Organizaţia Naţiunilor Unite a dat publicităţii cele mai noi predicţii referitoare la populaţia planetei. ONU estimează că astăzi trăiesc 7,2 miliarde de persoane, urmând ca populaţia globală să crească la 8,1 miliarde până în anul 2025, cea mai mare parte a creşterii urmând să aibă loc în ţările în curs de dezvoltare, mai ales în Africa. Specialiştii ONU estimează că în 2050 pe Terra vor trăi 9,6 miliarde de oameni. În 2100 se estimează că vor trăi pe Terra aproape 11 miliarde de oameni, cu 800 de milioane mai mult decât în estimările date publicităţii în 2011.
Populaţia Indiei urmează să o depăşească ca număr pe cea a Chinei în jurul anului 2028, atunci când ambele ţări vor avea aproximativ 1,45 miliarde de locuitori. Dacă experţii estimează că populaţia Indiei va creşte până la pragul de aproximativ 1,6 miliarde de locuitori, urmând ca apoi să scadă lent până la nivelul de 1,5 miliarde de locuitori în 2100, China va începe să scadă după 2030, ajungând la 1,1 miliarde de locuitori în 2100.
Experţii ONU afirmă că populaţia Nigeriei o va depăşi pe cea a Statelor Unite ale Americii până la jumătatea acestui secol, atunci când se estimează că în SUA vor trăi 400,8 milioane de persoane, faţă de 440,3 milioane de persoane în Nigeria.
„Până la finalul acestui secol Nigeria ar putea să concureze cu China pentru locul secund în clasamentul celor mai mari ţări ca număr de locuitori”, se arată în raportul ONU, unde se estimează că Nigeria ar putea avea 913,8 milioane de locuitori în 2100.
Acest grafic ilustrează schimbările în nivelul populaţiei ce vor avea loc în 2100 faţă de nivelul de astăzi. Cea mai mare creştere urmează să aibă loc în Nigeria, ţară care va avea cu 730 de milioane de locuitori mai mult, de la 184 la 914 milioane în 2100. Cea mai mare scădere se va înregistra în China, unde vor trăi cu 300 de milioane de persoane mai puţin în 2100 faţă de astăzi, 1,1 miliarde faţă de 1,4 azi.
John Wilmoth, directorul diviziei însărcinate cu studiul populaţiei din cadrul Departamentului de Afaceri Economice şi Sociale din cadrul ONU, care a elaborat acest raport, a cauţionat că „există multe incertitudini în ceea ce priveşte tendinţele în care va evolua populaţia mondială”.
„Tendinţele sunt afectate de trei componente majore – fertilitatea, mortalitatea şi migraţia – dar mai ales de modul în care se va schimba fertilitatea în viitor”, a explicat Wilmoth.
Specialistul afirmă că fertilitatea a scăzut rapid în ultimele decenii. Numărul mediu de copii născut de o femei a scăzut considerabil în mai multe ţări mari, inclusiv China, India, Indonezia, Iran, Brazilia şi Africa de Sud, ceea ce a dus la o reducere a ratei de creştere a populaţiei în cea mai mare parte a ţărilor în curs de dezvoltare.
Cu toate acestea, Wilmoth afirmă că proiecţiile ONU referitoare la nivelul populaţiei sunt mai mari decât acum doi ani, lucru ce se datorează mai ales datelor obţinute recent despre nivelul de fertilitate.
În 15 ţări cu un grad mare al fertilităţii din Africa sub-Sahariană, numărul mediu al copiilor născuţi de o femeie a fost modificat în sus cu mai bine de 5%, a explicat Wilmoth. Printre aceste ţări se numără Angola, Camerun, Congo, Etiopia, Mozambic, Niger şi Nigeria.
Raportul ONU arată că populaţia ţărilor aflate în curs de dezvoltare va creşte de la 5,9 miliarde în 2013 la 8,2 miliarde în 2050. În aceeaşi perioadă, populaţia ţărilor dezvoltate va rămâne în mare parte neschimbată, aproximativ 1,3 miliarde de persoane.
În Africa, populaţia va creşte de la 1,1 miliarde de persoane astăzi la 2,4 miliarde în 2050 şi, potenţial, la 4,2 miliarde în 2100.
Republica Moldova se numără printre ţările care vor înregistra o scădere a populaţiei, în viziunea ONU. Specialiştii ONU au identificat 43 de ţări care vor avea mai puţini locuitori în 2050 faţă de 2013, iar 40 dintre acestea vor continua să scadă între 2050 şi 2100. Mai multe ţări vor înregistra o scădere a populaţiei mai mare de 15% până în 2050, inclusiv Belarus, Bulgaria, Croaţia, Cuba, Georgia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia şi Ucraina.
Surse: ONU, descopera.ro, UW