În lucrările științifico-fantastice adesea putem găsi istoria despre un grup de oameni care trăiesc într-un spațiu izolat de restul lumii, care produc ei înșiși tot ce este necesar pentru o viață împlinită. Un experiment similar, al cărui scop era să înțeleagă dacă oamenii ar putea crea „biosfere” pe alte planete și să trăiască în ele, a fost realizat în 1991 cînd o echipă de mai mulți oameni a fost plasată sub o cupolă izolată. Cu toate acestea, realitatea s-a dovedit a fi mult mai imprevizibilă decât ficțiunea literară.
În 1987, construcția a început în mijlocul deșertului Sonora, în statul american Arizona. 4 ani mai târziu, când s-a finalizat construcția, pe o suprafață de peste 3 hectare, au crescut clădirile din sticlă și metal, asemănătoare cu cele pe care le vedem în filmele fantastice. Au fost construite astfel încât aerul să nu pătrundă nici din interior, nici din exterior, simularea cât mai exactă a condițiilor extraterestre. Atât clădirile, cât și proiectul pentru care au fost destinate au fost denumite "Biosfera-2".
Scopul principal al proiectului a fost să înțelegem cum au loc procesele în biosfera planetei noastre. În plus, proiectul Biosphere-2 trebuia să ajute oamenii de știință să studieze posibilitatea colonizării altor planete.
Pentru a preveni orice penetrare din exterior (cu excepția razelor solare), clădirile au fost izolate de suprafața pământului prin foi special sudate de metal gros, a căror greutate totală era de aproximativ 500 de tone.
În interior, clădirea a fost împărțită în 7 zone, care au fost numite biomi. Fiecare dintre ele reproduceau condiții diferite existente pe Pământ: pădure tropicală, deșert cu ceață, mlaștină, ocean cu recif de corali și savană. Au existat și 2 biomi antropic i- spații rezidențiale și utilitare și terenul agricol unde urmau să fie crescute culturi alimentare.
Cum a mers și de ce a eșuat experimentul, în care oamenii au trăit izolat timp de 2 ani?
La 26 septembrie 1991, în spatele unui grup de 4 bărbați și 4 femei, inclusiv un agronom, oceanolog și ecologist, ușile ermetice ale Biosphere-2 au fost închise. Împreună cu ei, sub cupolă au apărut aproximativ 3.000 de specii de plante și animale, inclusiv copaci și insecte. Biosferații - acesta era numele dat membrilor echipei - trebuiau să se aprovizioneze cu alimente, de aceea „câmpurile” din biom au fost plantate cu cartofi dulci, sfeclă, arahide, grâu și papaya. Nu s-au folosit îngrășăminte chimice pentru a îmbunătăți randamentul culturilor, deoarece acestea ar putea afecta negativ sănătatea personalului.
Dieta, care consta din 83% alimentele vegetale, a fost formulată de unul dintre medicii misiunii, Roy Walford, ca parte a muncii sale de creștere a longevității umane. Interesant este că o dietă care consta aproape în totalitate din legume, în special o cantitate mare de cartofi dulci, a avut un efect neașteptat asupra oamenilor: unul dintre participanți, Jane Poynter, avea pielea portocalie.
Carnea găinilor, a porcilor și a caprelor crescute în biomul agricol, echipa mânca rar, aproximativ o dată pe săptămână.
În ciuda faptului că, în timpul primului an al misiunii, biosfericii s-au plâns de foamea constantă și au pierdut în medie 16% din greutatea corporală, după finalizarea experimentului, sa dovedit că semnele vitale ale participanților s-au îmbunătățit. Pe parcursul celui de-al doilea an sub cupolă, greutatea membrilor echipei se stabilizase, chiar dacă problema cu senzația de foame nu putea fi rezolvată. În plus, testele medicale efectuate în afara perimetrului Biosphere-2 au arătat că toți membrii echipei și-au îmbunătățit metabolismul.
Interesant este că 2 ani de dietă aproape vegetariană au schimbat digestia a cel puțin unui membru al echipajului - Jane Poynter. Datorită cantității mici de carne din dieta ei, enzimele responsabile de digestia acesteia au dispărut.
Plantele și animalele
Cele mai dure plante din biomul tropical s-au simțit destul de bine într-un spațiu restrâns. Dar copacii care cresc în „pădurea tropicală” și în „savana” au avut o perioadă mult mai grea. În condiții naturale, datorită rezistenței la vânt, lemnul se întărește. În condițiile de sub cupolă copacii au devenit mai subțiri și au început să se rupă sub propria greutate. În plus, copacii sufereau și de lipsa luminii solare, iar frunzele lor s-au îngălbenit și au căzut.
Cea mai mare problemă pentru biosferi (în afară de senzația constantă de foame) a fost lipsa de oxigen. În cele 16 luni de la începutul experimentului, nivelul acestui a scăzut de la 20,9% la 14,5% . Acest lucru a afectat negativ sănătatea unor membri ai misiunii: a crescut oboseala și au început să nu mai respire în timpul somnului, iar doctorul Walford, care avea aproape 70 de ani, și-a deteriorat abilitățile mentale. Prin urmare, managerii de proiect „externi” au luat decizia de a pompa oxigenul sub cupolă.
Motivul scăderii cantității de oxigen s-a datorat microbilor care se înmulțesc în sol. Aceștea au transformat oxigenul în dioxid de carbon, care, la rândul său, a dispărut. Oxigenul și dioxidul de carbon au reacționat cu betonul pentru a forma carbonat de calciu, ceea ce a provocat dispariția misterioasă a acestuia.
Biosferienii Taber McCallum și Jane Poynter își amintesc că odată au simțit o scădere a cantității de oxigen mai mult ca niciodată. Acest lucru s-a întâmplat în 1992, în timpul unei eclipse totale care a durat aproximativ o jumătate de oră.
Acest fenomen natural nu a afectat în niciun fel restul pământenilor, dar membrii misiunii l-au simțit din plin: deoarece atmosfera de sub cupolă a fost de 19 trilioane de ori mai mică decât cea a pământului și plantele au încetat să sintetizeze oxigenul în absența razelor solare, nivelul de dioxid de carbon din spațiul limitat a crescut brusc.
La 26 septembrie 1993, ușa sigilată a clădirii s-a deschis și biosfericii au ieșit din închisoarea voluntară. În acel moment, în societate s-a format o opinie negativă despre tot ce s-a întâmplat sub cupolă - oamenii credeau că acest experiment nu are nicio legătură cu știința, iar faptul că oxigenul era „pompat” a dus la eșuarea experimentului.
Astăzi clădirile aparțin Universității din Arizona, care efectuează diverse cercetări legate de biologie și ecologie.
Surse:
• Wikipedia.com;
• Bbc.com.