Sahara este cel mai misterios și mai mare, din punct de vedere al suprafeței, deșert nisipos - 9,2 milioane km2. Ocupă aproape o treime din întreaga zonă a continentului african. Și se întinde de la Oceanul Atlantic în vest până la Marea Roșie în est, capturând teritoriul a zece state.
În fiecare an, suprafața sa crește cu zeci de kilometri, extinzându-se spre sud. Încă relativ recent (luînd în considerație perioadele istorice), în urmă cu doar 4 mii de ani, a existat o savană înflorită pe acest loc. Cu râuri adânci și lacuri cu apă cristalină. Dovadă în acest sens sunt albiile râurilor uscate și resturile animalelor găsite în timpul săpăturilor.
Un fel de galerie de artă cu picturi rupestre - petroglife, de aproape 60 km lungime, a fost descoperită în 1933 de un călător german. Desenele descriu viața oamenilor care au trăit în Sahara din mileniul VIII până în al II-lea î.Hr. Imaginile animalelor domestice și sălbatice sunt bine conservate. Unele dintre ele, din păcate, nu mai sunt în lumea animală modernă din Africa.
Petroglifele descriu scene din viața de zi cu zi, vânând și luptând foarte realist. Aceasta vorbește despre marele talent al artiștilor antici. În desenele care datează din primul mileniu î.Hr. au început să apară imagini de cămile. Evident, nu existau cămile în Africa până atunci.
Râuri, lacuri și mări din Sahara
Albiile uscate ale râurilor care curgeau odinioară aici se întind pe sute de kilometri în lungime și până la treizeci de kilometri în lățime. În prezent, unele dintre ele sunt parțial umplute cu apă în timpul furtunilor de ploaie rare.
La fundul fostelor lacuri adânci există mini lacuri cu apă sărată, care se usucă în căldură. Primăvara se transformă în mlaștini periculoase. Caravane întregi pot dispărea fără urmă.
În timpul săpăturilor arheologice din Sahara, a fost descoperit un schelet de balenă. Din aceasta putem concluziona că în cele mai vechi timpuri a existat o mare aici. Potrivit oamenilor de știință, aceasta a fost acum aproximativ trei milioane de ani.
În prezent, singurul râu care nu se usucă, Nilul, curge prin deșert. Este al doilea cel mai lung râu (6853 km) de pe planeta noastră după Amazon în America de Sud (6992 km).
Climă
Acesta este cel mai fierbinte loc de pe pământ, temperatura aerului ajunge la + 50 ° în timpul zilei și scade la 10 ° noaptea. În unele locuri, înghețurile se observă noaptea. Iarna, temperatura la munte scade la -20° și cade zăpadă.
În ciuda condițiilor dure, animalele și plantele rare s-au adaptat bine la condiții extreme. Rădăcinile plantelor, în căutarea umezelii, adâncesc zeci de metri.
Sahara pare a fi nelocuită. De fapt, lumea animală de aici este diversă și are aproximativ patru mii de specii diferite - șerpi, șopârle, broaște țestoase, șopârle, cei mai otrăvitori scorpioni din lume, rozătoare, antilope, gazele și cămile.
Populația deșertului Sahara: triburi
Populația acestui deșert este de aproximativ două milioane de oameni. Cele mai numeroase dintre toate naționalitățile sunt triburile berber și tuareg. De unde au venit, nu se cunoaște cu exactitate. Dar acest lucru s-a întâmplat cu mult înainte de sosirea arabilor.
Tuaregii au trăit și trăiesc întotdeauna ca nomazi.. Mulți dintre ei au un aspect european - înalți, cu piele deschisă și cu ochi albaștri. Spre deosebire de toate popoarele arabe, doar bărbații tuareg își acoperă fețele cu văluri special. Tinerii primesc acest văl cu o armă la vârsta de 18 ani. Femeile tuareg nu își acoperă fețele.
Secretul Saharei
Un mister nerezolvat este „ochiul” multicolor al Saharei descoperit din spațiu. Vârsta acestei formațiuni cu mai multe niveluri este stabilită - aproximativ 500 de milioane de ani. Diametrul inelelor este de 50 km.
Au fost prezentate diferite versiuni ale originii sale:
1. Aceasta este o consecință a căderii unui meteorit. Cu toate acestea, prezența unui fund plat și absența urmelor de impact, infirmă această versiune.
2. Acesta este rezultatul unei erupții vulcanice. Dar nici măcar cea mai mică urmă de roci vulcanice nu a putut fi găsită.
Secretul sunt cele patru cercuri ideale de piatră așezate în nisip. Acestea sunt situate exact la aceeași distanță una de cealaltă - aproximativ doi kilometri. Și seamănă cu o pistă de aterizare în nisipurile deșertului.
Ufologii s-au grăbit să explice acest lucru ca fiind un cosmodrom al extratereștilor.
Conform concluziilor oamenilor de știință japonezi, clima din deșert s-a schimbat de 9 ori în ultimii două sute mii de ani. De atâtea ori Sahara s-a transformat dintr-o savană înflorită într-un deșert și invers. Un astfel de ciclu a avut loc la fiecare 20-22 de mii de ani. Perioada de recuperare a durat două secole. Și asta înseamnă că peste 15 mii de ani se va transforma din nou într-o oază înflorită, iar copacii vor crește din nou aici și florile vor mirosi.