Laleaua este o plantă perenă care face parte din familia Liliaceae ce înflorește primăvara, din bulbi, majoritatea speciilor având o singură floare, în formă de cupă, aflată pe o tulpină lungă, cu puține frunze. Lalelele sunt prietenoase cu capriciile anotimpului de primavera, ele pot sa creasca chiar pe timp mai friguros şi cu multa zapada. Ele se înmulțesc prin bulbi și de obicei dau naștere la o floare, dar sunt și bulbi care pot avea pîna la 4 flori.
Denumirea științifică a lalelei este “tulipa” care vine de la cuvantul “turban”, mai exact, in persanul “dulband” din care se trage cuvantul “tülbent” (turban). În prezent se întâlnesc peste 150 de specii prezentate în peste 3000 de varietăți de forme și culori.
Frumoasele flori sunt originare din Asia, Munții Himalaya, fiind cultivate în timpul Imperiului Otoman si aduse de triburile nomade si răspându-se natural spre vest, până la Marea Neagră.
Acum 1000 de ani, lalelele salbatice cresteau in Persia. A fost cultivata si incrucisata pentru prima data de catre turci. Cantata de catre poetii persani, reprezentata adesea in pictura si grafica de catre artistii turci, laleaua a devenit la un moment dat un simbol al Imperiului Ottoman.
Intr-o legenda persana, se povesteste despre un tanar pe nume Farhad care iera indragostit de frumoasa Shirin. Ajungand la el vestea tulburatoare ca iubita i-a fost ucisa, Farhad si-a incalecat calul favorit si a pornit in graba catre Shirin, dar nu a reusit sa mai ajunga, a alunecat de pe o stanca si si-a gasit moartea. Din fiecare picatura a sangelui sau scursa in pamant a rasarit apoi cate o lalea purpurie, simbol al dragostei perfecte sau pasionale.
Lalelele la inceput erau cultivate mai mult din curiozitate, fiind un hobby a oamenilor foarte bogati si se comercializau numai intre pasionati si horticultori, insa fascinatia oamenilor din acea vreme pentru lalele au dat acestor flori o valoare din ce in ce mai mare.
Ceia ce numeau ei primul Festival al Lalelelor a fost organizat de turci la inceputul anilor 1700, care se tinea noaptea, la lumina lunii pline. Sute de vaze somptuos decorate erau umplute cu lalele delicate, lanterne de cristal luminau gradinile, in timp ce in coliviile erau plinecu privighetori si canari care cantau pentru invitati. Toti cei invitati la acel festival trebuiau sa fie imbrati in culori care sa se armonizeze cu florile expuse.
In timp ce turcii tineau deja festivalurile lalelelor, olandezii de abia incepeau sa experimenteze cultivarea acestor flori.
Olanda este asociată cu lalele, ele nefiind originare de acolo.
În Europa lalele au fost aduse de un ambasador care a vizitat Turcia în timpul domniei lui Soleiman Magnificul, secolul al XVI-lea. Ambasadorul la rândul său a dăruit bulbi împăratului Ferdinand I și unui botanist pe nume Carolus Clusius. Cel din urmă a luat bulbii cu el, i-a cultivat, i-a urmărit câțiva ani și a descoperit secretul înmulțirii florilor. Fiind profesor la Universitatea Leiden din Olanda unde a înființat vestita Grădina Botanică din Leiden.
De atunci Olanda domină piața, atfel devenid cel mai mare cultivator si furnizor de lalele din Europa.
In acea perioada in Olanda, laleaua a devenit o adevarata “moneda de schimb”, valoarea ei fiind cotata asemeni actiunilor. De altfel, se crede ca termenul “bursa” provine din acele vremuri, intrucat cei care speculau “piata lalelelor” se intruneau de obicei in casa familiei nobile van Bourse.
Datorita valorii enorme la care erau estimate lalelele, intre anii 1634 si 1637 s-a creat o adevarata obsesie pentru aceste flori, multi oameni abandonandu-si slujbele, sotiile sau familiile pentru a se dedica cultivarii lalelelor.
Lalele au fost vinovate de prima criză economică europeană. Fiind cultivate în întrega Olandă către anul 1635 au ajuns la apogeul perioadei declanșind ceia ce sa numit "nebunia lalelelor", cand un bulb de lalea (Semper augustus) a fost schimbat pe un teren de 49.000 m2. Atunci prețul lalelelor ajunseseră la sume astronomice, cu toate acestea oamenii le cumpărau crezînd că fac afaceri profitabile. În februarie 1637 printr-un decret, speculatiile cu aceste flori au devenit ilegale si prețul lalelelor s-a prăbușit, atunci a început prima criză economică a vremurilor moderne, iar foarte multi olandezi au dat faliment in urma caderii preturilor.
Gingașele lalele sunt răspândite în sudul Europei, nordul Asiei și al Africii, din Anatolia și Iran pînă în China și Japonia. Cele mai diverse lalele se întâlnesc în Munții Hindu Kush, Munții Pamir și stepele din Kazahstan unde pot supraviețui chiar și pe parcursul iernii.
Laleaua este reprezentată pe drapelul național al Iranului, este floarea națională a Turciei simbolizînd iubirea eternă, dragostea, pasiunea și romantismul.
Frumoasele lalele sunt cultivate de sute de ani, fiind a treia cea mai populară floare din lume.
Parfumatele flori sunt înrudite cu crinii și chiar cu ceapa. Unele lalele sunt comestibile, petalele lor fiind mîncate. Gustul petalelor de lalea poate fi asemănător cu cel al fasolelor, al frunzelor de salată, motiv pentru care olandezii au folosit în alimentație frumoasele flori în timpul crizei alimentare din cel de-al Doilea Război Mondial.
În timpurile noastre lalele sunt comestibile fiind întrebuințate în unele aperitive și salate, gustul lor este asemanator cu cel de fasole verde.
Mărețele flori au chiar și un muzeu. Muzeul lalelelor din Amsterdam păstrează vie istoria florilor, cultivarea lor precum și date despre "nebunia lalelelor".
Cele mai populare flori de primăvară și acest lucru nu este întâmplător, pe lângă faptul că se găsesc într-o varietate de culori impresionantă, apărând noi și noi soiuri. Considerate un simbol al iubirii statornice, profunde, devenind astfel un cadou perfect atât pentru persoana iubită, cât și pentru cei apropiați.
În funcție de culoarea lor, lalelele au diferite interpretari. Lalelele roșii sunt simbolul dragostei desăvârșite, în timp ce lalelele mov sunt un simbol al distincției și aprecierii, așa că pot fi oferite persoanelor pe care le respecți foarte mult. Cu cele albe îți poți cere iertare, iar cele galbene transmit mesajul „Totul va fi bine”, fiind vesele și optimiste. Când vrei doar să spui cuiva „Îți doresc o zi minunată!”, un buchet cu lalele multicolore va transmite acest mesaj cu succes.
Surse:
https://www.wattpad.com/383575937-limbajul-florilor-legende-mituri-legenda-lalelei
https://www.casa-gradina.ro/ce-nu-stiai-despre-lalele-floarea-turciei/
https://www.libertateapentrufemei.ro/articol/lalelele-si-povestile-secrete-din-istoria-lor-41558