Marcat preponderent de anomalii climaterice încoronate de uraganul Irma din Florida, din punct de vedere științific, anul 2017 a fost unul bogat: fizica oscilează între teoriile undelor gravitaționale, inteligența artificială avansează și ajunge să demonstreze o performanță superioară celei umane și această retrospectivă nu este exhaustivă.
O cavitate necunoscută în interiorul piramidei lui Cheops
La începutul lunii noiembrie a anului 2017, cercetătorii japonezi, francezi și egipteni au stabilit că după colectare, timp de doi ani, particulele încărcate electric născute din coliziunea dintre razele cosmice și atomii atmosferei, au traversat piramida lui Cheops și s-au depozitat în interiorul ei. Cea mai mare piramidă de pe Podișul Giza deja de 45 de ani conține un gol bun în interior: o cavitate de cel puțin 30 de metri lungime, situată deasupra galeriei mari și aproape paralelă cu aceasta. Rămâne pentru egiptologi să înțeleagă funcția acestui spațiu gol.
Oumuamua - mesager venit din neant
Primul obiect care are o altă proveniență decât Sistemul nostru solar a fost detectat pe data de 19 octombrie prin prisma unui telescop din Havaii. Uniunea Astronomică Internațională ia dat denumirea oficială de “1I/2017 U1” , în care litera “I” subânțelege termenul “interstelar”, dar totuși fenomenul este cunoscut îndeosebi după numele său hawaiian “Oumuamua”. Având o lungime de 400 metri și fiind foarte subțire, obiectul nu corespunde corpurilor cunoscute din Sistemul solar și pare că a parcurs o distanță de 60 ori mai mare decât distanța Terră-Lună și și-a orientat direcția spre constelația “Pegas”.
Transmisiile cuantice - chinezii revoluționează din nou tehnologia
Graţie satelitului său „Micius”, lansat în luna august a anului 2016, China a acumulat primele trofee mondiale în domeniul telecomunicaţiilor cuantice. În iunie şi august, cercetătorii chinezi au prezentat numeroase experienţe printre care şi schimbul de coduri numerice între 2 staţii fixate la nivelul solului situate la o distanţă de 600 km. Apoi, în septembrie ei au elaborat o legătură similară între Austria şi China care asigură o transmisie video de calitate.
Cea mai lungă pistă de dinozauri sauropozi
În luna august, în cele mai renumite reviste ştiinţifice a apărut o noutate senzaţională: specialistul în paleontologie, francezul Jean-Michel Mazin, împreună cu colegii săi au descris cea mai lungă pistă de dinozauri sauropozi din cele cunoscute în întreaga lume. Întinse pe o distanță de 155 metri, urmele au fost formate aproximativ cu 150 milioane de ani în urmă de un erbivor gigantic de 35 metri lungime ce cântărea 35 tone. Amprentele care le-a lăsat dinozaurul în noroi, ulterior fosilizat, au permis savanților să deducă parametrii dimensionali ai acestuia, dar și viteza care nu depășea 4 km/h.
Originea razelor cosmice descoperită după 13 ani de cercetări
Au trebuit treisprezece ani de muncă asiduă, cercetări și analiza a 30 mii de evenimente din spațiul cosmic până a mușca din fructul adevărului despre originea razelor cosmice. Amintim că ele reprezintă particule de viteză mare care lovesc în mod constant planeta noastră și au fost descoperite de fizicianul austriac Victor Franz Hess.
Pe 22 septembrie, cei aproximativ 400 de savanți care au colaborat la laboratorul Pierre-Auger din Argentina au anunțat că vechea controversă despre astrofizică poate fi, finalmente încheiată. Ei au stabilit că razele cosmice de o capacitate înaltă nu se formează în Calea Lactee, ci provin din alte galaxii. Aceste particule încărcate creează un disc de particule secundare când se ciocnesc cu atomii din atmosferă. Rămâne de înțeles prin ce mecanism particulele ar fi putut atinge viteza apropiată de cea a luminii.
Unde au dispărut insectele?
Una dintre cele mai tulburătoare noutăți din acest an a fost faptul că Terra riscă să piardă din creațiile naturii. Numai în Germania în decurs de 3 decenii numărul speciilor de insecte a scăzut cu peste 80%. Luând amploare încă în 1989, studiile s-au bazat pe date concrete despre densitatea insectelor în zonele protejate ale Germaniei.
Chiar și declinul albinilor domestice, fenomen foarte mediatizat în universul apicultorilor, nu este decât o parte componentă a unei probleme mult mai complexe. Principalii suspecți al acestei crime ecologice sunt, de fapt, insecticidele neonicotinoide utilizate în agricultură din 1990.
Steak din somon transgenic - mit sau realitate?
La începutul lunii august a anului 2017, societatea americană AquaBounty Technologies a anunțat că a vândut pe parcursul unui an aproximativ 4,5 tone de somon genetic modificat în majoritatea magazinelor canadiene. Acest produs se consideră a fi primul din categoria produselor de origine animalieră destinate consumului uman. Elaborat timp de 30 de ani și botezat « AquAdvantage », acest somon din Atlantic atinge maturitatea în doar 18 luni, cu 12 mai puțin decât un somon obișnuit. Această caracteristică somonul « AquAdvantage » a obținut-o grație introducerii unei gene de creștere provenită de la o specie de somon din Oceanul Pacific. Crescut în bazin, ci nu în mare, pentru a evita contaminarea speciilor sălbatice, acest OMG nu este etichetat corespunzător în Canada și trezește consumatorilor mult prea multe suspiciuni. În detrimentul noilor provocări, ei totuși dau preferință alimentelor tradiționale: ceaiuri naturale, sucuri, lactate produse în condiții artizanale, alimente organice.
Cât nu ar părea de straniu, știința avansează pe zi ce trece aducându-ne cele mai spectaculoase cadouri. Acceptarea acestui progres de către societate este inevitabilă și necondiționată. Uneori benefică, alteori destructibilă, știința coordonată de rațiunea umană găsește răspuns la orice întrebare. Ceea ce ne pare astăzi imposibil, mâine va fi uzual și accesibil!