Egiptul Antic avea unul dintre cele mai mari și mai complexe panteoane ale zeilor din orice civilizație a lumii antice. De-a lungul istoriei egiptene s-au închinat sute de zei și zeițe. Caracteristicile zeilor individuali ar putea fi greu de precizat. Majoritatea aveau o asociere de principiu (de exemplu, cu soarele sau lumea de după moarte) și forma. Dar acestea s-ar putea schimba în timp, pe măsură ce zeii au crescut și au căzut din importanță în dependență de preferințele societății egiptene. Iată câteva dintre cele mai importante zeități.
Osiris
Osiris, una dintre cele mai importante zeități ale Egiptului, era zeul lumii de după moarte. El simboliza moartea, învierea și ciclurile de reflux ale Nilului pe care se baza agricultura Egiptului.
Potrivit mitului, Osiris era un rege al Egiptului care a fost ucis și dezmembrat de fratele său Seth. Soția sa, Isis, i-a reasamblat trupul și l-a înviat. El era reprezentat ca un rege mumificat, purtând înfășurări care lăsau doar pielea verde a mâinilor și a feței expuse.
Isis
Originile lui Isis sunt obscure. Spre deosebire de mulți zei, ea nu poate fi legată de un oraș specific și nu există anumite mențiuni despre ea în cele mai vechi literaturi egiptene. Cu timpul a devenit tot mai importantă, devenind în cele din urmă cea mai importantă zeiță din panteon. Fiind soția devotată care l-a înviat pe Osiris după uciderea sa și și-a crescut fiul, Horus, Isis a întruchipat virtuțile tradiționale egiptene ale unei soții și unei mame.
Fiind soția zeului lumii de apoi, Isis a fost, de asemenea, una dintre principalele zeități preocupate de ritualurile morților. Isis a fost unul dintre ultimii zei egipteni antici care a fost încă venerat. În perioada greco-romană a fost identificată cu zeița greacă Afrodita și cultul ei s-a răspândit până la vest până în Marea Britanie și până la est până în Afganistan. Se crede că reprezentările lui Isis cu pruncul Horus au influențat imagini creștine ale Mariei cu pruncul Iisus.
Horus
Înfățișat ca un șoim sau ca un om cu cap de șoim, Horus este zeul cerului asociat cu războiul și vânătoarea. El a fost, de asemenea, întruchiparea regatului divin și, în unele epoci, faraonul era considerat a fi o reîncarnare a lui Horus.
Conform mitului Osiris, Horus era fiul lui Isis și Osiris, conceput magic după uciderea lui Osiris de către fratele său Seth. Horus a fost crescut pentru a se răzbuna pentru uciderea tatălui său. O tradiție susține că Horus și-a pierdut ochiul stâng luptându-se cu Seth, dar ochiul său a fost vindecat magic de zeul Thoth.
Seth
Seth era zeul haosului, al violenței, al deșerturilor și al furtunilor. În mitul lui Osiris, el este ucigașul lui Osiris (în unele versiuni ale mitului, îl păcălește pe Osiris să se așeze într-un sicriu și apoi îl sigilează).
Apariția lui Seth pune o problemă pentru egiptologi. El este adesea descris ca un animal sau ca un om cu capul unui animal. Dar nu își pot da seama ce animal ar trebui să fie. De obicei are botul lung și urechile lungi care sunt pătrate la vârfuri. În forma sa complet animală, are un corp subțire ca un câine și o coadă dreaptă cu un smoc la capăt. Mulți cercetători cred acum că niciun astfel de animal nu a existat vreodată și că animalul Seth este un un animal mitologic.
Ptah
Ptah era capul unei triade de zei venerați la Memphis. Ceilalți doi membri ai triadei erau soția lui Ptah, zeița cu cap de leu Sekhmet și zeul Nefertem, care ar fi putut fi fiul cuplului.
Asociația inițială a lui Ptah pare să fi fost cu meșteri I și constructorii. Arhitectul din dinastia a IV-a Imhotep a fost venerat după moartea sa ca fiu al lui Ptah.
Ra
Una dintre cele mai cunoscute zeități asociate soarelui, zeul Re/Ra era de obicei reprezentat cu un corp uman și capul unui șoim. Se credea că el naviga pe cer într-o barcă în fiecare zi și apoi făcea o trecere prin lumea de apoi în fiecare noapte, în timpul căreia va trebui să-l învingă pe zeul șarpe Apopis pentru a se ridica din nou.
Cultul lui Ra a fost centrat în Heliopolis, acum o suburbie a Cairului. De-a lungul timpului, Ra a fost unificat cu alte zeități ale soarelui, în special cu Amon.
Hathor
Zeița Hathor era de obicei descrisă ca o femeie cu cap de vacă sau ca o femeie cu urechi de vacă. Hathor întruchipat maternitate și fertilitate și se credea că ea proteja femeile la naștere.
Anubis
Anubis era preocupat de practicile funerare și de îngrijirea morților. De obicei era reprezentat ca un șacal sau ca un bărbat cu cap de șacal. Asocierea șacalilor cu moartea și înmormântările a apărut probabil pentru că egiptenii ar fi observat șacalii în jurul cimitirelor.
În Vechiul Regat (c. 2575-2130 î.Hr.), înainte ca Osiris să se ridice ca stăpân al lumii de apoi, Anubis a fost considerat principalul zeu al morților. Conform mitului Osiris, Anubis a îmbălsămat și a înfășurat trupul regelui ucis, devenind zeul patron al îmbălsămătorilor.
Thoth
Thoth, zeul scrisului și înțelepciunii, ar putea fi descris sub forma unui babuin sau a unui ibis sacru sau ca un om cu capul unui ibis. Se credea că a inventat limbajul și scrierea hieroglifică și a servit ca scrib și consilier pentru zei. Ca zeu al înțelepciunii, se spune că Thoth posedă cunoștințe despre magie și secrete indisponibile celorlalți zei.
Bastet
În primele sale forme, zeița pisică Bastet era reprezentată ca o femeie cu cap de leu sau pisică sălbatică. Ea a luat forma mai puțin feroce a unei pisici domestice în primul mileniu î.Hr.
În perioadele ulterioare a fost adesea reprezentată ca o pisică așezată regal, purtând uneori inele în urechi sau nas. În perioada ptolemeică a ajuns să fie asociată cu zeița greacă Artemis, zeița vânătorii și a lunii.
Surse:
Wikipedia.com;
Britanica.com.