Melbourne a fost considerat mulți ani alternativa patriciană la îndrăznețul și parvenitul Sydney, un fel de Lume Veche, genul de loc în care ceea ce conta era cine a fost familia ta și la ce școală ai învățat.
Oraşul găzduieşte Grand Prix-ul de Formula 1 de mare succes și are unul dintre cele mai mari şi strălucitoare cazinouri, ceea ce odată era o simplă zonă plictisitoare din sudul râului Yarra, astăzi este un centru comercial cosmopolit, în timp ce minuni arhitecturale ca noul și imensul complex Federation Square încep să apară în centrul oraşului.
Sporturile sunt foarte importante in Melbourne, astfel încât există nouă cluburi profesioniste de fotbal australian. Oraşul găzduieşte atât turneul de tenis Australian Open, cât și cea mai mare cursă de cai din Australia, Melbourne Cup.
În Melbourne există un amestec interesant de etnii - în special greci, italieni şi asiatici - judecând după piețele, restaurantele şi brutările din oras Dack se hotărăști să mergi la un restaurant din Melbourne, înseamna că ai de ales din Națiunile Unite ale stilurilor culinare. Există chiar şi un restaurant pe şine de tramvai care oferă, seara, la cină, plimbări turistice prin oraş-o adunare fericită a punctelor forte ale oraşului: mâncarea excelentă, arhitectura elegantă și șinele de tramvai.
Oraşul a fost întemeiat în 1835, în urma unei afaceri încheiate de către doi antreprenori, John Batman şi John Pascoe Fawkner. Ei au oferit locuitorilor aborigeni pături, făină şi alte mărunţişuri în schimbul a 200.000 de hectare de teren în jurul Portului Philip. Acest schimb neautorizat a enervat Oficiul Colonial din Londra, dar, cu toate acestea, a permis tranzacţia. Şaisprezece ani mai târziu au fost descoperite resurse aurifere în jurul oraşelor Ballart, Bendigo şi Castlemaine, şi succesul oraşului a fost astfel asigurat. Vânătorii de aur au început să apară, aproape 2.000 pe săptămână, și, până în 1861, goana după aur a făcut ca Melbourne să devină cel mai mare oraș al Australiei. Poți să vezi o prezentare video a zilelor din perioada goanei după aur în seifurile de aur din Old Treasury Building, de pe Spring Street.
În zilele noastre, Melbourne concurează cu Sydney pentru titlul de capitală financiară a Australiei şi, cu 4 milioane de locuitori, este putin mai mic. Locuitorii din Melbourne susțin însă că în oraşul lor se trăieşte cel mai bine. Voci puternice din afară îi susțin: ziarul "The Economist" situează adesea Melbourne printre orașele cu cel mai ridicat nivel de trai.
Deşi susţinătorii oraşului Sydney pretind că vremea este rece şi mohorâtă în Melbourne, în realitate, în capitala Victoriei plouă chiar mai puțin decât în Sydney. În ultimii ani, Melbourne concurează cu Sydney şi sub aspectul glamour, găzduind evenimente internaţionale precum Formula One Grand Prix și construind cel mai mare şi mai luxos cazinou din Australia.
Priveliști din Melbourne
Este foarte simplu să te plimbi prin Melbourne cu autobuzul, cu trenul sau cu tramvaiul. Guvernul din Victoria asigură populaţiei transport gratuit cu un tramvai care înconjoară centrul oraşului. Acest tramvai gratuit este colorat cu crem şi vişiniu. Tramvaiele obişnuite sunt colorate cu verde şi auriu.
Central Business District din Melbourne - prescurtat CBD - este un amestec plăcut de zgârie-nori și construcții în stil victorian. Orașul este dispus sub forma unei rețele, astfel încât trebuie să reții doar câteva străzi mai importante. Cabinele de informații, foarte eficiente, te pot ajuta să îți planifici deplasările.
Melbourne 360°, puntea de observație de la etajul 55 din Rialto Towers, oferă o privelişte a oraşului care te lasă fără glas. Foarte aproape se află clădirea fostei Bănci Comerciale a Australiei (333
Collins St.), cu un salon bombat și un vestibul masiv, pentru a-ți face o idee asupra bogăţiei care a trecut prin acest oraș în zilele de glorie din secolul al XIX-lea, în timpul goanei după aur. Burke Street si Collins Street sunt principalele artere pentru cumpărături ale oraşului, deşi luxosul centru comercial Central Melbourne Mall de pe La Trobe Street reuneşte cele mai mari magazine din Melbourne.
Piaţa Queen Victoria, care a fost deschisă în anii '70 ai secolului XIX-lea, este o instituţie a orașului Melbourne şi un loc interesant de unde să cumperi ingredientele pentru un picnic gustos. Vei găsi produse proaspete abia aduse din ferme, diferite sortimente de brânză, cârnați, pâine, carne, pește, nuci şi prăjituri. Cumpărăturile în acest loc nu sunt niciodată plictisitoare sau liniştite. Un amestec multicultural de negustori şi proprietari de standuri comerciale strigă și te îmbie să le cumperi produsele. Dacă ajungi acolo sâmbăta târziu, când ei trebuie fie să-şi vândă produsele, fie să le arunce, poți negocia mult prețul în favoarea ta. Acest corn al abundenţei" îl găseşti în partea de nord a orașului, la numai câteva minute cu tramvaiul din centrul oraşului, pe Elizabeth Street Piaţa este formată pe tarabe decorate, din fier, iar brânzeturile, carnea, micile bunătăți și peștele, toate se găsesc în sala de delicatese. Cel mai mare sector este acela în care se vând haine, încălțăminte, produse din piele, suvenire şi tot felul de produse la preţuri mici. Această piață este unul dintre punctele de reper din Melbourne, celebră pentru friza reprezentând animale domestice de deasupra porţii prin- cipale. Piața poate fi vizitată în mod organizat (tel. (03) 9320 5822).
Odată ce ți-ai achiziţionat ingredientele pentru picnic - poți să cumperi chiar și coşuri gata pregătite - tot ce îți mai trebuie este un parc amenajat elegant. Există câteva astfel de parcuri în apropiere. Unul dintre ele este Carlton Gardens (Victoria St.), teren ce aparţine de Exhibition Buildings, clădiri mari, cu domuri înalte, construite pentru Marea Expoziție din 1880.