Ghimbirul este o planta erbacee, care creste mai ales in zonele tropicale. Are nevoie de temperatura constanta si ridicata pentru a se dezvolta corespunzator si de umiditate mare.
Rizomul de ghimbir are forma neregulata, este contorsionat si noduros si poate atinge pana la 5-6 centimetri lungime.
Foarte apreciat in India, Malaezia, Nepal sau Bangladesh, ghimbirul a fost introdus de turci in tara noastra, mai intai in Moldova si Muntenia, unde era la inceput cunoscut sub numele de „piper alb“.
Unde creste ghimbirul
Nigeria este cel mai mare cultivator de ghimbir ca extindere, la nivel mondial. In schimb, India este cel mai mare producator de ghimbir. Cu toate acestea, o mare parte din recolta este destinata pietei indigene. China, asa cum poate nu mai mira pe nimeni, este cel mai mare exportator ghimbir.
In ce forma se poate cumpara ghimbirul
Rizomul (radacina) este partea din ghimbir care se foloseste, atat in bucatarie, cat si in tratamentele naturiste. Radacinile de ghimbir se gasesc in supermarketuri. Rizomii trebuie preparati cu grija, pentru ca aromatii si picantii compusi pe care ii contine se oxideaza usor.
Ghimbirul se comercializeaza insa si sub forma de capsule sau pudra. Si extractul de ghimbir este foarte popular si poate fi gasit sub doua forme: apos si alcoolic. Se crede ca extractul alcoolic ar avea cele mai multe beneficii pentru organism.
Substantele active din ghimbir
O radacina de ghimbir contine aproximativ 12% vitamina B6 si tot atat magneziu, 9% potasiu, 6% vitamina C, 5% fosfor si 4% zinc precum si uleiuri esentiale cu multiple proprietati benefice, cum este gingerol, cineol, elemen, borneol, bisabolen, curcumen, phelladrene – au efect afrodisiac, actioneaza ca tonic general si inlatura oboseala si toxinele accumulate in organism.
Ghimbirul contine si o substanta denumita zingibain, care ar distruge parazitii si ouale acestora.
Potrivit ultimelor studii în domeniul medical, ceaiul de ghimbir dispune de efecte benefice asupra organismului: antiemetic, antiseptic, expectorant, antifungic, antiviral, analgezic, hipotensiv, antispasmodic, antiinflamatorii, antibacterian, antifebril şi antiagregant plachetar.
Ghimbirul este considerat un condiment care fragezeste mancarurile din carne si pe langa aceasta, calmeaza nervii, alina durerile si tusea, linisteste convulsiile intestinului si este folosit impotriva raului de masina.
Citeva beneficii pe care poate nu le stiai despre ghimbir, numit si “dulapul cu medicamente”:
- Ghimbir-ul calmeza ametelile.
- Ceaiul de ghimbir calmeaza crampele menstruale, si nici macar nu trebuie sa il bei, este de ajuns sa aplici pe regiunea inferioara a abdomenului o compresa imbibata in ceai de ghimbir pentru a ameliora artrita, durerile de articulatii si pentru a relaxa musculatura.
- Ghimbir-ul reduce nivelul de stres responsabil cu aparitia senzatiei de rau de miscare. Daca ai rau de masina, mare, avion, miscare in general, inainte de a pleca la drum, consuma un pahar de ceai de ghimbir, deoarece gingerolul din ghimbir poate bloca anumiţi chemoreceptori in zona cerebrala, astfel incat este blocata senzatia de greata sau voma.
- Ghimbir-ul este un afrodisiac natural, are efect vasodilatator si revigorant.
- Ghimbir-ul este un puternic analgezic natural. Ghimbir-ul reduce durerea si inflamatia deoarece contine unele dintre cele mai potente substante antiinflamatorii.
- Ceaiul de ghimbir sub forma de comprese este utilizat in tratarea arsurilor pielii.
- Amelioreaza constipatia, diareea si tot felul de probleme digestive
- Imbunatateste circulatia , previne formarea cheagurior de sange scade tensiunea arteriala si colesterolul si previne bolile cardiovasculare
- Inhiba cresterea celulelor canceroase
- Stimuleaza sistemul imunitar, ajuta la eliminarea toxinelor din organism
Sursa:
https://vegis.ro/blog/stiati-ca-ghimbirul
https://www.mega-image.ro/inspiratie/idei-pentru-tine/totul-despre-ghimbir