Spania sau Regatul Spaniei este o tara situata in sud-vestul Europei, cu parti din teritoriul sau in Oceanul Atlantic, Marea Mediterana si Africa. Este cea mai mare tara din sudul Europei si al patrulea cel mai populat stat membru al Uniunii Europene. Cuprinzand majoritatea Peninsulei Iberice, teritoriul sau include si Insulele Canare din Oceanul Atlantic, Insulele Baleare din Marea Mediterana si orasele autonome Ceuta si Melilla din Africa. Spania peninsulara se invecineaza la nord cu Franta, Andorra si Golful Biscaya, la est si la sud de Marea Mediterana si Gibraltar, iar la vest cu Portugalia si Oceanul Atlantic.
Capitala Spaniei si cel mai mare oras este Madrid, alte zone urbane importante includ Barcelona, Valencia, Zaragoza, Sevilla, Malaga, Murcia, Palma de Mallorca, Las Palmas de Gran Canaria si Bilbao.
In antichitate timpurie, Peninsula Iberica a fost locuita de un amestec de triburi iberice si celtice, impreuna cu alte popoare locale preromane. Odata cu cucerirea romana a Peninsulei Iberice a fost infiintata provincia Hispania. In urma romanizarii si crestinarii Hispaniei, caderea Imperiului Roman de Apus a dus la migratia spre interior a triburilor din Europa Centrala inclusiv a vizigotilor, care au format Regatul vizigot centrat pe Toledo. La inceputul secolului al VIII-lea cea mai mare parte a peninsulei a fost cucerita de Califatul Omayyad, iar in timpul dominatiei islamice timpurii, Al-Andalus a devenit o putere peninsulara dominanta, centrata in Cordoba. Mai multe regate crestine au aparut in nordul Iberiei, printre care principalele Asturias, Leon, Castilia, Aragon, Navarra si Portugalia, a facut o expansiune militara intermitenta spre sud, cunoscuta sub numele de Reconquista, respingand dominatia islamica in Iberia care a culminat cu ocuparea crestina a Regatului Nasrid al Granada in 1492. Uniunea dinastica a Coroanei Castiliei si Coroana Aragonului in 1479 este adesea considerat formarea Spaniei ca tara.
In timpul Epocii Descoperirilor, Spania a fost pionier in colonizarea Lumii Noi si a format unul dintre cele mai mari imperii din istorie. Imperiul Spaniol a atins o scara globala raspandindu-se pe toate continentele, iar nevoia de finantare de-a lungul comertului transatlantic a sustinut ascensiunea unui sistem comercial global alimentat in principal de metale pretioase. Secolul al XVIII-lea a fost marcat de reforme ample si in special reformele Bourbon au centralizat Spania continentala. In secolul al XIX-lea in ciuda victoriei din Razboiul Peninsular, urmatoarele diviziuni politice intre liberali si absolutisti au dus in cele din urma la independenta majoritatii coloniilor sale americane. Instabilitatea politica a atins apogeul in secolul al XX-lea odata cu Razboiul Civil Spaniol, dand nastere dictaturii fasciste care a durat pana in 1975. Odata cu restabilirea democratiei prin Constitutia Spaniei si intrarea acesteia in Uniunea Europeana tara a cunoscut un boom economic, care a transformat-o profund din punct de vedere social si politic. Arta, arhitectura, muzica, poezia, pictura, literatura si bucataria spaniola au fost influentate in intreaga lume, in special in Europa de Vest si America. Ca o reflectare a marii sale bogatii culturale Spania are una dintre cel mai mare numar de site-uri din patrimoniul mondial din lume, este a doua tara din lume ca cea mai vizitata si cea mai populara destinatie pentru studenti Erasmus. Influenta sa culturala se extinde la peste 600 de milioane de hispanofoni, facand spaniola a doua cea mai vorbita limba materna din lume si cea mai vorbita limba romanica din lume.
Spania este o democratie parlamentara seculara si o monarhie constitutionala cu regele Felippe al VI-lea ca sef de stat. Este o economie capitalista avansata majora, cu a 15-cea cea mai mare economie din lume dupa PIB nominal (a patra din Uniunea Europeana) si a 15-cea ca marime dupa PPP. Spania este membra a Natiunilor Unite, a Uniunii Europene, a zonei euro, a Organizatiei Atlanticului de Nord (NATO), un invitat permanent al G20 si face parte din multe alte organizatii internationale precum Consiliul Europei, Organizatia statelor Ibero-Americane, Uniunea pentru Mediterana, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).
Numele Spaniei provine de la Hispania, denumirea folosita de romani pentru Peninsula Iberica si provinciile acesteia in timpul Imperiului Roman. Originea etimologica a termenului Hispania este incerta desi fenicienii se refereau la regiune ca Spaniain semnand –Tara iepurilor, prin urmare cea mai acceptata teorie este cea feniciana. Au existat o serie de relatari si ipoteze despre originea sa –Jesus Luis Cunchillos a sustinut ca radacina termenului span este cuvantul fenician spion care inseamna –a forja metale. Prin urmare i-spn-ya ar insemna –tara unde metalele sunt forjate. Poate fi o derivatie a fenicianului l-Shpania, adica –tara iepurilor, insula iepurilor sau marginea o referire la locatia Spaniei la capatul Mediteranei. Monedele romane batute in regiune din timpul domniei lui Hadrian arata o figura feminina cu un iepure la picioare, iar Strabon a numit-o –tara iepurilor.
Exista si pretentia ca –Hispania deriva din cuvantul Ezpanna insemnand –margine sau granita, o alta referire la faptul ca Peninsula Iberica constituie coltul de sud-vest al continentului european.