Vitamina C, care este cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic cu formula chimica C6H8O6, este un nutrient esential vietii, fiind solubila in apa. Este implicata in producerea de glucocorticosteroizilor si a anumitor neurotransmitatori, participa la metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic si al altor aminoacizi importanti pentru organism, la neutralizarea unor radicali liberi, creeaza reactii imunologice ce faciliteaza o absorbtie mai buna a fierului la nivelul tubului digestiv.
Printre alte beneficii, Vitamina C are un rol important in stimularea sistemului imunitar prin cresterea rezistentei fata de virusi si bacterii si are capacitatea de a reduce inflamatiile, la fel se numara si protectia organismului impotriva carentelor imunitare, ajuta in combaterea bolilor cardiovasculare, a problemelor prenatale, a bolilor de ochi si chiar impotriva imbatranirii premature a pielii. De asemenea contribuie la mentinerea nivelului presiunii sangelui si a vitalitatii vaselor de sange. Nu in ultimul rand, ajuta la mentinerea nivelului colesterolului in limitele normale.
Scurt istoric despre Vitamina C
Totul a inceput in anul 1912, cind biochimistul polonez Casimir Funk lucra la dezvoltarea conceptul de vitamine. Intre anii 1928 si 1933, doua echipe profesioniste independente, formate din cercetatorul ungur Albert Szent György si cercetatorul american Joseph L. Sviberly, pe de-o parte, si cercetatorii americani Charles Glen King si W. A. Waugh, pe de alta parte, au reusit sa izoleze vitamina C (acidul hexuronic). Acidul hexuronic a fost denumit apoi acid ascorbic, fiind recunoscuta formal natura antiscorbutica a compusului chimic. Mai tirziu in anul 1937, cercetatorului ungur Albert Szent György i-a fost oferit Premiul Nobel pentru medicina pentru aceasta descoperire revolutionara.
Inca din secolul XVIII aceasta vitamina era folosita in scop medicinal, tratand Scorbutul, o boala cauzata de lipsa vitaminei C, fiind afectate peste 2 milioane de populatie. In anul 1747, James Lind (medic scotian) a descoperit ca doar consumul de portocale si lamai ameliorau simptomele grave ale bolii. Din acele timpuri, vitamina C a fost intrebuintata nu numai pentru tratarea scorbutului, dar si pentru a imbunatati imunitatea, la primele simptome de gripa si raceala, dar si ca supliment, pentru a proteja si intari intregul organism in fata bolilor.
Efectele consumului de Vitamina C
Vitamina C are foarte multe efecte pozitive asupra organismului uman, inclusiv ajuta la regenerarea pielii. Aceasta influenteaza cresterea si regenerarea testurilor din intreg corpul, prin faptul ca ajuta organismul sa produca cit mai mult colagen. Colagenul fiind o proteina primordiala pentru regenerarea celulelor pielii, intretinerea articulatiilor, ligamentelor, tendoanelor, cartilajelor si cea a vaselor sanguine.
Nu mai putin important este si efectul de antioxidant puternic, ce impiedica actiunea multor radicali liberi (compusi care rezultata in urma proceselor de oxidare, dar si ca urmare a contactului cu diferiti agenti sau substante poluante) asupra organismului.
Deasemenea, avem nevoie de vitamina C pentru sintetizarea celor mai importanti neurohormoni: noradrenalina, dopamina, adrenalina, care sunt produsi in sistemul nervos sau in glandele suprarenale. Deseori dezechilibrele hormonale indica carenta vitaminei C, deoarece aceasta stimuleaza si protejeaza glanda hipofiza, care este responsabila de secretarea hormonilor cu functii de sexualitate, psihice, crestere si functionarea corecta a tiroidei.
Atunci cand apare o deficienta de vitamina C, primele organe afectate sunt creierul, tiroida, ochiii, glandele suprarenale, ficatul, mucoasa intestinului subtire si splina deoarece in aceste organe se gaseste cea mai mare concentratie de Vitamina C.
Beneficiile consumului de Vitamina C:
- Intareste imunitatea organismului;
- Are efect antioxidant;
- Reducerea simptomelor de gripa si raceala;
- Ajuta la dilatarea vaselor de sanguine;
- Scade hipertensiunea;
- Ajuta la scaderea in greutate;
- Impiedica caderea parului;
- Reducerea nivelului de stres;
- Scaderea riscului de cataracta;
- Reduce riscul aparitiei cancerului;
- Mentine nivelul de energie;
- Protectia organismul impotriva bolilor cardiovasculare;
- Imbunatateste textura pielii;
- Stimuleaza productia de colagen;
- Previne aparitia astmului;
- Protejeaza pielea umana impotriva razelor ultraviolete;
- Cicatrizarea rapida a ranilor;
- Ajuta la cresterea rapida a parului.
Simptomele deficientei de vitamina C:
- Starea de oboseala;
- Slabiciune constanta;
- Dureri musculare si ale articulatiilor;
- Invinetirea rapida a pielii la lovituri;
- Pielea uscata;
- Par fragil;
- Inflamarea si decolorarea gingiilor;
- Singerari nazale;
- Pierderea in greutate;
- Lipsa poftei de mincare.
Alimentele cele mai bogate in vitamina C
Cele mai bogate in aceasta vitamina se considera fructele si legumele de culoare verde. Consumul acestora iti garanteaza o doza sanatoasa din aceasta vitamina si iti asigura minimul necesar pentru activitatea normala a organismului. Macesul, coacazele, acerola, catina sunt cele mai bogate in continutul de Vitamina C. La fel si portocalele, lamaile, ardeii rosii, ardeiul iute, broccoli, kale, varza de Bruxelles, capsunile, grapefruit-ul, guava, kiwi si ardeiul verde sunt alimentele care contin mari doze de vitamina C. Deasemenea si mazarea, rosiile, papaya, pepenii, ananasul sau fructele de padure au doze suficiente de vitamina C, asa ca o dieta bazata pe consumul a cat mai multor fructe si legume din aceste categorii asigura un aport optim de vitamine si de minerale, printre care si vitamina C.
Pentru a beneficia la maximum de vitamina C mâncaţi fructele şi legumele pe cât posibil crude şi proaspete, curăţaţi-le de coajă doar în momentul în care aveţi nevoie de ele, spălaţi-le sub jet puternic la robinet şi nu le lăsaţi prea mult în apă. Legumele trebuie preparate la abur şi exact pe durata recomandată, astfel încât consistenţa să fie al dente, şi evitaţi reîncălzirea legumelor deja preparare.
Surse:
https://ro.wikipedia.org
https://www.argefarm.ro/vitamine-si-suplimente/23146-vitamina-c-organica.html
https://www.secom.ro/articles/vitamina-c-beneficii-doza-recomandata-si-contraindicatii
https://www.argefarm.ro/vitamine-si-suplimente/23146-vitamina-c-organica.html