Dragobete
Și daca Ziua Îndrăgostiților a trecut, astăzi avem o sărbătoare nu mai puțin importanta - Dragobete. Această sărbătoare pur româneasca cu rădăcini slave este celebrată de românii de pretutindeni.
Dar totuși cine este Dragobete?
Dragobete, conform vechilor legende este fiul babei Dochia, a cărui activitate principală era seducerea fetelor tinere și frumoase. În popor Dragobete mai era numit și: “Cap de primăvara”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Pasărilor”, acesta a rămas pana in zilele de astăzi ca simbol suprem al dragostei autohtone.
Câteva superstiții legate de aceasta zi sunt:
- Persoanele care nu vor sărbători această zi vor fi pedepsiți ca să nu poată iubi întreg anul.
- Este interzisă sacrificarea animalelor pentru a nu interveni negativ la împerecherea animalelor.
- Nu este bine să plângi considerând-se că lacrimile aduc necazuri în timpul apropiat.
- Fetele necăsătorite căutau zăpadă care mai exista pe alocuri pentru a o topi, iar apa rezultata o utilizau pentru frumusețe și considerau că le ajuta sa-si găsească iubirea.
În timpuri străvechi fetele și băieții își dădeau întâlnire în fața bisericilor sau centrelor culturale de unde plecau sa caute primele flori de primăvara prin poteci și păduri. La amiază fetele se porneau înapoi către sat, iar băieții fugeau după ele încercând sa le prindă pentru a le săruta. Dacă acesta reușea să sărute fata era considerat echivalent al logodnei și începea o frumoasă poveste de dragoste. De aici vine si expresia Dragobete – sărută fetele!
Conform tradițiilor, bărbații trebuie sa fie foarte atenți si gentili cu femeile în această zi pentru a avea noroc pe tot parcursul anului, iar supărarea acestora, aducea ghinion. În unele zone este păstrată tradiția de a pune busuioc sub perna pentru ați afla jumătatea, având încrederea ca Dragobete va ajuta la găsirea iubiri adevărate.
Să păstrăm tradițiile - Iubește Românește!