Regele Tutankhamon (sau Tutankhamen) a condus Egiptul ca faraon timp de 10 ani până la moartea sa la vîrsta de 19 ani, în jurul anului 1324 î.Hr. A rămas necunoscut lumii modernă până în 1922, când arheologul britanic Howard Carter a descoperit mormântul faraonului, care fusese sigilat mai bine de 3.200 de ani. Vasta mormântului, artefactele și comorile din interior, destinate să-l însoțească pe rege în viața de apoi, au dezvăluit informații incredibile despre viața regală din Egiptul antic și l-au făcut pe Tut cel mai faimos faraon din lume.
Testele genetice au verificat că regele Tut era nepotul marelui faraon Amenhotep III și aproape sigur fiul lui Akhenaten, o figură controversată în istoria din a XV-a dinastie a Regatului Nou al Egiptului Antic (c.1550-1295 î.Hr.). Akhenaten a înlocuit sistemul religios vechi de secole pentru a favoriza închinarea unei zeități unice, zeul soarelui Aten, și a mutat capitala religioasă a Egiptului de la Tebe la Amarna. După moartea lui Akhenaten, prințul de doar 9 ani, numit apoi Tutankhaten, a urcat pe tronul Egiptului.
Știați ca?
Patronul lui Carter, Lord Carnarvon, a murit la patru luni după ce a intrat pentru prima dată în mormânt, determinând jurnaliștii să popularizeze mitul despre „Blestemul faraonilor”, susținând că hieroglifele de pe pereții mormântului au promis moarte rapidă celor care l-au deranjat pe regele Tut. Mai mult de o duzină de decese au fost atribuite blestemului, dar studiile au arătat că cei care au intrat în mormânt în medie au trăit atât timp cât și colegii lor care nu au intrat.
Tutankhamon a inversat reformele lui Akhenaten, reîntorcînd închinarea zeului Amun, restabilind Thebes ca centru religios și schimbând sfârșitul numelui său pentru a reflecta fidelitatea regală cu zeul creator Amun
Cum a murit regele Tut?
Există multe teorii despre ce l-a ucis pe regele Tut. Era înalt, dar fragil din punct de vedere fizic, cu o afecțiune osoasă a piciorului stâng. Testele ADN publicate în 2010 au relevat faptul că părinții lui Tutankhamon erau fratele și sora și că soția sa, Ankhesenamun, nu era altcineva decît sora sa vitregă. Acest lucru a determinat apariția malformărilor pruncului Tut.
Deoarece rămășițele lui Tutankhamon au dezvăluit o gaură în partea din spate a craniului, unii istorici au ajuns la concluzia că tânărul rege a fost asasinat, dar testele recente sugerează că gaura a fost făcută în timpul mumificării. Scanările CT în 1995 au arătat că regele avea un picior stâng infectat, în timp ce ADN-ul de la mumia sa a dezvăluit dovezi ale infectării acestuia cu malarie, toți acești factori putând contribui la moartea sa timpurie.
După ce a murit, regele Tut a fost mumificat în conformitate cu tradiția religioasă egipteană, care susținea că corpurile regale trebuie păstrate și pregătite pentru viața de apoi. Organele mumii erau înfășurat în bandaje îmbibate cu rășină, iar o mască funerară din aur solid de 24 de kilograme i-a fost așezată peste cap și umeri. Corpul i-a fost așezat într-o serie de containere cuiburi - trei sicrie aurite, un sarcofag de granit și patru din lemn aurit, dintre care cel mai mare dintre ele abia de încăpea în camera mormântului.
Din cauza dimensiunilor mici ale mormântului său, istoricii sugerează că moartea regelui Tut trebuie să fi fost neașteptată și că înmormântarea lui a fost organizată de către Ay, care l-a succedat ca faraon. Anticamerele mormântului erau umplute până la tavan cu mai mult de 5.000 de artefacte, inclusiv mobilier, căruțe, haine, arme și 130 de bastoane ale regelui șchiop. Aparent, culoarul de intrare a fost jefuit la scurt timp după înmormântare, dar încăperile interioare au rămas sigilate. Faraonii care l-au urmat pe Tut au ales să ignore domnia sa, întrucât, în ciuda acțiunilor sale de reinstaurare a lui Amun, numele faraonului era afectat de legătura cu tulburările religioase ale tatălui său. Peste câteva generații, intrarea mormântului a fost acoperită cu resturi de piatră, ridicate de colibele muncitorilor și uitată.
Când a fost descoperit mormântul lui Tutankhamon, în 1922, arheologul britanic Howard Carter a realizat săpăturile arhiologice timp de trei decenii pentru a cataloga și scoate la iveală tot vestigiul faraonului.
Unde este acum regele Tut?
Artefacte din mormântul regelui Tut au fost vizitate ani la rînd în mai multe expoziții ale muzeelor, inclusiv în cadrul expoziției internaționale „Comorile lui Tutankhamon” din 1972-79. Astăzi cele mai fragile artefacte, inclusiv masca funerară a mumiei, nu mai părăsesc Egiptul. Mumia lui Tutankhamon rămâne expusă în mormântul din Valea Regilor în camera KV62, sicriele sale stratificate au fost înlocuite cu o cutie de sticlă cu climatizare. Masca sa aurie este expusă la Muzeul Egiptean din Cairo, dar colecția Tutankhamun se va muta în cele din urmă la Marele Muzeu Egiptean, sau GEM, care va fi deschis în 2020.
Surse:
- wikipedia.com.