Europa reprezintă un mozaic complex de naţiuni. De la fapt, continentul european este doar o parte a unei întinderi imense de uscat care include și Asia, însă Europa cuprinde și o serie de insule. O parte a Rusiei și o mică porțiune din Turcia se află tot în Europa.
La nord Europa se învecinează cu Oceanul Arctic. Tundra înghețată trece mai la sud în vastele păduri de conifere din Rusia și Scandinavia.
Datorită Gulfstreamului, un curent oceanic cald, climă ţărilor din nord-vestul continentului este blândă și umedă. Europa Centrală și Rusia au veri călduroase, dar iernile sunt reci. În sud, dincolo de lanțurile muntoase Pirinei și Alpi, se află ținuturile mediteraneene însorite.
O reţea de canale navigabile, șosele și căi ferate leagă între ele marile orașe. Teritoriul este în mare parte folosit pentru culturi agricole și pășuni. Doar în nord câteva arii nelocuite ocupă suprafețe mai mari.
În comparație cu alte regiuni ale lumii, țările europene sunt bogate, cele mai prospere fiind în vest. De-a lungul istoriei au existat conflicte între ţări sau în interiorul acestora. Unele s-au separat în anii din urmă în state naționale mai mici, independente.
Țări că Anglia, Franța și Spania au stăpânit, în trecut, mari părţi din America, Africa și Asia. de pe aceste continente s-au stabilit în Europa, ducând la o diversificare culturală a continentului.
INSULELE BRITANICE
Insulele Britanice includ două insule mari, Marek Britanie și Irlanda, şi numeroase insule mici. Anglia, Scoția, Țara Galilor (Wales) și Irlanda de Nord alcătuiesc Regatul Unit. Cealaltă parte a Irlandei și-a obţinut independența în 1922. Între locuitorii catolici și cei protestanți din Irlanda de Nord a existat un conflict de lungă durată.
Nordul Scoției, puțîn populat, este dominat de munți. Nordul Angliei și Țara Galilor au, de asemenea, un relief accidentat. Partea centrală și cea sudică ale Angliei constituie un mozaic dens de ogoare, sate și orașe. Datorită climei blânde și umede, Irlanda este vestită pentru peisajele sale pline de verdeață.
În trecut, în Regatul Unit aveau o mare dezvoltare industria grea, exploatarea cărbunelui și construcțiile navale. Astăzi au o importanţă mai mare producţia de materiale plastice și electronice, serviciile de comunicații și financiare.
Aflată pe vremuri în centrul unui imperiu care se întindea pe tot globul, Marea Britanie are și astăzi un rol de frunte în politică mondială. Limba să, engleză, este a două din lume că număr de vorbitori și este dominantă în Internet și în alte domenii ale comunicațiilor internaționale.
FRANȚA
În partea partea de est, Franța se învecinează cu câteva state, pe când partea de nord și cea de vest sunt orientate spre Oceanul Atlantic. În sud, munții Pirinei o despart de Spania, iar în est, la granița cu Italia, se află Alpii. Marea Mediterană asigură un climat blând litoralului sudic, care este foarte căutat de turiști.
Franța are, în special în nord, o agricultură bine dezvoltată. Multe râuri mari străbat câmpiile ei vălurate și fertile. Franța exportă mari cantități de produse alimentare și vinuri renumite pentru calitatea lor. Are întreprinderi manufacturiere și chimice moderne. Energia electrică este furnizată, în mare parte, de centrale nucleare.
Majoritatea locuitorilor sunt urmășii unor popoare vechi, cum sunt galii, un trib central-european, și francii, de la care provine numele țării. Mulți oameni din fostele colonii franceze din nordul Africii s-au stabilit în Franţa.
PARTEA DE NORD A EUROPEI
Neuresia e sedi numele de scandinavia, împreună cu Finlanda și insula vulcanică Islanda, constituie ţările nordice. Porțiuni din Norvegia, Suedia și Finlanda se află dincolo de Cercul Polar de Nord; acolo soarele nu apune niciodată vara, dar nici nu se ridică deasupra orizontului în decursul iernilor lungi și geroase.
Norvegia și Suedia sunt ţări muntoase, pe când Finlanda și Danemarca se află la mică altitudine. Finlanda este acoperită de păduri dese de conifere și de o mulțime de lacuri. În vremurile de demult, ghețarii au sculptat numeroasele fiorduri de pe țărmul Norvegiei. Țările nordice sunt prospere și nu prea dens populate. Sunt mari producătoare de lemn și ocupă un loc de frunte în lume în prelucrarea lemnului. Danemarca are o agricultură dezvoltată, cu multe ferme de vaci și de porci. Tările baltice Estonia, Letonia și Lituania au făcut parte din fosta Uniune Sovietică. Cele mai importante industrii ale lor sunt exploatările forestiere, pescuitul și agricultură.
GERMANIA ŞI ŢĂRILE DE JOS
Germania este așezată în centrul Europei, că și vecinele sale Austria, Elveția și Țările de Jos, adică Belgia, Olanda și Luxemburgul.
Nordul Germaniei este ocupat de o câmpie fertilă, pe când în partea centrală și în sud sunt multe dealuri împădurite. Este o ţară bogată, cu o industrie dezvoltată, producând automobile, aparate electrice și produse chimice exportate în toată lumea.
În sudul Germaniei se înalţă munții Alpi. În mare parte, teritoriile Austriei și Elveției sunt ocupate de crește și văi alpine. Aceste țări pitorești și prospere au și o industrie modernă.
Olanda este renumită pentru produsele lactate și pentru cultivarea florilor. Belgia este o ţară cu două regiuni: partea de nord, Flandra, cu populație care vorbește flamandă, este, în cea mai mare parte, o câmpie agricolă, pe când în sud, Valonia, cu vorbitori de franceză, este un ținut deluros, impădurit.
SPANIA ŞI PORTUGALIA
Peninsula Iberică, împărțită între Spania și Portugalia, este separată de restul Europei prin Munţii Pirinei. Peisajul este variat, cu lanțuri muntoase, numite sierra, și un întins podiș central.
Spania are patru limbi oficiale: galiciana, catalană, bașcă și spaniolă, și mai multe dialecte. Nordul țării, locul de origine al industriei spaniole, este mai răcoros și mai umed. Partea centrală este mult mai secetoasă. Mari întinderi sunt lipsite de vegetație sau acoperite doar de pășuni sărăcăcioase pentru oi și capre. Pe litoralul Mării Mediterane s-au dezvoltat stăţiuni turistice. Andaluzia este renumită pentru luptele cu tauri, vin de Xeres, portocali și dansatori de flamenco.
Portugalia are de mult timp legături strânse cu marea. Cu exploratori renumiți, portughezii au întemeiat colonii în Africa, Asia și America cu peste 500 de ani în urmă. Acum printre principalele industrii se numără agricultură şi pescuitul, care furnizează lumii anșoa, sardele, scoici, plută şi porto, un vin dulce produs în împrejurimile oraşului Porto, Litoralul sudic, mai secetos, al regiunii Algarve atrage mulți turiști.
ITALIA
Înconjurată din trei părţi de Marea Mediterană, Italia are formă unei cizme pregătite să lovească o piatră - insula Sicilia. Alpii, inclusiv Dolomiții calcaroși, cu crește ascuțite, formează granița ei nordică. Cizma este străbătută în lungime, până la vârf, de Munții Apenini, acoperiți de păduri. Sicilia și Sardinia sunt două insule cu relief accidentat, muntos.
Italia are și trei vulcani activi: Vezuviul, Stromboli şi Etna. În anul 79 d. Hr., Vezuviul a erupt, îngropând orașul Pompeii. Rămășițele strălucitei civilizaţii române au fost ulterior scoase la lumină.
Nordul Italiei este mai prosper decât partea de sud, Sicilia și Sardinia. În nord se află mari orașe industriale că Milano și Torino, vii și culturi de grâu, porumb și tomate.
Cetatea Vaticanului, situată pe teritoriul orașului Roma, este cel mai mic stat independent din lume. Aici stă papa, capul Bisericii Catolice.
EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST
O mare parte din Europa Centrală și de Est are relief neted, de câmpie. Pe suprafețe întinse se află culturile agricole, dar în porțiunile mai înalte se mai păstrează pădurile seculare, în care trăiesc cerbi, lupi și zimbri. Partea de nord a regiunii are veri calde, însă iernile sunt geroase. Se cultivă cartofi și cereale și se cresc animale pentru lapte și carne.
În economia Poloniei au importanţă astfel de ramuri ale industriei grele că mineritul, metalurgia, construcția de automobile şi industria sticlei. Mediul este afectat de utilizarea cărbunelui pentru producerea energiei electrice, de poluarea industrială și de cea produsă de autovehicule.
În sud, munții Sudeți și Carpați, bine împăduriţi, încadrează teritoriul Cehiei şi acoperă o bună parte din Slovacia. În văi se cultivă cereale, rădăcinoase și se cresc vite. Câmpiile fertile ale Ungariei sunt presărate cu livezi și vii. Toate aceste trei ţări au industrii constructoare de mașini, chimică și textilă.
Câmpiile vălurate ale Ucrainei, cu soluri cernoziomice, sunt de mult timp cultivate intens. Aici sunt lanuri de grâu, orz, culturi de sfeclă de zahăr și de floarea-soarelui. Industria este concentrată în oraşele din sud-estul țării.
Frontierele din Europa Centrală și de Est s-au schimbat de mai multe ori în decursul vremii. Până de curând, multe din aceste țări erau sub controlul Uniunii Sovietice sau făceau parte din ea. Acum sunt independente și au început să prospere.
EUROPA DE SUD-EST
Vulcanii, care alcătuiesc o mare parte a Europei de Sud-Est, sunt teritorii cu munți semeți și văi adânci. Iernile sunt reci, dar verile calde favorizează cultivarea bumbacului, tutunului şi a viței-de-vie.
Câteva dintre ţările de aici au făcut parte din fosta Iugoslavie. Apariția noilor frontiere, precum și divergențele dintre grupurile etnice au provocat conflicte.
Grecia este una dintre cele mai vechi națiuni din Europa. Fiind o ţară muntoasă, terenurile arabile sunt restrânse, iar livezile de măslin și viile sunt răspândite pe versanţi. Grecia are multe insule și economia ei se bazează, în mare măsură, pe activitățile navale extinse și pe turism.
Partea europeană a Turciei este despărțită de cea asiatică printr-o strâmtoare îngustă numită Bosfor. Țărmurile Turciei au o climă blândă, dar ținuturile aride din interior, acoperite cu ierburi, pot fi foarte geroase iarnă. Turcia este vestită pentru artizanatul său, în special, pentru covoare și ceramică. Litoralul ei mediteraneean și vestigiile arheologice constituie atracţii turistice deosebite.
FEDERAȚIA RUSĂ
Desfășuradu-se pe două continente, Europa și Asia, Rusia este cea mai mare țară din lume. Până în 1991 a făcut parte din Uniunea Sovietică. O mare parte a populaţiei Rusiei este așezată la vest de munții Ural, în partea europeană, locuind în orașe mari că Moscova sau Sankt-Petersburg. Tot în această regiune se află cele mai multe terenuri agricole, pe care se cultivă cereale și rădăcinoase.
La est de Ural se întinde Siberia, o regiune vastă, slab populată. Climă este aspră, cu tundră înghețată în nord și păduri compacte de conifere, numite taiga, mai la sud. În sud-est se află lacul cel mai adânc din lume, Baikal. Siberia are rezerve bogate de cărbune, petrol, gaze naturale și minereuri. Populația nu este numeroasă, dar cuprinde multe popoare de diverse origini.
O serie de mici comunități sunt dispersate în apropierea țărmurilor Oceanului Arctic. Au turme de reni sau cirezi de vite și folosesc blănurile animalelor pentru a le ține de cald, așa cum făceau și strămoșii lor.
Calea Ferată Transsiberiană pleacă de la Moscova și străbate partea de sud a Siberiei. Ea leagă partea de est a țării cu cea de vest. Este cea mai lungă magistrală feroviară din lume, iar o călătorie durează opt zile.
De la prăbuşirea Uniunii Sovietice, Federația Rusă, cu resursele ei naturale bogate, obiectivele industriale cu veche tradiție și tehnologie avansată, se străduiește să-şi dezvolte economia.