Ce este manga? Aceasta este o sinteză de efecte de desene animate, benzi desenate și povești interesante. Acestea sunt visele nerealizate ale cinematografelor despre efecte speciale ieftine, dar frumoase și de înaltă calitate, care atrag atenția și obligă spectatorii să urmeze fiecare pas și acțiune a personajelor.
Tehnicile cinematografice sunt în totalmente întîlnite în manga: atragerea acțiunii din diferite unghiuri, planuri mari, medii, detalierea, demonstrarea mișcării pe etape, vizualizarea.
De asemenea, trebuie remarcat transferul emoțiilor caracteristice eroilor manga. Este masiv, grotesc, dar niciodată de prisos. Japonezii înșiși folosesc în mod slab transmiterea mimică a sentimentelor, ei spun doar: „Sunt trist/fericit”. Dar personajele de manga și anime sunt exact opusul creatorilor lor. Transferul emoțiilor este concentrat și realizat prin poze, costume, dansuri, cuvinte, prin tot ceea ce înconjoară personajul.Privind prin benzi desenate japoneze, puteți găsi scântei scăpând din ochi, un vârtej deasupra capului. Uneori, această citire nu este înțeleasă în totalitate de cititorii europeni, dar cititorii din Japonia sunt bine conștienți de acest „limbaj”.
Principalele tipare ale emoțiilor personajelor au fost dezvoltate de O. Tezuka.
Tezuka Osamu a ridicat arta manga și a făcut-o masivă. Cu lucrările sale de după război a început răspîndirea pe larg pentru aceste benzi desenate.
1. Eroii benzelor desenate japoneze.
Eroii din manga sunt oameni obișnuiți. O astfel de poveste arată clar, viața, sentimentele, emoțiile și cazurile amuzante cu ele.
Un personaj de manga poate fi un profesor, un lucrător de birou, un școlar. În această poveste, o situație negativă este neapărat prezentă în imagini, iar personajul va învăța cu siguranță lecția corectă din ea. Prin urmare, manga este o revistă motivațională.
Personajele din benzi desenate japoneze arată un pic neobișnuit. Au părul lung și ochii mari, haine elegante, trăsături haotice, nas mare, urechi ascuțite...ș.a
Tema fiecărei benzi desenate are reguli stricte. La copii este inacceptabil să menționăm moartea sau să facem personaje negative prea severi . În manga, chiar și răufăcătorii au propriile lor vise, aspirații și speranțe.
Pe lângă rutina eroilor de benzi desenate din Japonia, ei sunt adesea înzestrați cu superputeri. Tema pentru banda desenată poate fi o poveste despre un samurai sau o serie de imagini despre un tip simplu dintr-o metropolă mare.
În Japonia manga nu este percepută ca un fel de distracție pur și simplu pentru tineret. În “țara soarelui răsăre”, toată lumea citește manga, fie că este vorba de copii sau de bătrâni. Acest tip de creativitate este considerat o parte importantă a culturii japoneze. Artiștii și scriitorii de manga sunt considerați oameni foarte respectați, iar profesia lor este plătită în mod adecvat.
2. Caracteristici distinctive a benzelor desenate japoneze.
O trăsătură distinctivă a revistelor de manga este volumul lor (ajunge până la o mie de pagini). Dar acest fapt nu afectează viteza de citire a materialului - cititorul petrece de obicei aproximativ jumătate de oră pe un jurnal de mărime medie (de ordinul a trei sute cincizeci de pagini). Japonezii in medie știu să citească corect manga, iar materialul unei pagini este stăpânit în aproximativ 4 secunde. Benzele desenate sunt pregătite astfel încât informațiile din ele sunt absorbite literal dintr-o privire. Și aceasta este principala lor diferență față de benzele desenate europene sau americane, care sunt supraîncărcate cu text. Cunoscut încă din copilărie, stilul minimalismului japonez este inerent acestor povești. Prin urmare, majoritatea japonezilor știu să creeze manga. Graficul, ediția și simbolismul sunt pe deplin utilizate în benzi desenate. În loc de o explicație voluminoasă, manga conține indicii și mister. O sprânceană ridicată, un gest de mână, o privire îndreptată către japonezi vor spune mai mult decât cele mai detaliate explicații folosind text. Timpul și locul acțiunii sunt indicate de unul sau două indicii pe fundal - o ramură de copac, soarele la rasarit și emoțiile momentului sunt transmise de un zâmbet, o lacrimă pe obraz sau o privire furioasă. Aceste moduri de exprimare a acțiunilor și emoțiilor vă permit să nu citiți cu atenție textul pentru fiecare imagine, ci să percepeți imaginea ca un întreg, abia aruncându-i o privire.
Eroii benzi desenate japoneze transmit în mod surprinzător starea lor emoțională. Pentru a face acest lucru, creatorii manga folosesc o metodă proprie - un desen special din diferite părți ale feței. Crucea încrețită pe fruntea personajului transmite cu exactitate furie, o sprânceană ridicată este o surpriză, iar gura în formă de pătrat este o transmisie clară de furie.
„Măștile” particulare ale eroilor transmit cititorului ostilitate și admirație, invidie, surpriză și bucurie. Pentru orice emoție umană, artiștii acestor benzi desenate vor găsi modalitatea exactă de a o transmite. Și tocmai din această cauză, principalul lucru în crearea manga este desenul uimitor al trăsăturilor faciale ale personajelor.
3. Manga în Republica Moldova
În RM, benzile desenate de manga sunt un fenomen destul de nou. Interesul pentru acest tip de artă din Țara Soarelui răsăre abia se trezește la populație. Aproape toate poveștile în stilul benzi desenate japoneze care pot fi găsite și citite pe teritoriul statului nostru sunt traduceri ale fanilor și iubitorilor. Drept urmare, oricine dorește să atingă lumea Japoniei moderne poate face acest lucru gratuit.
În România doar cîteva edituri lansează oficial reviste de manga. Acestea sunt „Comic Book Factory” și „Sakura Press”. Puteți găsi, de asemenea, revistele periodice în acest stil cu mai multe edituri ilegale. Prin urmare, daca mergi la librărie avînd intenția de a cumpeai un număr nou de manga, ale cărui aventuri vrei să le citești, este puțin probabil să reușești. Una dintre primele publicații emise în Romania a fost lucrarea "Ranma ½" a lui Rumiko Takahashi.