Știați că ciocolata este mai benefică decât un sărut, iar cândva a fost o monedă? Iată câteva lucruri interesante despre deliciul preferat al multor oameni.
1. Ciocolata era valută pe vremea mayașilor
Potrivit jurnalului Smithsonian, boabele de cacao care produc ciocolată au fost folosite ca tablă în vremea maya și aztecă. Cercetările arată că aceste boabe au fost forjate prin turnarea lor din lut.
2. Ciocolata era remunerare pentru armată
Potrivit lui Marte, unii militari din secolul al XVIII-lea au primit ciocolată ca plată pentru servicii.
3. Oamenii sunt gata să împărtășească informații personale pentru o batonă de ciocolată.
BBC a efectuat un experiment - vizitatorii expoziției au fost rugați să spună despre ei înșiși informații confidențiale: data nașterii, numele de fată al mamei și alte date care ar fi suficiente pentru a intra în rețelele sociale. Au oferit în schimb un baton de ciocolată. 79% dintre participanții la experiment au fost de acord să spună aceste date.
Ciocolata este foarte sănătoasă.
4. Ciocolata este mai sănătoasă decât sărutările
Oamenii de știință au descoperit că ciocolata stimulează mai bine creierul și ajută la producerea mai multor endorfine decât sărutul, scrie BBC.
5. Cacao vă ajută să vă recuperați mai repede după exerciții
Oamenii de știință de la Departamentul SUA pentru Nutriție și Științe ale Sănătății au aflat acest lucru. Cacao vă ajută să vă recuperați mai repede după efort, datorită conținutului ridicat de proteine și carbohidrați al băuturii.
6. Ciocolata neagra este bogata in antioxidanti
Ciocolata neagră este bună pentru sănătatea inimii. Scade tensiunea arterială datorită nivelului ridicat de antioxidanți. Consumul zilnic de 100 g de ciocolată reduce semnificativ riscul bolilor de inimă.
7. Fiecare baton de ciocolată are în medie 50 mg de cofeină.
Acest lucru este demonstrat de datele calculatorului de cofeină de la Coca-Cola. 50 mg de cofeină se găsesc într-o ceașcă de espresso.
Fapte științifice amuzante despre ciocolată
8. Cuvântul „ciocolată” provine din cuvântul aztec „chocolatl”
Chocolatl înseamnă apă amară. În acele vremuri nu exista zahăr, așa că gustul ciocolatei din timpurile străvechi era complet diferit.
9. Denumirea științifică a copacului pe care cresc boabele de cacao este „Hrana zeilor”
Omul de știință Karl Linnaeus era un fan al ciocolatei, așa că în 1753 arborele de cacao a fost numit „Hrana zeilor”.
10. Cacao a fost inventată în Jamaica la începutul anilor 1700
Băutura de cacao a fost făcută pentru prima dată de botanistul irlandez Hans Sloane în Jamaica. Localnicii i-au dat boabe de cacao. Le-a amestecat cu lapte pentru a-și potoli setea. Și așa a apărut cacao.
11. Există de fapt patru tipuri de ciocolată
Unii oameni cred că există doar ciocolată neagră și ciocolată albă. Dar există și ciocolată blondă care a fost creată accidental. Ciocolata blondă conține 32% cacao. Are un gust puțin gras.
12. Ciocolata albă nu este deloc ciocolată
Ciocolata albă conține unt de cacao, dar nu praf de cacao. Acest unt nu este foarte gustos, așa că i se adaugă grăsime din lapte, vanilie și zahăr.
13. Ciocolata are peste 600 de arome
Ciocolata conține peste 600 de compuși aromatici, conform American Chemical Society. De exemplu, există doar aproximativ 200 de vinuri roșii.
14. Producerea a 10 batoane de ciocolată necesită o recoltă anuală de boabe dintr-un copac.
Da, boabele dintr-un copac sunt suficiente doar pentru 10 bomboane de ciocolată.
15. Fursecurile cu ciocolată au fost inventate întâmplător
Americanul Ruth Graves Wakefield a făcut cookie-uri din întâmplare în anii 1930. Voia să-i hrănească pe oaspeții Hanului Toll House cu produse de patiserie. În loc de unt, a adăugat ciocolată. Așa a aprut o delicatesă populară în zilele noastre.
17. Cifra de afaceri a industriei ciocolatei - mai mult de 75 de miliarde de dolari
Aceasta este una dintre cele mai de succes industrii din lume. În fiecare an, fabricarea și vânzarea de ciocolată valorează 75 de miliarde de dolari.
18. Cel mai scumpă baton de ciocolată din lume a fost vândut cu 687 de dolari
Era o ciocolată Cadbury. Unicitatea sa constă în faptul că în 1901 a călătorit împreună cu Robert Scott la prima expediție americană în Antarctica. La momentul vânzării, ciocolata avea 100 de ani.
19. Mai mult de jumătate din ciocolată se consumă în Europa
Acest lucru este demonstrat de datele din revista Forbes. Cele mai mari țări consumatoare de ciocolată sunt Elveția, Germania și Irlanda.
20. Majoritatea ciocolatei se vinde pe aeroportul din Bruxelles
Nu mai puțin de 800 de tone de ciocolată pe an!
21. Ciocolata Snickers a primit numele unui cal
Familia Mars, care a fondat compania cu același nume, și-a numit bomboanele Snickers, în cinstea calului, care purta acest nume.
22. Mirosul de ciocolată din magazine crește vânzările
Potrivit Journal of Environmental Psychology, aroma ciocolatei crește vânzările în magazin.