Aloe Vera este o specie de planta suculenta, care creşte în zonele cu climă blândă şi îşi are cel mai probabil originile în nordul Africii, unde temperaturile nu coboară pentru mult timp sub 0 grade şi poate fi recunoscută după frunzele cărnoase, de culoare verde sau verde închis, care cresc direct din pământ până la o înălţime de 1 metru, ca vergele alungite cu marginile în formă de dinte de fierăstrău. Crește ușor și nu necesita multă apă sau condiții speciale de întreținere. Trebuie doar să stea la lumină. Aloe Vera este considerata una din cele mai valoroase plante medicinale din lume.
Se presupune ca planta a fost raspandita in intreaga lume prin intermediul marinarilor si exploratorilor. De aceea, in zilele noastre planta poate fi gasa in multe zone, cum ar fi Marea Mediterana de Sud, Asia, India, America de Sud, sau in Africa.
Faraonii cunoșteau valoarea acestei plante și o foloseau pentru tămăduirea, tratarea, menţinere a aspectului tânăr şi proaspăt al pielii cit şi pentru proprietăţile sale rejuvenante. Frunzele de Aloe Vera conţin un lichid din care derivă ingredienţi activi; aplicată pe pielea umană, Aloe Vera formează un strat protector de gel care protejează pielea afectată.
Multe din utilizările antice ale acestei plante au fost confirmate științific. Cercetările din anul 1930 au demonstrat că gelul de aloe vera ajută la vindecarea arsurilor provocate de radioterapia folosită în cazul bolnavilor de cancer. Un studiu a arătat că aloe a accelerat cu 72 de ore procesul de vindecare a pielii la persoanele cărora le-a fost înlăturat stratul superior al epidermei în urma unor proceduri medicale.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), gelul proaspat cules din Aloe Vera este mai bun decat produsele prelucrate, cum ar fi creme cosmetice si altele asemanatoare.
Datorita numeroaselor utilizări medicinale, oricine ar trebui să aibă un ghiveci cu aloe vera în balcon sau pe geamul din bucătărie. Botanistul James A. Duke spune că atunci când ai o problemă cu pielea, tot ce trebuie să faci este să tai o frunză cărnoasă de aloe vera, să scoți gelul și să îl picuri/aplici pe zona afectată. La nivel cutanat, planta are un effect stimulator in regenerarea țesuturilor și de aceea grăbește vindecarea și cicatrizarea rănilor.
În cazul arsurilor de gradul 1 și 2 ale pielii, gelul de aloe vera este semnificativ mai eficient decât un tifon cu vaselină, care are doar rol de acoperire a rănii.
Aloe Vera: substanțele active pe care le conține
Motivul pentru care aloe vera are multiple utilizări este bogăția compoziției frunzelor sale. O plantă de aloe vera conține următoarele:
- Vitaminele A (beta-caroten), C, E, B12, acid folic, colină;
- Opt tipuri diferite de enzime, dintre care una reduce inflamarea pielii, iar celelalte șapte ajută la descompunerea zaharurilor și a grăsimilor;
- Minerale: calciu, crom, cupru, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu și zinc; acestea sunt esențiale în funcționarea corectă a mai multor sisteme enzimatice. Zaharuri: monozaharide (glucoza și fructoza), polizaharide (glucomanani și polimanoza);
- 12 tipuri de antrachinone, toate laxative, dintre care aloina și emodina au rol analgezic, antibacterian și antiviral. Aloina este însă considerată ca fiind posibil cancerigenă, efectul ei rămânând momentan sub semnul întrebării;
- Acizi grași: colesterol, campesterol, beta-sisosterol și lupeol. Toți aceștia au efect antiinflamator, iar lupeolul are și rol antiseptic și analgezic;
- Hormoni: auxine și gibereline, care ajută la regenerarea țesuturilor și au efect antiinflamator;
- 20 din cei 22 de aminoacizi necesari bunei funcționări a organismului, printre care Leucină, Izoleucină, Valină, Lisină, Theronină, Fenilalanină cei mai esențiali pentru sănătate;
- Acidul salicilic, care are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene;
- Lignina, care facilitează procesul de trecere în piele a altor ingrediente;
- Saponine, care au rol de curățare și antiseptic;
Produsele care conţin Aloe Vera sunt preparate sub diverse forme, în funcţie de destinaţie şi de afecţiunile pentru care se utilizează.
Sucul de Aloe Vera se foloseşte în special pentru afecţiunile digestive şi se obţine din frunzele proaspăt culese, care sunt curăţate de pieliţă şi se procesează acasă sau industrial. Sucul de Aloe Vera se consumă înainte de mesele principale, pentru a asigura absorbţia corectă a nutrienţilor.
Gelul de Aloe Vera se foloseşte îndeosebi pentru a trata afecţiunile pielii şi pentru a ajuta la remedierea ţesuturilor musculare, deteriorate în urma unui efort intens. Frunzele sunt tăiate iar sucul astfel obţinut este aplicat pe zona afectată.
Surse:
https://biocart.eu/aloe-vera-o-singura-planta-nenumarate-beneficii/
https://poise.ro/aloe-vera-proprietati-beneficii-si-intrebuintari/