Datorită trecutului său destul de ambiguu, Insula Paștelui (Rapa Nui) emană mister, iar istoria sa a fost înconjurată de mitologie. Istoricii și antropologii au petrecut decenii încercând să înțeleagă cultura primilor săi locuitori și falnicele statui Moai pe care le-au construit. Iată cîteva curiozități despre insulă.
Cum și-a primit numele de Insulei Paștelui?
În Duminica Paștelui 1722, amiralul olandez Jacob Roggeveen a devenit primul european care a călcat pe această insulă polineziană izolată și a numit-o Paasch-Eyland (din olandeză pentru „Insula Paștelui”.Insula este cunoscută și sub numele de Rapa Nui, pe care locuitorii insulelor îl folosesc încă. Într-adevăr, populația sa indigenă este cunoscută sub numele de Rapa Nui. Există unele discuții cu privire la faptul dacă acesta a fost numele original al insulei sau dacă a fost un nume conceput de războinicii sclavi peruvieni la mijlocul secolului al XIX-lea, care au comparat-o cu insula Rapa din Polinezia Franceză. Înainte de aceasta, însă, se crede că primul nume dat insulei este „Te Pito O Te Henua”, care se traduce ca „Buricul lumii”.
Unde se află Insula Paștelui?
Clasându-se pe primul loc pe Indexul de izolare al Organizației Națiunilor Unite, Insula Paștelui este cea mai retrasă insulă locuită din lume. Se află în sud-estul Oceanului Pacific din Oceania și, deși se află încă la o distanță de 3.800 de kilometri de coasta sa, Chile este cea mai apropiată țară de Insula Paștelui. În 1888, Chile a anexat insula, care rămâne un teritoriu al națiunii până în prezent, ca parte a regiunii chiliene Valparaiso.
Insula Paștelui este locuită și de unde provin locuitorii ei?
Legenda spune că în urmă cu aproximativ 1.500 de ani, șeful de trib Hotu Matu’a, care provenea din insula mitologică polineziană Hiva (care acum se crede că este Insulele Marquesas), și-a condus oamenii pe Insula Paștelui. Se spune că Hotu Matu’a și oamenii săi au populat insula, trăind la distanță, departe de restul lumii, cu multe generații înaintea sosirii exploratorilor europeni.
Ce s-a întâmplat pe insulă?
Deși există un decalaj în istoria înregistrată între sosirea lui Hotu Matu’a în anii 1200 și Jacob Roggeveen 500 de ani mai târziu, se crede că insula a menținut o populație înfloritoare de aproximativ 10.000 de oameni timp de mulți ani. Cu toate acestea, până la sosirea călătorilor din Europa, numărul Rapa Nui scăzuse la aproximativ 2.000-3.000. Se consideră că reducerea populației insulei se datorează în mare parte defrișărilor - pierderea copacilor din insulă a expus solurile vulcanice la eroziune, reducând cantitatea de teren fertil. Legnda susține, de asemenea, că a existat un război civil, urmat de un fenomen de canibalism în rândul locuitorilor. Populația a scăzut și mai mult după sosirea europenilor, în plus, raidurile comercianților de sclavi peruvieni au introdus bolile europene.
Cum au fost realizate statuile Insulei Paștelui?
Statuile de pe Insula Paștelui au fost realizate din tuf - cenușă vulcanică solidificată, care se găsește pe craterul vulcanic Rano Raraku al insulei. Tuff este o piatră destul de moale, așa că insularii l-ar fi sculptat manual cu dalte de piatră. Statuile erau apoi duse din crater în punctele lor de odihnă din jurul insulei, dar fără istorie scrisă și doar poveștile vorbite transmise din generație în generație, nu există nicio indicație reală despre modul în care erau transportate statuile de pe Insula Paștelui. Având în vedere că multe dintre statui au corpuri îngropate sub pământ și cea mai grea este de 82 de tone trebuie să fi fost o ispravă impresionantă.
Semnificația statuilor Insulei Paștelui?
Poporul Rapa Nui a sculptat aceste uriașe sculpturi din piatră pentru a reprezenta chipurile strămoșilor venerați. Unii dintre Moai au pukao (o structură asemănătoare pălăriei pe cap); unele teorii consideră că este o expresie a puterii, altele că reprezintă părul. Inițial existau mii de statui moai, dar înainte ca insula să devină Patrimoniu Mondial UNESCO în 1995, multe dintre ele au fost luate de colecționari. Statuile pot fi întâlnite în muzee din întreaga lume, cel mai faimos fiind Luvrul din Paris și Muzeul Britanic din Londra. Mai mult, cel mai mare Moai poate fi văzut de pe Google Earth.
Cum este sărbătorită cultura Rapa Nui?
Festivalul Tapati Rapa Nui este sărbătoarea anuală a culturii Insulei Paștelui și are loc în primele două săptămâni ale lunii februarie a fiecărui an. Insula se împarte în două echipe, ambele conduse de o regină, câștigătoarea fiind încoronată „Regina Insulei” pentru tot anul. Activitățile tradiționale la care băștinașii participă în timpul festivalului includ dans, sculptură în lemn și muzica, care se interpretează la ukulele plate unice cu opt corzi care seamănă puțin cu chitarele electrice.
Ce este scrierea rongo-rongo?
Kohau rongo-rongo, așa cum îl numesc insularii - cunoscut și sub denumirea de scrisul rongo-rongo - este încă un text nedescifrat, format din glifele sculptate pe lemn sau table. Rongo-rongo înseamnă „marele mesaj” sau „marele studiu”. Se spune că marele lider, Hotu Matu’a, avea 67 de tăblițe care corespundeau celor 67 de înțelepciuni maori - aceasta includea cunoștințe de astronomie și navigație. Cu toate acestea, adevăratul sens este încă necunoscut pentru noi, deoarece nu a existat niciun contact cu acești locuitori până la sosirea spaniolilor în 1770.
Vizitatorii Insulei Paștelui se pot relaxa în apele limpezi ale Oceanului Pacific, despre care se spune că este cea mai transparentă din lume. Apa din jurul insulei are o vizibilitate fantastică, până la o adâncime de 50-60 de metri, creând condițiile perfecte pentru snorkellers și diveri, care se pot bucura de înot printre corali și pești de toate formele și culorile.
Surse:
Bbc.com;
Wikipdia.com.