Olanda este o tara situata in nord-vestul Europei, cu teritorii de peste mari in Caraibe. Este cea mai mare dintre cele patru tari constitutive ale Regatului Tarilor de Jos. Olanda este formata din douasprezece provincii, se invecineaza cu Germania la est si cu Belgia la sud, cu o coasta a Marii Nordului la nord si vest. Are granita cu Franta pe insula divizata Saint Martin din Caraibe. Impartaseste granitele maritime cu Regatul Unit, Germania si Belgia.
Limba oficiala este olandeza cu frizia de vest ca limba oficiala secundara in provincial Friesland. Olandeza, engleza si Papiamento sunt oficiale in teritoriile Caraibe. Tarile de Jos inseamna literal –tari inferioare cu referire la altitudinea sa joasa si topografia plana, cu aproape 26% traind sub nivelul marii. Majoritatea zonelor sub nivelul marii cunoscute sub numele de poldere sunt rezultatul recuperarii terenurilor care a inceput in secolul al XIV-lea.
In perioada republican care a inceput in 1588, Olanda a intrat intr-o era unica de maretie politica, economica si culturala, clasata printre cele mai puternice si influente din Europa si din lume, aceasta perioada este cunoscuta drept Epoca de Aur olandeza. In acest timp companiile sale comerciale, Compania Olandeza a Indiilor de Est si Compania Olandeza a Indiilor de Vest au infiintat colonii si puncte comerciale in intreaga lume.
Cu o populatie de 17,9 milioane de oameni toti traind pe o suprafata totala de 41.850 km2 din care suprafata terenului este de 33.500 km2 –Tarile de Jos este a 16-a tara cea mai dens populata, cu o densitate de 535 de personae pe kilometru patrat. Cu toate acestea, este al doilea cel mai mare exportator mondial de produse alimentare si agricole dupa valoare, datorita solului sau fertil, climatului bland, agriculturii intensive si inventivitatii. Cele mai mari patru orase din Tarile de Jos sunt Amsterdam, Rotterdam, Haga si Utrecht.
Amsterdam este cel mai populat oras al tarii si capitala nominala. Tarile de Jos sunt o monarhie constitutional parlamentara cu o structura unitara din 1848. Tara are o traditie de pilarizare –separarea cetatenilor in grupuri in functie de religie si convingeri politice impreuna cu mentinerea unei politici liberale a drogurilor. Tarile de Jos au permis dreptul de vot al femeilor in 1919 si au fost prima tara care a legalizat casatoria intre personae de acelasi sex in 2001.
Economia sa avansata de piata mixta are al 11-lea cel mai mare venit pe cap de locuitor la nivel global. Haga detine sediul Statelor Generale, al Cabinetului si al Curtii Supreme. Portul Rotterdam este cel mai aglomerat din Europa. Schiphol este cel mai aglomerat aeroport din Tarile de Jos si al patrulea cel mai aglomerat din Europa. Tarile de Jos sint un membru fondator al Uniunii Europene, zonei euro, G10, NATO, OCDE si OMC, precum si o parte a spatiului Schengen si a Uniunii trilaterale Benelux. Acesta gazduieste organizatii interguvernamentale si tribunal internationale dintre care multe se afla la Haga.
Ducii de Burgundia au folosit termenul les pays –pamanturile de aici pentru Tarile de Jos. Sub stapanirea Habsburgilor, aceasta a devenit pays d’embas –terenuri de-aici. Acesta a fost tradus ca Neder-landen in documentele oficiale olandeze contemporane. Din punct de vedere regional, NIderlant a fost si zona dintre Meuse si Rinul inferior la Evul Mediu tarziu. De la mijlocul secolului al XVI_lea –Tarile de Jos si-au pierdut sensul deictic initial.
Termenul Olanda a fost adesea folosit informal pentru a se referi la intreaga tara moderna a Tarilor de Jos in diferite limbi inclusive olandeza si engleza. In unele limbi, Olanda este folosita ca nume formal pentru Tarile de Jos. Cu toate acestea Olanda este o regiune care este formata din cele doua provincii Olandei de Nord si de Sud. Anterior acestea erau o singura provincie, iar mai devreme comitatul Olandei, care includea parti din actuala Utrecht. Accentul pus pe Olanda in timpul formarii Republicii Olandeze, Razboiul de 80 de ani si razboaiele anglo-olandeze din secolele al XVI-lea, al XVII-lea si al XVIII-lea, a facut din Olanda ceea ce este in prezent. Multi olandezi obiecteaza ca tara sa fie denumita Olanda in loc de Tarile de Jos, din aceleasi motiv ca multi galezi sau scotieni se opun ca Regatul Unit sa fie denumit Anglia. In special, cei din alte regiuni decat Olanda considera ca este nedorit sau denaturant sa foloseasca termenul Olanda pentru intreaga tara, deoarece regiunea Olanda cuprinde doar doua din cele 12 provincii si 20% dintre cetatenii olandezi. In ianuarie 2020 guvernul olandez a renuntat official la sprijinul pentru cuvantul Olanda pentru intreaga tara. Cele mai vechi urme umane –de Neandarthal din Tarile de Jos, despre care se crede ca au aproximativ 250.000 de ani, au fost gasite linga Maastricht. La sfarsitul erei glaciare, cultura nomada din Hamburg 13.000-10.000 i.Hr. a folosit arcul si sagetile. Din triburile mesolitice asemanatoare maglemosienilor 8000 i.Hr. cea mai veche canoe din lume a fost gasita in Drenthe.