Desertul pare a fi un loc fara viata... Insa marii exploratori stiu ca si desertul este mediu de trai pentru multi reprezentanti ai florei si faunei.
Iata cateva dintre cele mai fascinante lucruri despre deserturi.
Cel mai mic desert din lume este Carcross. Acesta este situat in Canada, pe teritorul Yukon. Desertul se intinde pe o suprafata de doar 2,6 kilometri patrati. Este format doar din cateva dune. Acest mic desert este o destinatie foarte populara pentru turisti, mai ales ca este si accesibil, calea ferata trece chiar prin apropiere.
In desertul Mojave din California exista o cabina telefonica, instalata aici in anii 60 ai secolului trecut. Aceasta a fost destinata minerilor si geologilor care lucrau in aceatsa zona. Distanta pana la cea mai apropiata asezare umana este de zeci de kilometri. Rick Carr a locuit langa cabina 32 de zile, timp in care a reusit sa raspunda la peste 500 de apeluri. În anul 2000, cabina a fost demontata, acum doar o placuta aminteste despre existenta sa.
Desertul african Namib are cele mai inalte dune de nisip. Acestea s-au format de-a lungul unei perioade lungi de timp sub influenta vanturilor. Toate dunele au nume proprii sau sunt numerotate. De exemplu, inaltimea dunei nr. 7 este de aproximativ 390 de metri. Sub supravegherea unui ghid cu experienta, puteti urca in varf, de unde se deshide o priveliste minunata.
Toate deșerturile planetei acoperă o suprafață de aproximativ 21 de milioane de kilometri pătrați. Aceasta este aproximativ 14 la sută din suprafața totală a planetei noastre. Si asta fara a lua in calcul Antarctida si Arctica, unde intalnim deserturi polare. Cel mai mare deșert nisipos este Sahara. Teritoriul său (aproximativ 9.000.000 de kilometri pătrați) este de trei ori mai mare ca reginea ruseasca Yakutia. Odata, in Sahara a fost inregistrata o temperatura de +58 C. Iar daca sa credem geologii si oamenii de stiinta, candva, aici cresteau adevarate paduri...
In 1994, politistul italian Mauro Prosperi a paricipat la o competitie numita Marathon des Sables.
Participantii trebuiau sa alerge in desertul Sahara aproximativ 250 de kilometri in cateva zile. Italianul s-a pierdut in timpul unei furtuni de nisip. A fost gasit abia dupa 9 zile. In acest timp, Prosperi a reusit sa parcurga aproximativ 300 de kilometri si a slabit 18 kilograme. Patru ani mai tarziu, Prosperi a participat din nou. Insa nici de aceasta data nu a ajuns la linia de sosire, intrucat si-a fracturat un deget de la picior.
In Uniunea Sovietica, multe fabrici de cofetarie produceau ciocolatele Kara-Kum. Acestea au fost foarte solicitate de consumatori. Denumirea lor provine de la desertul care ocupa cea mai mare suprafata de pe teritoriul Turkmekinstanului.
In iunie 1967, a avut loc un razboi de 6 zile intre Egipt si Israel. Chiar daca au trecut mai mult de 50 de ani la acest conflict, zonele de frontiera inca mai sunt minate. Camilele deseori ratacesc aici, iar finalul este trist. Nu in zadar, aceasta zona este numita “locul camilelor zburatoare”.
Teritoriul Arabiei Saudite este de aproximativ 2.000.000 de kilometri patrati. Insa aici nu exista nici un rau, cea mai mare parte a tarii este ocupata de deserturi. Dupa ploi, albiile uscate sunt umplute cu apa pentru o perioada de timp. Cel mai lung rau din Arabia Saudita este Er-Rumma, cu o lungime de peste 900 de kilometri.
Radacinile multor plante care cresc in deserturi ajung la o adancime de 20 de metri. Lungimea radacinilor depaseste semnificativ partea de la sol a plantei. Doar astfel reusesc sa obtina umididatea necesara.
Hotelul Palacio de Sal este situat in Bolivia, la marginea desertului Salar de Uyuni. A devenit celebru pentru ca este construit din blocuri de sare. In total, au fost utilizate aproximativ 10 mii de tone de sare - cel mai accesibil material din aceste locuri. Cantitatea de precipitatii este foarte redusa, factor care salveaza hotelul de la distrugere. Chiar daca proprietarii hotelului au interzis acest lucru, multi turisti care vor sa se asigure ca acesta este construit intr-adevar din sare, incearca peretii la gust.
Broasca africana este mai activa in sezonul ploios. Iar de temperaturile ridicate se salveaza in gropi sapate la adancimea de 15-20 de centimentri. Broasca elimina o cantitate mare de mucus, care ii invaluie corpul. O astfel de “hibernare” poate dura pana la 7 ani.
Cel mai uscat desert este Atacama, situat in Chile. Cantitatea medie anuala de precipitatii este de aproximativ 1 mm. Este atat de uscat, incat chiar si pe varfurile montane, la o altitudine de 6,5 km, nu exista ghetari.
Caravanele care trec prin desertul Org-er-Ravi devin victime ale mirajelor. Calatorii au impresia ca o oaza imaginara nu este departe, dar un astfel de miraj este inselator si ii poate duce in directie gresita pana la 700 de km.
Odata, in desertul chinezesc Takla Makan a nins 13 zile incontinuu.
Desertul Simpson din Australia se remarca prin culoarea rosie a nisipului, de acea australienii il numesc pur simplu- “Desertul rosu”.