Grapefruit-ul (Citrus Paradisi) este un fruct citric subtropial suculent, fiind un hibrid natural între pomelo şi portocală cu gust acru-amărui specific ușor variat în funcție de aceasta. Numit și „fructul paradisului”, are efecte benefice asupra sănătății. Este originar din Insulele Barbados, astăzi fiind răspândit în toată lumea. Numele ştiinţific l-a primit abia la jumătatea secolului al XIX-lea, până atunci crezându-se că este doar o varietate de pomelo.
Grapefruitul crește în zone cu climă calda, subtropicală. Cel mai mare exportator de grapefruit din lume este de departe China (3,8 mil. tone), urmată de SUA (1,04 mil. tone), Mexic (0,4 mil. tone), Tailanda (0,32 mil. tone) și Africa de Sud (0,3 mil. tone).
Grapefruitul are multe varietăți, de culori și mărimi diferite. Există grapefruit alb, grapefruit roz și chiar grapefruit roșu. De regulă, soiurile pot fi distinse unul de altul după culoarea cojii care capătă nuanțe diferite, în funcție de culoarea miezului.
Arborele de grapefruit are o înălțime cuprinsă între 5m și 13m în funcție de soi. Un arbore de grapefruit poate produce aproximativ 12 kg de fructe la prima recoltă, ajungând până la 125 kg la maturitate.
Istoria acestui fruct începe în momentul în care Căpitanul Chaddock a adus semințe de pomelo în Jamaica în sec. 18. Grapefruitul s-a născut în urma încrucișării accidentale între portocalul jamaican și acel pomelo adus de Căpitanul Chaddock. Astfel, în anul 1750 s-a născut primul grapefruit din istorie.
Grapefruitul s-a numit shaddock sau shattuck până în secolul 19. Numele său din prezent provine de la felul în care cresc fructele de grapefruit, care seamănă cu un ciorchine de struguri (grape).
Fructul a devenit celebru în anii ’70 cel mai probabil datorită promovării curelor de slăbire cu grapefruit. Există mai multe varietăţi de grapefruit, cele mai cunoscute fiind cele cu pulpa de culoare albă, roşie sau roz.
Grapefruitul este un fruct citric cu foarte multe proprietăți nutritive. Este foarte bogat în fitonutrienți precum licopenul, vitamina A și betacaroten. Fiind un fruct citric, grapefruitul conține și foarte multă vitamina C. Acest fruct are niveluri foarte scăzute de grăsimi saturate, colesterol și sodiu și este o sursă foarte bună de fibre.
Grapefruitul mai conține vitaminele E si B6, thiamină, niacină și riboflavină și minerale importante pentru organism precum calciu, fosfor, potasiu, magneziu și fier.
Grapefruitul se consumă de obicei crud, ca atare sau în salate de fructe. Pentru a diminua gustul amărui, puteţi îndepărta membrana care înveleşte pulpa.
Surse:
http://fructe-exotice.ro/grapefruit/
https://diversificare.ro/alimente/2011/12/grapefruit-un-fruct-ce-mentine-copiii-sanatosi/
https://dieta.romedic.ro/aliment/grapefruit-roz-sau-rosu