Trandafirii sunt flori minunate, care au inspirat numeroşi poeţi, pictori sau grădinari.
Cu toţii ştim că trandafirul este un simbol al frumuseţii, al păcii şi un deosebit dar al naturii. Iubim aceste flori fie că sunt aşezate într-un buchet luxuriant, prinse în părul unei doamne, ataşate unei scrisori, fie chiar sub formă de “cascadă” în grădinile noastre.
Curiozităţi în ceea ce priveşte întrebuinţarea trandafirilor
Trandafirul este denumit şi „regele florilor”, fiind nelipsit din grădinile pasionaţilor de horticultura. Se spune că marele înţelept Confucius avea peste 600 de cărţi despre modul de îngrijire a trandafirilor. Trandafirul este disponibil în orice culoare, exceptând negrul. Coloristica variază de regulă pe teme de roşu, roz, alb şi galben, în combinaţii unice, incredibile. Trandafirul roşu este simbolul Angliei şi este purtat în ziua de „Sf. George”. De asemenea, trandafirul roşu este simbolul dragostei, fiind extrem de popular de Ziua Indrăgostiţilor.
Tradafirii sunt utilizaţi şi în obţinerea parfumurilor, parfumul fiind extras din glandele microscopice aflate în componenţa petalelor. Uneori, după cum toţi am observat, petalele de trandafir sunt uscate şi împachetate pentru a fi vândute şi utilizate în scop decorativ.
În anul 1986 trandafirul a devenit emblema florală a Statelor Unite.
Trandafirii sunt utilizaţi şi în prepararea dulceţurilor, a siropurilor şi a jeleurilor. De asemenea, ei sunt folosiţi în în prepararea de reţete din flori de trandafir, pecum apa de trandafiri, care era utilizată pentru tratarea anumitor boli, în medicina populară.
Trandafirul este cea mai cunoscută plantă folosită în scop ornamental, crescută în grădină pentru florile sale deosebite.
Există peste 100 de specii şi mii de soiuri de trandafiri, întâlniţi în foarte multe nuanţe. Cele mai cunoscute nuanţe de trandafiri sunt cea roşie, cea albă, dar şi galbenă. Totuşi, există încă un tip de trandafiri coloraţi artificial, şi anume trandafirii curcubeu.
Fii original! Alege trandafirii potriviţi pentru fiecare ocazie!
Trandafirii roşii
Este bine cunoscut faptul că în cultura occidentală trandafiri rosii este simbolul cel mai răspândit al dragostei şi al frumuseţii. Aceste flori parfumate vin în diverse nuanţe de roşu, care au diverse simboluri. De exemplu, un trandafir roşu aprins semnifică dragostea, iar unul vişiniu reprezintă o dragoste ce urmează a fi împlinită. Clasicul trandafir roşu este, în general, cea mai bună alegere atunci când vrem să exprimăm afecţiunea faţă de o persoană specială. Fie că oferim un trandafir roşu, fie că oferim un buchet format din trandafiri roşii, vom face cea mai romantică şi eleganta alegere.
Trandafirii albi
Fără culori vibrante care să-i accentueze, frumuseţea şi delicateţea trandafirilor albi sunt reflectate atunci când sunt aşezaţi într-un buchet sau coşuleţ. Potriviţi pentru a fi oferiţi atunci când dorim să exprimăm respectul faţă de cineva, tradafirii albi sunt un mod inedit de a impresiona o persoană foarte dragă, putând fi dăruiţi şi în semn de recunoaştere a unui nou început sau în semn de rămas-bun. Culoarea lor pură transmite respect, aduce un omagiu noilor începuturi şi exprimă speranţa pentru viitor.
Din punct de vedere istoric, trandafirul alb simbolizează puritatea şi inocenţa, astfel fiind asociat cu nunţile şi, implicit, cu buchetele de mireasă.
Trandafirii galbeni
Cu nuanţa lor optimistă şi asociată în general cu voia bună, trandafirii galbeni sunt modul perfect de a ne surprinde sau felicita prietenii, creând o atmosferă de bunăstare.
Toţi cei care iubesc trandafirii trebuie să ştie că, deşi trandafirii sunt recunoscuţi pentru simplitatea şi frumuseţea lor, unele culori sunt atât de încărcate de semnificaţii, încât trebuie să le cunoaştem pentru a nu da greş în nicio situaţie. De exemplu, trandafirii roşii nu sunt potriviţi pentru a fi oferiţi persoanelor cu care dezvoltăm relaţii formale, precum directori, administratori. Dar, în această situaţie, în cadrul relaţiilor de acest gen, trandafirii galbeni sunt perfecţi pentru a fi oferiţi.
Fiind asociată demult cu soarele şi căldura lui dătătoare de viaţă, galbenul este o culoare ce simbolizează sentimentele calde de prietenie şi optimism. În multe culturi orientale, această culoare reprezintă bucurie, înţelepciune şi putere.
Uleiul de trandafir-beneficii
Uleiul esenţial de trandafir are efecte antidepresive, antiinflamatoare, afrodisiace, dar şi antiseptice şi cicatrizante. Acesta este extras din petalele trandafirului de Damasc, trandafir despre care se spune că este trandafirul roşu original, cu cel mai ridicat conţinut de ulei şi cu cea mai puternică aromă. Astfel, aflăm că aceste flori deosebite care ne incantă privirea şi ne ajută să ne destindem prin cromatică şi aromă sunt foarte utile în tratarea multor afecţiuni, lucru care ne face să le iubim şi mai mult.
Să îngrijim trandafirii!
Trebuie să ştim că atunci când primim un buchet de trandafiri, nu este suficient să îi aşezăm într-o vază cu apă pentru a rezista. Iată câteva sfaturi utile care le vor prelungi viaţa şi vă vor permite să vă bucuraţi un timp îndelungat de farmecul lor:
- Înainte de a pune trandafirii în vază, înmuiaţi cozile tulpinilor în ulei de mentă. Astfel le veţi prelungi viaţa
- După cel mult două zile, tăiaţi 2 centimetri din coada tulpinei, însă tăietura trebuie să fie oblică, iar acest proces să aibă loc sub apă, deoarece, dacă tulpina va fi tăiată în aer liber, aerul va fi absorbit, împiedicând circulaţia apei.
- Evitaţi să folosiţi apa de la chiuvetă întrucât poate conţine impurităţi; folosiţi apă plată sau apă distilată
- Păstraţi-i în locuri răcoroase şi adăugaţi zilnic apă proaspătă în vază, fiind florile care au cel mai des nevoie de apă
- Evitaţi să fumaţi în preajma trandafirilor dacă doriţi să le prelungiţi viaţa. De asemenea, nu îi aşezaţi lângă fructele proaspete deoarece acestea eliberează un gaz toxic, numit etilenă, care este dăunător pentru trandafiri
Aşadar, putem impresiona printr-un mic gest, atât timp cât alegem florile perfecte! Ele ne oferă frumuseţe, bunăstare şi optimism, şi merită îngrijite aşa cum se cuvine!
Sursa: buchetedeflori.ro