Sparanghelul este o legumă delicioasă, ce capătă tot mai multă popularitate în țara noastră, fiind apreciat pentru gustul fin și delicat. El este cultivat de la mijlocul lunii martie până în iunie.
Sparanghelul a început să fie cultivat în anii 3000 î. Hr. în regiunea Mediteranei. Anterior a fost cultivat în scopuri medicinale, fiind un bun diuretic și agent purificator al sângelui. Până și numele său ne vorbește despre proprietățile acestuia, "asparagus officinalis" din latină însemnând "medicament".
În epoca Renașterii, sparanghelul era considerat un bun afrodiziac, din această cauză era interzis călugărilor. Sparanghelul a devenit leguma preferată a regelui Ludovic al XIV-lea. Totuși, până în secolul al XIX-lea era întâlnit doar pe mesele celor bogați.
Provenind din familia Liliaceae (înrudit cu ceapa, usturoiul, prazul), sparanghelul oferă o mulțime de beneficii organismului: reduce riscului apariției bolilor de inimă, protejează împotriva cancerului, detoxifică organismul, toate acestea pentru doar 23 kcal la 100g de produs. Planta crește 7 - 8 cm pe zi și trebuie cules zilnic și mâncat cât mai rapid. Dacă mai stă câteva zile la sol sau pe rafturile magazinelor începe să se lemnifice.
Sparanghelul este întâlnit în trei culori: verde, violet și alb.
Cel mai popular este sparanghelul verde cu lăstarii subțiri de un verde închis.
Sparanghelul alb este cultivat cu dificultate pentru că este îngropat în totalitate în pământ, asta pentru a inhiba producția de clorofilă. Este cunoscut pentru aroma deosebită și gustul mult mai fin și fraged însă și prețul este mai mare.
Sparanghelul violet are un conținut mai scăzut de fibre. Este cu 20% mai bogat în zahăr decât alte soiuri și atunci când este gătit această dulceață îi oferă o aromă de nucă.
Beneficii pentru sănătate ale sparanghelului
Cunoscut și sub denumirea de "hrana regilor", sparanghelul conține 93% apă, foarte puține calorii și sodiu. La toate acestea se mai adaugă un complex de vitamine și anume: vitamina A, vitamina B6, vitamina C, vitamina E, vitamina K și minerale: calciu, magneziu, zinc, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, seleniu și crom – care îl fac ideal pentru cei ce vor să piardă în greutate sau să mențină tonusul muscular. De asemenea, sparanghelul contribuie la combaterea stresului și susține efortul intelectual.
Sparanghelul este apreciat pentru beneficiile aduse sănătății inimii. Este bogat în vitamina K, care este responsabilă pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge. De asemenea, sparanghelul conține potasiu, care contribuie la normalizarea tensiunii arteriale. O dietă bogată în produse ce conțin potasiu scade riscul unui accident vascular cerebral, îmbunătățește funcțiile cardiace, reduce nivelul de anxietate și stres.
Sparanghelul este consumat si pentru faptul că normalizează nivelul zahărului din sânge. Poate fi inclus fără nici o restricție în alimentația persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat. Consumul regulat al acestei legume ar putea ține sub control nivelul zahărului din sânge, stimulând producția de insulină. Acest efect terapeutic este dovedit prin experimentele efectuate pe șoareci. În același timp, proprietățile antiinflamatoare ale sparanghelului scad riscul apariției diabetului de tip 2.
Este important să menționăm că, sparanghelul este bogat și în acid folic. Folatul este un nutrient indispensabil ce previne apariția malformațiilor congenitale, susține sistemul nervos, previne apariția depresiei, susține sistemul imunitar etc. Este recomandat ca sparanghelul să fie inclus în meniul viitoarelor mame datorită conținutului ridicat de acid folic. Doar câteva fire de sparanghel conțin 22% din valoarea zilnică recomandată de acid folic.
Un alt compus pentru care este apreciat spanacul, este asparagina. Aceasta are efect diuretic și contribuie la eliminarea toxinelor și a sării în exces din organism. Efectele sale diuretice, ne ajută să combatem retenția de apă, având efecte benefice asupra tractului urinar și prevenind infecțiile sau apariția pietrelor la rinichi.
Cum îl alegem?
Orientează-te către tulpinile ferme, de culoare verde deschis, cu vârful purpuriu și mugurii compacți. Lăstarii trebuie să fie proaspeți, să nu aibă o textură moale, iar capătul să nu fie prea lemnos. Pentru a beneficia din plin de toate beneficiile pe care le oferă, consumă spanacul în maxim două zile după ce l-ai cumpărat. Pentru a-l păstra proaspăt, ține-l la frigider cu capetele într-un pahar cu apă sau înfășurate în șervețele de hârtie umezite.
Iar pentru a beneficia din plin de calitățile sale nutriționale, este recomandat să fie gătit foarte puțin, 3-4 minute (depinde de grosime și prospețime), dar este important să menținem textura sa crocantă.
La fel de simplu poate fi gătit la cuptor sau la gril, după ce a fost asezonat cu puțină sare, piper negru și ulei de măsline.
Dacă sunteți convinși că sparanghelul a fost cules în aceeași zi, este tânăr și proaspăt, puteți să îl consumați crud.
Calitățile nutritive ale sparanghelului i-au adus acestei culturi gingașe și delicate titlul de legumă de lux, pe care merită să o incluzi în meniul tău de primăvară!