În perioada antica, in Grecia, China, Egipt și în Imperiul Roman, trandafirii roșii, constituiau unele dintre cele mai admirate, populare și cultivate flori. In mitologie trandafirul rosu si-a inceput istoria ilustra ca simbol al dragostei in iconografia greaca si romana, personaje-simbol ale dragostei, precum Venus, Cupidon sau Afrodita erau mari fani ai acestei flori considerind trandafirii roșii sunt simbolul incontestabil al iubirii.
Mai tarziu, in timpurile crestine timpurii, a fost asociat cu virtutea Fecioarei Maria. De-a lungul istoriei sale, trandafirul rosu inca domneste ca simbol suprem al afectiunii si pasiunii.
In cultura occidentala, nu exista un simbol al dragostei si al frumusetii mai raspandit decat trandafirul rosu. Trandafirii rosii sunt intalniti peste tot: in poezie, literatura, arta clasica si filme contemporane.
Ca semnificație, trandafirii reprezintă același lucru fie că vorbim de țări din Asia, Europa, America sau Africa. Simbolistica lor este universal-valabilă. De fiecare data cind îți dorești să faci un gest frumos pentru persoana dragă, un buchet de trandafiri roșii nu trebuie să lipsească din planul tău. În plus, datorită popularității lor, aceste flori sunt accesibile în orice perioadă a anului.
Trandafirul roșu se remarcă prin eleganță și rafinament. El este asociat cu iubirea pasională, care depășește orice barieră, o dragoste la fel de intensă precum rubiniul trandafirului. De multe ori un singur trandafir de culoare roșie transmite mai multa afectiune decât o pot face cele mai delicate sau imense buchete din alte flori.
O legendă spune că Adonis, iubitul Afroditei, a fost rănit de un mistreț sălbatic. Văzându-l însângerat, Afrodita a început să plângă, iar din lacrimile sale și din sângele lui Adonis s-a născut trandafirul roșu. Este, așadar o floare apărută din dragoste și care este dăruită în zilele noastre tocmai pentru a evoca aceste sentimente.
In alta legenda se spune că trandafirul roșu a fost creat de către zei și încoronat drept regina florilor. Astfel, o legendă romană pomenește numele unei fecioare, Rhodanthe, care era foarte frumoas și, prin urmare, avea o mulțime de pețitori. Speriată de atâtea cereri în căsătorie, Rhodanthe a ales să se ascundă în templul prietenei sale Diana. Numai că între cele două a apărut neînțelegeri, Diana devenind invidioasă pe Rhodanthe. Iar când pețitorii au venit la ea la castel pentru a o întâlni pe Rhodanthe, Diana s-a înfuriat și a transformat-o pe Rhodanthe într-un trandafir, iar pe pețitorii ei în spini.
Trandafirul roşu a fost floarea preferată a reginei Cleopatra. Se spune că în palatul său, regina Egiptului nu avea covoare, ci petale roşii de trandafiri. Cleopatra dorea ca în întreg palatul său să plutească mireasma îmbătătoare a acestor flori,
Un buchet de trandafiri roşii, sau un singur fir din această floare, reprezintă, în mod cert, cadoul perfect pentru iubită și soție, aceasta floare fiind un simbol universal pentru iubire. Orice femeie va fi cucerită dacă primește un buchet mare de trandafiri roșii.
Surse:
https://www.florart.md/blog/trandafiri-rosii
https://floria.ro/blog/de-ce-ar-trebui-sa-daruiesti-trandafiri-mai-des-iata-care-este-semnificatia-lor/