California este un stat din vestul Statelor Unite. Cu peste 38,9 milioane de locuitori pe o suprafata totala de aproximativ 423.970 km2, este cel mai populat stat din S.U.A., al treilea cel mai mare stat al SUA dupa zona si cea mai populata entitate subnationala din nord. California se invecineaza cu Oregon la nord, Nevada si Arizona la est si cu statul mexican Baja California la sud, are o coasta de-a lungul Oceanului Pacific spre vest.
Zonele Greater Los Angeles si San Francisco Bay din California sunt a doua si respectiv a 5-ea cea mai populata regiune urbana a natiunii. Greater Los Angeles are peste 18,7 milioane de locuitori, iar zona golfului San Francisco are peste 9,6 milioane de locuitori. Los Angeles este cel mai populat oras al statului si al 2-lea cel mai pupulat oras al natiunii. San Francisco este al doilea cel mai dens oras mare din Statele Unite.
Economia Californiei este cea mai mare dintre toate statele din Statele Unite cu un produs brut de stat de 3,6 trilioane de dolari incepand cu 2022. Este cea mai mare economie subnationala din lume .Daca California ar fi o natiune suverana, s-ar clasa a cincea cea mai mare economie din lume incepand cu 2022 dupa India si inaintea Regatului Unit, precum si pe locul 37 ca populatie. Zona Greater Los Angeles si zona San Francisco sunt a doua si a patra cea mai mare economie urbana a natiunii. Zona statistica combinata din San Francisco Bay Area a avut cel mai mare produs intern brut pe cap de locuitor al natiunii (106.757 USD) dintre marile zone statistice primare in 2018 si gazduieste cinci dintre cele mai mari zece companii din lume dupa capitalizarea bursiera si patru dintre cei mai bogati zece oameni din lume. Putin peste 84% dintre rezidentii statului de 25 de ani sau mai mult detin o diploma de liceu, cea mai scazuta rata de studii liceale din toate cele 50 de state.
Inainte de colonizarea europeana, California era una dintre zonele cele mai diverse din punct de vedere cultural si lingvistic din America de Nord pre - columbiana, iar popoarele indigene din California constituiau cea mai mare densitate a populatiei native americane de nord de ceea ce este acum Mexic. Explorarile europene in secolele al XVI-lea si al XVII-lea au dus la colonizarea Californiei de catre Imperiul Spaniol. In 1804 a fost inclusa in provincia Alta California in cadrul Viceregnatului Noii Spanie. Zona a devenit parte a Mexicului in 1821 in urma razboiului sau de succes pentru independenta dara fost cedata Statelor Unite in 1848 dupa razboiul mexicano-american. Goana aurului din California a inceput in in 1848 si a dus la schimbari sociale si demografice dramatice, inclusiv depopularea popoarelor indigene in genocidul din California. Portiunea de vest a Alta California a fost apoi organizata si admisa ca al 31-lea stat la 9 septembrie 1850 ca stat liber, in urma Compromisului din 1850.
Contributiile notabile la cultura populara de la divertisment, sport, muzica si moda isi au originea in California. Statul a avut de asemenea contributii substantiale in domeniile comunicarii, informatiei, inovatiei, educatiei, mediului, divertismentului, economiei, politicii, tehnologiei si religiei. California este casa Hollywoodului, cea mai veche si una dintre cele mai mari industrii cinematografice din lume, influentand profund divertismentul global. Este considerata originea industriei cinematografice americane, a contra culturii hippie, a culturii de plaja si a masinii, a computerului personal, a internetului, a fast-food-ului, a mesenilor, a localurilor de burgeri, a skateboard-ului si prajiturii cu noroc printre alte inventii. San Francisco Bay Area si Greater Los Angeles Area sunt considerate pe scara larga ca centre ale tehnologiei globale si respectiv al industriilor cinematografice din SUA. Economia Californiei este foarte diversa. Industria agricola din California are cea mai mare productie dintre toate statele din SUA, si este condusa de lactatele, migdalele si strugurii sai. Cu cele mai aglomerate porturi din tara (Los Angeles si Long Beach), California joaca un rol esential in lantul global de aprovizionare, transportand aproximativ 40% din toate marfurile importate in Statele Unite.
Geografia extrem de diversa a statului variaza de la Coasta Pacificului si zonele metropolitane din vest pana la muntii Sierra Nevada din est si de la padurile de sequoie si brazi Douglas din nord-vest pana la desertul Mojave din sud-est. Doua treimi din riscul de cutremur al natiunii se afla in California. Valea Centrala o zona agricola fertila domina centrul statului. California este bine cunoscuta pentru clima mediteraneana calda de-a lungul coastei si vremea sezoniera musonica in interior. Dimensiunea mare a statului are ca rezultat climate care variaza de la padurea tropicala temperata umeda din nord pana la desert arid din interior precum si zapada.