Philae situat pe o insulă de pe Nil, acest complex de temple închinate zeiţei Isis este cel mai romantic monument din Egipt, în desăvârşită armonie cu peisajul înconjurat de ape. Aici nu se poate ajunge decât cu barca cu motor, iar drumul în sine este o experienţă minunată.
Mai întâi, ia un taxi până la portul de ambarcatiuni Shellal, la sud de vechiul Baraj Aswan, cam la 8 km de centrul oraşului Aswan. După ce cumperi bilete de intrare în templu, îndreaptă-te spre debarcader, unde vei vedea o mică flotă de bărcuţe conduse de căpitani nubieni. Aceste taxiuri pe apă așteaptă opt pasageri ca să poată porni încetişor în larg, spre Insula Aglika şi splendidele ruine pe care le adăpostește.
Recent s-au împlinit 30 de ani de când ele ar fi mers spre Insula Philae, spațiul în care s-a clădit iniţial complexul, în epoca ptolemeică. După construirea Barajului Aswan la sfârşitul secolului al XIX-lea, nivelul apelor Nilului a crescut, așa că templul era sub apă jumătate de an. Vizitatorii pot să deslușească, prin apa de un verde transparent, curţile şi coloanele din adâncuri. În anii 1960, când noul Mare Baraj ameninţa să scufunde insula pentru totdeauna, templele au fost strămutate piatră cu piatră și apoi reconstruite pe terenul mai înalt de pe Insula Aglika din apropiere, amenajat astfel încât să semene cu autentica Insulă Philae.
Aceasta a devenit importantă în epoca ptolemeică, fiind principalul centru de cult închinat lui Isis şi atrăgând pelerini din întregul Bazin Mediteraneean. Cultul lui Isis era atât de răspândit, înalt acest loc a supravietuit în epoca creștină ca unul dintre ultimele bastioane ale străvechii credințe. A fost închis oficial abia în anul 550 d.H. Apoi primii creştini au transformat sala hipostilă a templului principal în capelă și au clădit biserici pe insulă, dar niciuna nu a supravieţuit.
În portul de pe vechiul chei de pe insula Aglika acostează acum bărci cu motor. Prima structură arhitecturală pe lângă care trec turiştii, imediat la stânga, este un "chiosc", un mic templu deschis, ridicat de Nectanebo I (care a domnit între 380-362 î.Hr.). Deşi acum nu este decât o zonă pavată, cu un şir de coloane în spate, acest edificiu este cel mai vechi monument din insulă. Dincolo de el se află o curte mare, înconjurată de două colonade. Cea vestică are ferestre care dau spre fluviu, iar cealaltă este presărată cu ruinele unor edificii vechi. Ruina cea mai impunătoare este cea a Templului lui Arensnuphis, închinată unui zeu nubian obscur.
La intrarea în curte vedem primul pilon al Templului lui Isis, elementul central al insulei. A fost clădit de Ptolemeu al XII-lea, faraonul sub domnia căruia s-a ridicat şi marea poartă de la Edfu. Este împodobit cu scene ce-l arată pe ocârmuitor descotorosindu-se de duşmani, care sunt reprezentaţi şi la Edfu. Pe pereţii pasajului de trecere dintre cele două tumuri găsim inscripţii lăsate de soldaţii lui Napoleon. Ele comemorează o victorie a francezilor în fața mamelucilor, repurtată în Bătălia Piramidelor.
Dincolo de pilon se află o curte cu coloane elegante. De fapt, toate elementele templului sunt rafinate şi delicate, de aceea acest edificiu este unul dintre preferatele arheologilor şi ale turiştilor de rând. La stânga se află locul de naștere (mammisi), unde faraonii îşi reafirmau legitimitatea de muritori care se trag din Horus participând la ritualuri ce sărbătoreau naşterea zeului. În partea de jos a zidului din spate apare o scenă în care Isis îl naște pe Horus în mlaştină, iar pe zidul din stânga, zeiţa este înfățișată alăptând pruncul. Din nefericire, chipul ei a fost șters de iconoclaştii creştini.
Pe lângă al doilea pilon, aflat în spatele curţii din faţă, se intră în templu, unde, dincolo de o mică sală hipostilă, se văd mai multe anticamere, din ce în ce mai joase și mai întunecoase, care culminează cu sfântul sanctuar din inima templului. Slab luminat prin două deschizături din tavan, sanctuarul adăposteşte un piedestal din piatră închinat lui Ptolemeu al III-lea (care a domnit între 246-221 î.Hr.) şi soţiei lui, Berenice (al cărei portret apare în mai multe mozaicuri frumoase expuse în Muzeul Greco-Roman din Alexandria).
Dacă-l poți convinge pe supraveghetor să deschidă poarta, pe o scară din partea vestică a templului se poate ajunge în încăperile de sus, împodobite cu reliefuri care înfăţişează învierea lui Osiris, după ce l-a ciopârțit Seth. Isis este imortalizată în momentul în care strânge bucățile din corpul fratelui ei. Se poate urca şi pe acoperiș.
Alte monumente
Lângă Templul lui Osiris, la răsărit de al doilea pilon, se află micul Templu al lui Hathor. Este o ruina în care încă se mai pot desluşi coloanele cu capiteluri ce o infatizează pe această divinitate, cu peruca ei stralucitoare. Se mai vede şi un relief deosebit reprezentând muzicanți si pe urâtul zeu Best, pitic, cântând la harpă.
La sud este cel mai cunoscut monument din Philae, Chioscul lui Traian, poreclit ,,Patul Faraonului" din motive evidente. Construit în timpul domniei împăratului roman cu acelaşi nume (în jurul anului 100 dH.), a slujit drept sălaş al membrilor familiilor regale. Este un edificiu bizar deoarece combină o structură dasică de coloane şi arhitrave cu omamentele specifice epocii faraonilor, cum ar fi capitelurile cu motive florale. Initial, ar fi avut un acoperiş din lemn. Reliefurile de pe zidurile laterale îl înfăţişează pe împăratul Traian aducându-le ofrande lui Isis, Osiris şi Horus.
Ca majoritatea monumentelor importante din Egipt, Philae oferă un strălucitor spectacol de sunet și lumini, cu siguranţă cel mai reușit. Este vorba despre o plimbare de o oră printre ruinele luminate. Un bilet costă 10 $, în care este inclus și drumul cu vaporul, şi merită să vezi atmosfera de pe insulă după ce se inserează. Se țin trei spectacole pe noapte, iar ora de incepere variază în funcţie de anotimp. Așa că trebuie să verifici detaliile la receptionerul de la hotel sau la biroul de informații pentru turişti din Aswan.