Game of Thrones nu este deloc un test de istorie, ci mai dergabă o epopee fantastică cu săbii și dragoni. Autorul cărților pe care se bazează serialul iconic, George R. R. Martin, a folosit o serie întreagă de evenimente, incidente și personaje istorice ca inspirație pentru opera sa îndrăgită de cititori și fanii serialului. În contnuare vă voi prezenta evenimentele istorice care au stat la baza acestei opere.
Războiul celor două roze
Stark? York? Lannister? Lancaster? Cu siguranță puteți vedea conexiunea. Războiul celor două roze (1455 - 1485), a reprezentat o serie de bătălii sângeroase pentru tronul britanic duse de către familiile regale rivale. Suna familiar, nu? Putem duce paralele cu Războiul celor cinci Regi din Game of Thrones.
Joffrey seamănă cu sângerosul Edward Lancaster, presupusul fiu nelegitim al regelui Henric al VI-lea, care s-a căsătorit cu frumoasa și nemiloasa Margareta din Anjou, care seamănă cu personajul lui Cersei din Game of Thrones și care l-a omorît pe Richard de York, foarte asemănător cu personajul Ned Stark din serial ... Am putea continua.
Războiul Rozelor s-a încheiat în cele din urmă, când Henry Tudor s-a căsătorit cu Elizabeth de York - ceea ce în termeni de Game of Thrones ar putea semăna cu căsătoria dintre Daenerys Targaryen și Jon Snow. De fapt puteți privi și mini serialul istoric White Queen care reflectă aceste evenimete istorice.
Peretele lui Hadrian
George R. R. Martin a recunoscut că s-a inspirat pentru creația uriașului zid de gheață (numit imaginar „Zidul”), în timp ce a vizitat Zidul lui Hadrian, lângă granița cu Scoția.
Peretele lui Martin, construit din gheață solidă, se întinde pe o distanță de 300 de mile având o înălțime de 700 de metri și este conceput pentru a apăra regatele de terenul „sălbăticilor”.
Zidul lui Hadrian, între Wallsend din Nordul Tyneside și Bowness pe Solway din Cumbria, a fost construit pentru a păzi frontiera de nord-vest a Imperiului Roman și parcurge o distanță ceva mai modestă de 73 de mile și avea o înălțime de aproximativ 20 de metri în punctul cel mai înalt.
Imperiul Roman
Pe lîngă zid și alte elemente ale Imperiului Roman s-au adâncit în lumea Game of Thrones
Războiul celor Cinci Regi, precum și o paralelă cu Războiul celor Două Roze, seamănă și cu alte evenimente din anul 69 î. Hr când au existat patru potențiali candidați pentru rolul de împărat roman, ceea ce a dus la un război civil brutal, în care Vespasian în cele din urmă învinge.
Mulți clasicieni au remarcat, de asemenea, că scenele montate în Essos arată distinct asemănare cu Imperiul Roman, inclusiv arenele cu gladiatori, mâncarea și chiar latrinele, care cu siguranță au un aspect de roman.
Ba mai mult, orașul dispărut, Valyria din Essos, a fost cândva sediul unui mare imperiu care a adus importante inovații și cucerii majore. Iarăși il putem asocia cu Imperiul Roman și cu evenimentele care au dus la dispariția acestuia.
Cina Neagră
Unul dintre cele mai recunoscute evenimente din istoria Game of Thornes este și groaznica „Nuntă Roșie” în care regele Robb Stark, soția sa, regina Talisa, mama sa, Lady Catelyn și mulți mulți alți au fost uciși în timpul căsătoriei lui Edmure Tully cu Roslin Frey.
Masacrul s-a bazat pe două evenimente istorice scoțiene, și, probabil, pe unul japonez. Cina Neagră, din 1440, l-a implicat pe Earl of Douglas, în vârstă de 16 ani, și fratele său mai mic, fiind decapitați în timpul unei mese cu regele James II, în vârstă de 10 ani.
Există, de asemenea, elemente din Masacrul lui Glencoe din 1691, când soldații fideli regelui William de Orange au ucis mulți reprezentanți ai familiei MacDonald în timp ce aceștia dormeau.
În plus, există asemănări cu Kojiki, o poveste japoneză antică în care împăratul Jimmu își ucide toți rivalii politici la o sărbătoare organizată de acesta. Istoria poate fi mai brutală decît evenimentele din film.
Imperiul Mongol
Războinicii nomazi, iubitori de cai, Dothraki, care stăpânesc vastele câmpii ale lui Essos în Game of Thrones, par să împărtășească multe caracteristici ale Imperiul Mongol care a existat între secolele XIII și XIV în Asia și Europa.
Khal Drogo, unul dintre cei mai proeminenți conducători Dothraki, pare să împărtășească anumite caracteristici cu legenda mongolă Genghis Khan, inclusiv executarea inamicilor prin turnarea de metale prețioase topite pe cap (Genghis a folosit argint, Drogo aur) precum și modul în care aceștea mor (Genghis a murit probabil din cauza unei răni infectate, Drogo a fost sufocat după ce o rană infectată l-a lăsat catatonic).
George R. R. Martin a recunoscut de asemenea că Dothraki se bazează în mare parte pe caracteristicile hunilor, alanilor și turcilor.
Asediul Constantinopolului
Decizia lui Stannis Baratheon de a asedia capitala Regiunii, un eveniment care a devenit cunoscut ca Bătălia din Golful Blackwater, are unele asemănări izbitoare cu cel de-al doilea asediu arab al Constantinopolului, care a avut loc în anii 717–718, când Califatul Umayyad a atacat capitala Imperiului Bizantin.
După diverse episoade complexe care implică lupte civile, păcăli, și comploturi atacatorii Constantinopolului au fost învinși cu utilizarea „focului grecesc” o substanță (ale cărei ingrediente sunt încă necunoscute) care se putea aprinde la contactul cu apa, conducând la distrugerea corăbiilor inamice înainte de a ajunge pe uscat. În Game of Thornes, Stannis și flota sa marină sunt învinși după ce au fost supuși la ceva numit „focul sălbatic”, care face cam același lucru.
Toate aceste evenimete ne demonstrează că uneori realitatea bate filmul, ba mai mult, istoria uneori pare și mai hidoasă deoarece nu este ceva imaginar ci o reflecție a unor timuri sumbre în care omorurile și comloturile erau un lucru obișnuit.
Surse:
wikipedia;
history.com;
ziare.com.