India este ţara marilor contraste, exemple ale acestor contraste abundă pe întreg teritoriul său. Un foarte priceput țesător de mătase dintr-un sat de lângă Chennai îşi va primi comenzile la telefonul său celular, în vreme ce tinerii studenţi la Drept Internaţional de la Universitatea din Delhi acceptă de bunăvoie ca familiile să le aranjeze căsătoriile; într-un sat din Rajasthan, un grup de femei înfăşurate în sariuri cilamen și galben-şofran stau pe pământ vânzându-şi legumele lângă un internet-café.
Contrastele sunt evidente din clipa în care pui piciorul aici. Pe o porţiune aglomerată a drumului din afara capitalei, New Delhi, poţi vedea o cămilă, un căruţ tras de bou, o bicicletă, o turmă de capre, o motocicletă Harley-Davidson, un camion minuțios pictat de mână, un Mercedes ultimul model, o vacă, un autobuz modern, cu aer conditionat, şi chiar un elefant - toate circulând laolaltă, cu remarcabil de puţine accidente.
lar contrastele se extind la uriașele deosebiri privind situaţia materială. Sărăcia cumplită, care a fost cu atâta stăruință făcută cunoscută de Maica Tereza şi care se menține și azi, coexistă cu uriașele bogăţii mai puțin cunoscute ale Indiei în materie de resurse naturale, faună şi cultură, meşteşuguri și artizanat, bogăție personală. India are cea mai rapidă creştere a numărului de milionari, iar valorile proprietăţilor sunt printre cele mai mari din lume. Există etalări constante de extravaganţă scandaloasă. La unele festivaluri hinduse, reprezentările complicate ale zeilor, a căror realizare durează şi un an, sunt plimbate o dată la parade și aruncate în mare, unde se dezintegrează în câteva clipe. În timpul sezonului nunţilor, mii de familii devin datoare vândute din pricina eforturilor depuse de a oferi un spectacol memorabil.
Când vizitezi pentru prima oară India, simţurile îți sunt asaltate, iar impresiile sunt mai bogate decât ți-ai fi putut închipui. Auzi muzică religioasă relaxantă, vezi femei îmbrăcate în culori vii şi încerci gusturi noi. Ai să miroşi laptele proaspăt de nucă-de-cocos şi florile de iasomie și ai să simţi sub tălpile goale pietrele netede din pardoseala templelor.
India te face să râzi de bucurie şi îţi taie respirația de mirare; îți poate răstuma toate concepțiile și îți sădește în minte noi subiecte de meditatie Oamenii spun că au văzut adevărata Indie" şi când au luat un autobuz local sau când au petrecut un timp în cine știe ce sat. Și aceasta este, ce-i drept, India, însă ea este cu mult mai mult de atât. Ca să ajungi cât de cât la adevărata Indie, ar trebui să profiți de orice prilej care ti se ivește pentru a cunoaște cât mai multe aspecte legate de această ţară neînchipuit de bogată, variată și stimulatoare.
Democrația Indiei: coerenţă și diversitate
Guvernarea Indiei este, în multe privinţe, un miracol zilnic prin modul în care administrează o suprafață uriașă locuită de o populație imensă. Acest vast teritoriu este patria a peste un miliard de oameni (numai China are o populaţie mai mare), făcând din India cea mai mare democrație din lume. Aceasta are în fruntea statului un președinte, în fruntea guvernului un prim-ministru și un parlament bicameral ales prin vot universal - Lok Sabha (Adunarea Poporului, cu până la 552 de membri) şi Rajya Sabha (Consiliul Statelor, cu până la 250 de membri). Alcătuită după modulul parlamentului britanic, structura politică a împrumutat, de asemenea, elemente din sistemul Statelor Unite și încorporează o cartă a drepturilor.
Țara este împărţită în 28 de state și 7 uniuni teritoriale; oraşul nordic Delhi, capitală din 1911, este Capitala Teritoriului Național datorită populaţiei sale numeroase. Pentru că statele au fost create, după câştigarea independenţei pe criterii în mare parte istorice şi lingvistice, fiecare dintre ele are un caracter distinct, o cultură proprie, realizări aparte şi dezavantaje specifice; multe au şi o limbă proprie. Privind o hartă politică a Indiei, poţi vedea că statele au dimensiuni diferite, de la imensul Rajasthan până la minusculul Goa. Şi populaţia lor variază: Uttar Pradesh are peste 190 milioane de locuitori, în timp ce izolatul Sikkim are în jur de 540.500 de locuitori.
Cum fiecare stat îşi trimite membri în parlamentul de la Delhi, la fel și Delhi trimite un guvernator în fiecare stat. Toate statele au o administraţie proprie, numită Adunarea Legislativă, şi îşi aleg propriii reprezentanţi, care să poată fi la curent cu nevoile locale - Delhi poate fi departe, atât din punct de vedere al mentalităţii şi al culturii, cât şi al distanţei fizice. Guvernarea la toate nivelurile este greoaie.
Deşi India are două limbi naționale, hindi (scrisă în alfabetul debvangari) şi engleza, există 22 de limbi oficiale recunoscute, multe cu propriul alfabet De-a lungul călătoriei, vei auzi vorbindu-se Bengali în Bengalul de Vest, malayalam în Kerala şi marathi în Maharashtra. Închipuie-ți complexitatea unei dezbateri din Lok Sabha între parlamentarii din numeroasele state.
Peste un miliard de locuitori
Cu o populaţie atât de numeroasă, nu e de mirare că este anevoioasă guvernarea. Statisticile reflectă dimensiunea câtorva dintre dificultăţile ţării. Cu 1,2 miliarde de locuitori, India deţine 16% din populația globului pe 2,42% din suprafaţa totală a lumii. Explozia demografică de după câştigarea independenţei, când stagna la 350 de milioane, a fost cauzată în principal de creşterea longevităţii mulţumită hranei mai bune, controlului foametei şi tratării unor molime ca malaria, variola şi holera. Creșterea populaţiei este acum ţinută în frâu de succesul programelor de planning familial: rata de crestere a populaţiei Indiei a scăzut de la 2,5%, în deceniul 1960, la 1,5%, în zilele noastre.
Femeile joacă un rol dominant în aceste eforturi, ca şi în campania impresionantă de alfabetizare din India, în special în sud. Alfabetizarea este, în Kerala, de aproape 93%, iar în Tamil Nandu, de 73%. În nord, alfabetizarea Rajasthanului, atât de popular din punct de vedere turistic, a făcut recent un salt de la 38,5% la, estimativ, 61%; altfel spus, 76% din populaţia masculină a Rajasthanului este alfabetizată, însă numai 44% din populația feminină. Pe ansamblu, rata de alfabetizare a Indiei a crescut de la 18% în momentul câştigării independenţei, în 1947, la aproximativ 73%, azi.
Şi alte schimbări majore au avut loc după obţinerea independenţei. Până în anii 1970, locuitorii Indiei trăiau majoritatea în zonele rurale, sub 20% - la oraș. Astăzi, migraţia şi creșterea populaţiei au urcat acest procentaj la peste 30%, aglomerând oraşele la limită - 18 milioane locuiesc în Mumbai (Bombay), 13,2 milioane în Calcutta şi 16 milioane în Delhi.
Densitatea populaţiei din Mombai este de aproape 30.000 de locuitori pe km², iar aceea din Hyderabad, de 9.000; în Statele Unite, New Yorkul are o densitate de 2.050 locuitori pe km², în vreme ce Washington D.C. are 1.300.
În timp ce India a făcut pași uriași în multe domenii, în ultimii ani, "revoluția verde" a ajutat ţara să-şi asigure hrana singură, având și câteva produse pentru export, totuşi unele probleme persistă. Oficialitățile estimează că minimum 25% din populația Indiei trăieşte încă sub limita sărăciei (o reducere de la 54%, în anii 1970), mai ales în statele Bihar, Madhya Pradesh şi Orissa. Şi problemele de sănătate persistă. Guvernul, în parteneriat cu multe de organizaţii nonguvernamentale, se ocupă de furnizarea de apă potabilă și ia măsuri sarvitare în cât mai multe zone rurale şi de combaterea prezenţei persistente a malariei, leprei, precum şi a celor mai acute dintre boli: SIDA și tuberculoza.