De-a lungul istoriei, femeia a avut un rol de subordonare într-o societate plină de reguli impuse de bărbați. Deși majoritatea femeilor s-au conformat acestor statut, unele au fost capabile să depășească rolurile tradiționale și să capete putere și influență. Una dintre acestea a fost Jeanne-Antionette Poisson, care în secolul al XVIII-lea, s-a ridicat dincolo de statutul ei, obținînd titlul de maitresse-en-titre a regelui Ludovic al XV-lea. Ea a fost amanta regelui între 1745 și 1750 și și-a menținut influența până la moartea sa în 1764.
Madame de Pompadour s-a născut la 29 decembrie 1721 în Rue de Clery. Tatăl ei a fost Francois Poisson, un ispravnic din Paris și, care, a fost nevoit să părăsească țara în urma unui scandal în 1725. La șapte ani, Jean-Antoinette a fost trimisă la mănăstirea Ursuline din Poissy, unde a fost bine educată și și-a dezvoltat iubirea pentru arte. Se spune că atunci cînd Jeanne-Antionette avea nouă ani, mama ei a dus-o la un ghicitor și i s-a spus că într-o zi va deveni amanta regelui. Atunci i s-a dat porecla Reinette, adică „mica regină”. Mama ei a insistat să-i ofere cea mai bună educație, primind lecții de la Jeloitte, vedeta operei din Paris și de la dramaturgul Crebillon.
Când Reinette a ajuns la vârsta căsătoriei, Normant de Tornehem a făcut un aranjament între ea și nepotul său, Charles Guillaume le Normant d'Etoiles. În 1741 s-au căsătorit, iar în 1744 a născut o fată pe nume Alexandrine. La scurt timp după căsătorie, a început să planifice pătrunderea în cele mai influente cercuri ale nobilimii. Organiza serate și distracții în castelul său de la Etoiles pentru personalități influente ale timpului precum Voltaire și Montesquieu. Nu a fost nevoie de mult timp ca numele său să fie cunoscut în tot Parisul și chiar de rege. În cele din urmă, Jean-Antoinette a început să viziteze curtea regelui Ludovic al XV-lea de la Versailles. După prima lor întâlnire, regele i-a admirat instantaneu frumusețea și priceperea. Îi plăcea să o privească interpretând în piese de teatru la în moșia ei din Etiolles.
După moartea ducesei de Chateauroux în 1744, Reinette a devenit amanta regelui. La 15 septembrie 1745, a fost divorțată de soțul ei și a fost numită Marquise de Pompadour, amanta oficială a regelui.
Marquise de Pompadour a avut mare talent de a găsi modalități de a-l amuza și distra pe rege. Prin intermediul Teatrului des Petits Cabinets, ea a organizat o sută douăzeci și două de spectacole. De asemenea, ea avea rolul de a planifica petreceri și cine intime în cinstea regelui.
Marquise de Pompadour a fost cunoscut ca o mare iubitoare a artelor și literaturii. Avea o bibliotecă uriașă de mii de cărți, oferindu-i patronajul scriitorului Voltaire. De asemenea, a avut mare succes în creațiile artistice. Iubea clădirile noi și artele decorative și, astfel, stilul vestimentar pe care îl folosea este identificat astăzi ca „stilul Pompadour”. Cele mai notabile două creații ale Marchizei au fost lucrările de porțelan din Sevres și Ecole Militaire. Prin numeroasele sale opere a devenit cunoscută drept patronul multor artiști precum Boucher, sculptori și arhitecți precum Lassurance.
Deoarece nu mai putea satisface cerințele monarhului, după 1750, relația dintre rege și marcheză s-a bazat strict pe prietenie. În acest moment, ea joaca un rol important în politica și guvernul Franței. La 12 octombrie 1752, regele îi oferă titlul de ducesă, cel mai mare favor pe care îl putea acorda. Când Franța era în pragul războiului cu Anglia, ea a jucat un rol major în influențarea „Revoluției diplomatice” sau a tratatului care a aliat Franța cu fostul său inamic- Austria. Tratatul a fost semnat la 1 mai 1756 și, în cele din urmă, a dus la Războiul de Șapte Ani. De asemenea, ea și-a demonstrat puterea și influența asupra regelui în felul în care a fost capabilă să-și îndepărteze dușmanii din funcție și să le permită prietenilor să vină la guvernare. Toate acestea s-au dovedit a fi dezastruoase pentru Franța și au dus la nepopularitatea marchizei. A fost învinovățită pentru toate nenorocirile care au căzut asupra Franței. Publicul o ura și a început să scrie scrisori vicioase, broșuri și versete împotriva ei și, de asemenea, a început să o amenințe cu campanii violente. În ciuda opiniei publicului despre ea, regele a continuat să rămână fidel Marquise de Pompadour. Doamna de Pompadour nu a fost amanta regelui mult timp, doar cinci ani. Cu toate acestea, a rămas un prieten adevărat și apropiat al lui Ludovic al XV-lea până la moartea ei.
Marquise de Pompadour a murit la 15 aprilie 1764. De-a lungul celor douăzeci de ani de influență, a devenit cu adevărat un exemplu a creșterii peste tradițiile impuse. Deși nu este întotdeauna portretizată într-o lumină plăcută, Madame de Pompadour face parte din istorie datorită marilor sale calități, talentelor și influenței sale. Femeile au avut întotdeauna un efect profund asupra istoriei de-a lungul veacurilor. Madame de Pompadour este o personalitate ale cărei contribuții și autoritate în Franța au distins-o ca figură istorică.
Surse:
wikipedia.com;
history.com.