Copiii indiferent de vârstă, sunt atrași de idei creative, ceva de pictat, lectura sau joaca sunt unele dintre cele mai importante metode prin care își pot stimula creierul, dezvoltându-și constant gândirea și punându-și imaginația la încercare. Iar partea bună este că puteți lucra cot la cot pentru crearea obiectului respective. Din acest motiv, copiii trebuie să fie întotdeauna încurajați către activități benefice dezvoltării lor, indiferent dacă este vorba despre desen, grădinărit sau jocuri utile. Aceștia vor fi cei mai fericiți să știe că îți dorești să te implici în proiectele lor și să petreci cât mai mult timp de calitate în familie. Mai jos, cititi câteva idei simple și creative pentru copii energici, care îi vor distra și le vor dezvolta latura creativă, în fiecare zi.
1. Desene interactive
Dacă cei mici iubesc desenul, indiferent dacă au sau nu talent, trebuie încurajați să își pună în aplicare abilitățile. Tot ce va trebuie sunt creioanele si hartia. În plus, îi poți încuraja să transpună prin desenele lor cele mai mari dorințe, care pot reprezenta meseria pe care ar dori să o urmeze sau ceea ce și-ar dori să viziteze într-un oraș nou. Cărțile de colorat vor fi la fel de utile, mai ales pentru că acestea conțin personajele animate preferate ale celor mici, astfel încât să îi anime și să îi distreze, în același timp. O activitate distractiva si usor de organizat.
2. Jocuri cu plastilină
Construirea unor obiecte din diverse materiale reprezintă o lecție foarte importantă pentru cei mici, care vor reuși să își dezvolte creativitatea, mișcarea mâinilor, precum și gândirea, cu numeroase beneficii asupra sistemului nervos. Jocul cu plastilină este un exemplu simplu, dar in acelasi timp si creativ pentru copii, distractiv pentru toate vârstele. Nu vei avea nevoie decât de plastilină , cu ajutorul căreia cei mici pot modela diverse forme și figurine, ideale pentru nivelul lor de dezvoltare. O simplă bucată de plastilină le poate stârni imaginația copiilor și le va dezvolta mușchii corpului, favorizând coordonarea dintre ochi și mâini.
3. Activități de grădinărit
Copiii sunt extrem de curioși și dornici să învețe, explorând lucruri noi. Grădinăritul este o activitate distractivă, care îți oferă ocazia să îi înveți pe cei mici mai multe despre plante și natură, motiv pentru care grădinăritul le poate fi prezentat ca o activitate amuzantă. Îi poți ruga pe cei mici să te ajute să pictezi câteva pietre în diferite culori, pe care să le plasezi în grădină sau să plantezi câteva flori colorate în sticle de plastic tăiate pe jumătate. Le poți descifra celor mici tainele grădinăritului cu ajutorul unor ghivece creative, care pot fi realizate din borcane, jucării de plastic sau conserve de metal, care pot fi așezate pe balcon sau în grădină.
4. Activități în bucătărie
Deși ai putea spune că gătitul sau spălatul vaselor nu reprezintă activități creative sau distractive, cei mici pot fi încântați să te ajute cu toate sarcinile pe care le ai de îndeplinit. Atâta timp cât îi incluzi în activitățile ușoare din bucătărie, acestea pot contribui la dezvoltarea motricității și la coordonarea tuturor mișcărilor. Totodată, cei mici pot învăța despre alimente și despre nutriția corectă, încă de la vârste fragede, dezvoltându-le și atenția și concentrarea, atunci când le explici rețetele pas cu pas. Cu ajutorul ingredientelor din bucătărie, cei mici își pot dezvolta creativitatea și imaginația, deoarece au libertatea de a inventa preparate noi. Nu în ultimul rând, proiectele simple și creative din bucătărie reprezintă o ocazie excelentă pentru joaca senzorială și dezvoltarea simțurilor: gust, pipăit sau miros.
5. Taiat hartii
Pentru aceasta activitate aveti nevoie doar de o foaie, un pix si o foarfeca. Cumparati, deci, o foarfeca child friendly (adica din aceea cu care nu se poate tunde copilul singur) si faceti niste modele cu un pix pe o foaie. Cel mic se va distra sa taie dupa modelele pe care le faceti pe foaie. Daca nu aveti idei o simpla cautare pe Google si cu siguranta veti gasi suficienta inspiratie.
6. Role play
Gasiti un joc de rol care le place copiilor vostri si sigur vor fi ocupati suficient timp de ex. de-a v-ati ascunselea. Este un joc potrivit destul de distractive care poate fi aplicat atit in casa cit si inafara. Jocul de-a v-ați ascunselea este o joacă tradițională a tuturor copiilor din zilele noastre, iar prin beneficiile pe care le oferă copiilor în creștere, este o tradiție care ar trebui continuată în viitor. Așa că închide ochii, numără până la 10 și, cine nu e gata, îl luăm cu lopata.
7. Lego
Lego este cu siguranta o activitate care ii tine ocupati pe cei mici. spre deosebire de multe jocuri moderne - în mod dovedit are un impact pozitiv asupra copiilor. Jucăriile de construcţie încurajează copii, ca în mod intuitiv, să descopere creativitatea inerentă, şi folosind posibilităţile oferite de jocurile de construcţie, să mărească aceasta.
8. Citit carti
Ajuta-l pe copilul tau sa descopere pasiunea pentru citit cu o carte interesanta. Cartile ii ajuta pe copii să se familiarizeze și să învețe noi culturi și experiențe sa descopere lumea intr-un mod mult mai placut, le stimuleaza creativitatea si le dezvolta imaginatia. Astfel, incurajandu-i sa citeasca, acestia isi vor imbogati vocabularul si se vor descurca mai bine in activitatile scolare sau extrascolare.
9. Dansat
Cand nu mai ai idei, punem niste muzica. Dansul este o activitate fizica intensa si reuseste sa le canalizeze energia nestavilita intr-o activitate cat mai placuta pentru cei mici. Conform specialistilor, dansul imbunatateste flexibilitatea, amplitudinea articulara, rezistenta si forta fizica a copiilor.
10. Puzzle
Puzzle-urile ii ajuta pe cei mici sa isi foloseasca gandirea logica si va vor ocupa foarte bine timpul. Deasmenea ajuta la dezvoltarea abilităților motorii fine ale copilului tău, prin joacă și distracție.
Majoritatea nu necesita decat foi si creioane si pot fi facute foarte usor, chiar si in conditii de casa.
Voi ce activitati simple si usor de realizat mai faceti cu cei mici cand stat in casa?
Surse:
https://www.crestemsicalatorim.com
https://www.vivre.ro