Irlanda este o insula din Oceanul Atlantic de Nord, in nord-vestul Europei. Este separata de Marea Britanie la est de Canalul de Nord, Marea Irlandei si Canalul St George. Irlanda este a doua cea mai mare insula din Insulele Britanice, a treia ca marime din Europa si a 12-cea ca marime din lume. Din punct de vedere geopolitic, insula Irlanda este impartita intre Republica Irlanda un stat independent care acopera cinci sesimi din insula, si Irlanda de Nord care face parte din Regatul Unit. Incepand cu 2022 populatia intregii insule este de putin peste 7 milioane cu 5,1 milioane locuind in Republica Irlanda si 1,9 milioane in Irlanda de Nord, fiind a doua cea mai populata insula din Europa dupa Marea Britanie.
Geografia Irlandei cuprinde munti relativ josnici care inconjoara o campie centrala cu mai multe rauri navigabile care se extend spre interior. Vegetatia sa luxurianta este un produs al climatului sau bland, dar schibator care nu are temperature extreme. O mare parte din irlanda a fost padure pana la sfarsitul Evului Mediu. Astazi padurile reprezinta aproximativ 10% din insula, in comparative cu o medie europeana de peste 33% majoritatea fiind plantatii de conifer non-native.
Clima irlandeza este influentata de Oceanul Atlantic si prin urmare este foarte moderata, iar iernile sunt mai blande decat se astepta pentru o astfel de zona Nordica, desi verile sunt mai reci decat cele din Europa continentala. Ploile si acoperirea norilor sunt abundente.
Irlanda gaelica a aparut pana in secolul I d.Hr. Insula a fost crestinizata incepand cu secolul al V-lea. In urma invaziei anglo-normande din secolul al XII-lea, Anglia si-a revendicat suveranitatea. Cu toate acestea, dominatia engleza nu s-a extins pe intreaga insula pana la cucerirea din secolele XVI - XVII, care a dus la colonizarea de catre colonisti din Marea Britanie. In anii 1690 un system de guvernare protestanta engleza a fost conceput pentru a dezavantaja material majoritatea catolica si dizidentii protestanti si a fost extins in timpul secolului al XVIII-lea. Odata cu Actele de Unire din 1801 Irlanda a devenit parte a Regatului Unit. Un razboi de independent la inceputul secolului al XX-lea a fost urmat de impartirea insulei ducand la crearea Statului Liber Irlandez, care a devenit din ce in ce mai suveran in urmatoarele decenii si a Irlandei de Nord, care a ramas parte a Regatului Unit.
Irlanda de Nord a cunoscut multe tulburari civile de la sfarsitul anilor 1960 pana in anii 1990. Acest lucru s-a diminuat in urma Acordului de Vinerea Mare din 1998. In 1973 atat Republica Irlanda cat si Regatul Unit cu Irlanda de Nord ca parte a acestuia au aderat la Comunitatea Economica Europeana. In urma unui Referendum din 2016 Regatul Unit inclusiv Irlanda de Nord au parasit Uniunea Europeana in 2020. Irlandei de Nord i s-a acordat un statut special limitat si i s-a permis sa opereze in cadrul pietei unice a marfurilor a UE fara a fi in Uniunea Europeana, economia a crescut ulterior mai repede decat restul Regatului Unit.
Cultura irlandeza a avut o influenta semnificativa asupra altor culture, in special in domeniul literaturii. Alaturi de cultura occidental principala, exista o cultura indigena puternica, exprimata prin jocurile gaelice, muzica irlandeza, limba irlandeza si dansul irlandez. Cultura insulei impartaseste multe trasaturi cu cea a Marii Britanii inclusiv limba engleza si sporturi precum fotbal de asociere, rugby, curse de cai, golf si box.
Numele Ireland si Eire deriva din Old Irish Eriu, o zeita din mitologia irlandeza inregistrata pentru prima data in secolul al IX-lea. Etimologia lui Eriu este contestata, dar poate deriva din radacina proto-indo-europeana referindu-se la apa curgatoare. In timpul ultimei perioade glaciare si pana la aproximativ 16.000 i.Hr. o mare parte a Irlandeia fost acoperita periodic de gheata. Nivelul relative al marii a fost cu mai putin de 50 m mai jos rezultand un pod de gheata care se formeaza intre Irlanda si Marea Britanie. Pana in 14.000 i.Hr. acest pod de gheata exista doar intre Irlanda de Nord si Scotia, iar pana in 12.000 i.Hr. Irlanda a fost complet separata de Marea Britanie. Mai tarziu in jurul anului 6100 i.Hr. Marea Britanie s-a separat de Europa continentala. Pana de curand cele mai vechi dovezi ale activitatii umane in Irlanda au fost datate acum 12.500 de ani, demonstrate de un os de urs macelarit gasit intr-o pestera din comitatul Clare. Din 2021 cele mai vechi dovezi ale activitatii umane din irlanda dateaza de acum 33.000 de ani. In jurul anului 8.000 i.Hr. a fost demonstrate o ocupare mai sustinuta a insulei cu dovezi pentru comunitatile mezolitice din jurul insulei. Epoca bronzului a inceput in jurul anului 2500 i.Hr. tehnologia schimband viata de zi cu zi a oamenilor in aceasta perioada prin inovatii precum roata, inhamarea boilor, tesutul de textile, alcool, bere si prelucrarea iscusita a metalelor care a produs noi arme si unelte impreuna cu decoratiuni si bijuterii din aur fine, cum ar fi brose si torcuri.