurile regiunii Kachin se gaseste cea mai mare populatie de tigri. De asemenea, aici traiesc ursi, panda rosu si specii rare de giboni.
12. Patagonia, Chile
Padurile pluviale, ghetarii, izvoarele termale – Patagonia ofera unul dintre cele mai interesante peisaje din lume. Este cea mai nepopulata zona din Chile. Sa ajungi aici este foarte dificil, dar se merita cu adevarat.
13. Capul Melville, Australia
Capul Melville este situat la peste 1000 km de cel mai mare oras australian (Brisbane), Capul Melville este un loc tainic, un teritoriu salbatic. Studiul acestei zone este posibil doar din elecopter, fapt care complica munca oamenilor de stiinta. In ultimii ani, oamenii de stiinta au gasit aici noi specii de animale.