Ghioceii – vestitori ai primăverii!
Ghiocelul fiind cunoscut drept vestitor al primăverii, a devenit una dintre cele mai iubite flori, care se dăruiesc la început de primăvară mamelor și bunicilor în semn de recunoștință. Cultivarea ghioceilor nu este atât de complicată după cum pare. Florile trebuie udate pe timp secetos, au nevoie de fertilizatori naturali și curățire regulată a ierbii din jurul plantelor, iar acestea te vor bucura de culoare și parfum în fiecare primăvară. Informații detaliate și curiozități despre îngrijirea ghioceilor găsiți mai jos în acest articol.
Ghioceii sunt plante cu bulbi care își au originile din Europa și Asia. Aceștia au câte 2-3 frunzulițe lungi și subțiri în nuanțe de verde deschis, iar florile sunt albe, mici și delicate. Se cunosc peste 100 specii de ghiocei care se diferențiază prin bordura verde a petalelor din interiorul florii, textură, precum și prin nuanțele frunzelor.
Cum plantăm ghioceii?
Bulbii ghioceilor sunt foarte firavi și mici, așa că este nevoie să avem maximă grijă și atenție la momentul plantării. Vom avea nevoie de gropi de la 7 cm până la 20 cm în dependență de soi si mărimea bulbului.
Solul ideal pentru creșterea ghioceilor este un amestec de sol simplu din grădină și pământ din pădure fiindcă acesta conține sărurile si mineralele necesare pentru dezvoltarea armonioasa a plantelor. Solul trebuie sa aibă aciditate slabă spre neutră. Nisipul pus la baza plantelor va evita staționarea apei, respectiv putrezirea bulbilor. Ghioceii au nevoie de sol umed, dar nu stagnant. Ghioceii prefera locurile semi-umbroase și cele solare, in special soarele de dimineața.
Când plantăm ghioceii?
Perioada ideală pentru plantarea ghioceilor este începutul toamnei, pentru a ne putea bucura de prima înflorire spre sfârșitul iernii, început de primăvara.
Cum se înmulțesc ghioceii?
Înmulțirea ghioceilor are loc anual, prin producerea unui număr mic de bulbi care se deprind de bulbul-mamă și continuă să înflorească în grup, daca nu sunt transplantați. Dacă doriți să le schimbați locul, după înflorire când florile sunt deja uscate, bulbii se scot din pământ și se depozitează la loc umbros si umed, preferabil in beci, pentru câteva zile.
Peste câteva zile separăm bulbii mici și îi putem planta în pământ. Primele înfloriri a noilor bulbi poate dura si până 1-3 ani, când aceștia ajung la maturitate.
Chiar dacă sunt mici și firavi, ghioceii sunt printre cele mai rezistente flori, care apar imediat după ultimul îngheț aproximativ după mijlocul iernii din calendar până la începutul lunii martie. Potrivit unei legende, zeul Hermes i-a dat lui Ulise un ghiocel care l-a făcut pe acesta din urmă imun la otrava uitării pusă la cale de vrăjitoarea Circe și l-a vindecat de amnezie. În zilele noastre, ghioceii bucură ochii și înfrumusețează grădinile oamenilor din întreaga lume.