Atunci cand mergem in vacanta ne gandim doar la relaxare. Si alegem statiuni luxoase, care concureaza intre ele, oferind turistilor siguranta, distractie si animatie. Personalul trateaza clientul ca pe un rege, iar aceste strategii functioneaza foarte bine.
Dar exista si astfel de turisti incapatinati, care nu doresc sa "trandaveasca" pe tarmul marii blande, nu vor sa admire peisaje de poveste si sa sarbatoreasca cu mancaruri delicioase. Da, exista asa oameni. Acestia aleg destinatii cu dezastre naturale, conflicte militare, foamete si rele conditii de trai.
Aici am alcatuit o lista cu cele mai periculoase destinatii turistice din lume, locuri care iti fac plinul de adrenalina.
1.Libia
Datorita patrimoniului turistic bogat, cu numeroase monumente antice, Libia ar putea fi o destinatie turistica la fel de solicitata cum este Turcia si Egipt. Aici se afla ruinele oraselor antice Sabrat, Leptis Magna si Cyrene, aici puteti vedea templul lui Zeus. Insa conflictele militare de cativa ani si recentele lupte dintre triburile nomade, fac din aceasta tara una dintre cele mai periculoase destinatii pentru turisti.
Aici poti muri din cauza caldurii si a conditiilor groaznice de trai.
2. Republica Haiti
Republica Haiti este o tara impresionanta. Este situata in partea de vest a Insulei Hispaniole. Lantul montan care trece prin insula afecteaza clima in asa fel incat toate conditiile bune s-au dus la vecini- in Republica Dominicana. Aceasta se bucura de o clima perfecta si un turism infloritor. In schimb, Republica Haiti este un fel de “Insula ghinionului”: cutremure, holera, conflicte militare, saracie. Consecintele cutremurului din anul 2010, atunci cand peste noapte au murit peste 300.000 de oameni, sunt inca resimtite.
Saracia impinge oamenii la talharie si furt, si in orice regiune a tarii exista pericolul de a contracta holera, de care au murit deja aproximativ 5000 de oameni, iar numarul celor infectati a depasit un sfert de million.
3. Somalia
Aceasta tara are cea mai lunga coasta dintre toate tarile din Africa. Exista munti frumosi, bucataria locala este foarte gustoasa si neobisnuita. Insa razboiul civil inceput in 1991, sperie chiar si pe cei mai curajosi turisti. Aproximativ o jumatate de milion de oameni au murit deja in acest razboi, iar foametea este raspandita pe tot teritoriul tarii.
4. Venezuela
Aici se afla una dintre cele mai frumoase cascade - Cascada Angel, care, in plus, este si cea mai inalta din lume. In Venezuela pot fi admirate cele mai frumoase orhidei salbatice. Insa tot aici exista principalele puncte a traficantilor de droguri, care isi livreaza faimoasa cocaina in Statele Unite. Veniturile din aceasta afacere sunt incredibil de mari, comparativ cu profitul care poate fi adus de sectorul turistic. De multe ori, turistii nu sunt bineveniti aici, iar daca cineva este omorat, nimeni nu mai cauta criminalii. Caracas- capitala Venezuelei detine locul doi in lume in ceea ce priveste dosarele cu omoruri nesolutionate.
5. Irak
In aceasta tara exista un numar mare de monumente antice. Aici au aparut, au inflorit si au pierit civilizatii atat de vechi si mari precum Akkad, Babilonia si Asiria. Dar in prezent, dupa razboi, tara este inca intr-o stare deplorabila.
Nu se emit vize turistice, prin urmare intrarea in Irak poate fi doar ilegala. Aproape in fiecare zi, in Irak sunt raportate atacuri teroriste și rapiri teribile.
6. Zimbabwe
Resursele turistice natural din Zimbabwe sunt impresionante. Aici se afla faimoasa cascada Victoria. Insa turistii nu sunt asteptati, exista permanenta amenintare de razboi, o multime de teritorii minate si o situatie extrem de periculoasa pe autostrazi.
7. Everest
Cel mai inalt varf din lume (8848 m) este situat la granita Nepalului si a regiunii autonome Tibet. Toate tarile percep o taxa mare de la alpinisti pentru acordarea permisiunii de a urca in varful muntelui. Temperatura aerului in varf, noaptea scade la -60 grade C, iar viteza vantului poate ajunge la 200 km\h.
In fiecare an, aproximativ 500 de alpinisti profesionisti incearca sa urce in varf. Din anul 1953 pana in prezent, 4000 de oameni au reusit sa faca acest lucru.
Numarul victimelor este de aproximativ 200, si multi dintre decedati au ramas pe versantii Everestului, deoarece nu a fost posibila evacuarea cadavrelor. Urcarea la o astfel de inaltime, chiar si printre alpinistii profesionisti, dureaza cel putin 2 luni. In timpul unei astfel de “odihne”, o persoana va pierde aproximativ 15 kg. Organizarea unei astfel de expeditii va necesita cel putin 65.000 USD.
8. Africa de Sud
In principiu, va puteti odihni bine in aceasta tara africana. Este necesar doar sa nu va "relaxati" si sa nu parasiti zonele “civilizate”. Atunci va puteti de bucura de celebrele safari si surfing. Rata accidentelor pe drumuri este foarte mare. De asemenea, nivelul criminalitatii stradale este in crestere.