Probabil că nu sunt mulţi cei care ştiu ce informaţii culege Google despre noi şi ce informaţii obţine pe baza analizei comportamentului nostru online. În acest articol vom discuta exact despre acest lucru: cum să descoperi ce ştie Google despre tine. În plus: cum să eviţi ca Google să mai culeagă date despre tine. Google îţi oferă motorul de căutare, gratuit, serviciul de e-mail Gmail, gratuit, Google Maps, gratuit, YouTube, gratuit, pentru a menţiona doar cele mai importante servicii. Dar această gratuitate vine cu un preţ: Google culege informaţii despre tine, pe baza comportamentului tău online.
De ce face asta? Nu, nu e vorba despre Agenţia Naţională de Securitate (serviciu de informaţii american), deşi ne-am lămurit anul trecut că Google oferă acces nelimitat la serverele sale spionilor. Este vorba în esenţă de o afacere: Google vinde informaţiile obţinute către companii din zona publicităţii online.
Companiile de publicitate sunt interesate de aceste informaţii pentru a-şi putea ţinti reclamele către acele persoane care chiar vor cumpăra produsele cărora li se face reclamă. De exemplu, companiile aeronautice sunt interesate de clienţi care călătoresc cu avionul şamd.
Pentru a nu mai lungi vorba, iată ce trebuie să faci pentru a afla ce ştie şi ce presupune Google despre tine. Da, Google face unele presupuneri despre tine. Probabil vei fi surprins să afli că e un bun "ghicitor".
Pasul 1
Accesează linkul www.google.com/settings (copiază linkul în bara de adrese).
Dacă nu eşti deja logat, trebuie să te conectezi cu utilizatorul şi parola pentru contul pe care vrei să-l verifici.
O să vezi o pagină ca cea de mai jos.
Pasul 2
În partea de sus a paginii sunt o serie de linkuri. Clic pe "Account history". Deja ai ajuns pe o pagină miraculoasă :) (vezi imaginea de mai jos) Istoria căutărilor tale pe Internet... Istoria locurilor vizitate pe Google Maps... Istoria căutărilor şi a clipurilor văzute pe YouTube... Interesant, nu?
Pasul 3
Dar nu despre asta ne-am propus să vorbim. Clic pe "Ads - Edit settings", din partea de jos a paginii (sub Related settings). Desigur, poţi încerca şi "Search setting - Edit settings".
În pagina de mai sus sunt puţine date. A fost folosit un cont de test. Şi cu toate astea, Google a făcut o estimare corectă privind vârsta... Cu certitudine nu vei aceste lucruri în contul tău, dacă este un cont cu o vechime considerabilă.
De aici încolo, totul este decizie personală... Nu-ţi rămâne decât să configurezi Google aşa cum doreşti.
Sursa: scientia.ro