Marele Zid Chinezesc reprezintă cartea de vizită a Chinei recunoscut în întreaga lume și vizitat anual de peste zece milioane de turiști.
În continuare voi prezenta 11 curiozități despre acest monument istoric pe care nu le-ai învățat la orele de istorie:
1. Prima și ultima construcție (secolul VII î.Hr. - 1878)
Există o concepție greșită că Marele Zid Chinezesc a fost construit la ordinul împăratului Qin Shi Huang (259 – 210 î.Hr), dar nu este o informație adevărată. Construcția a început acum 2.700 de ani în perioada de primăvară și toamnă (770 – 276 î. Hr). Ultima construcție a fost realzată în 1878 în timpul dinastiei Qing.
2. Nu este un zid consistent, ci un ansamblu de pereți
De fapt, nu există un singur zid, ci o mulțime de pereți. Este o rețea defensivă formată din mai multe ziduri și forturi construite în perioade istorice diferite. În unele locuri, zidul se dublează sau chiar se triplează.
3. Finalizarea unui astfel de proiect masiv datorită unui zvon
Împăratul Qin Shi Huang este adesea numit inițiatorul Marelui Zid. De fapt, el a fost cel care a comandat prima dată conectarea secțiunilor separate construite de statele anterioare. Decizia pentru construcția acestui proiect uriaș a fost luată din cauza unui zvon. După ce a unit China centrală și a înființat dinastia Qin în 221 î.Hr., împăratul Qin Shi Huang a dorit să-și consolideze puterea și să conducă țara veșnic. El a trimis un necromant numit Lu Sheng să caute o cale spre nemurire. După nenumărate eșecuri, Lu a inventat în cele din urmă un zvon potrivit căruia Qin va fi răsturnat de pe tron de nomazii din nord. Auzind acest lucru, împăratul a fost atât de înspăimântat încât a emis imediat un ordin de a uni zidurile și de a le extinde pentru a păzi granița de nord.
4. Marele Zid Chinezesc pe care îl vedem astăzi nu este chiar atât de vechi
În cei 2.500 de ani din secolul al VII-lea î.Hr. până în secolul al XIX-lea d.Hr., peste 20 de dinastii și state s-au implicat în construcția zidurilor. Cele mai cunoscute și mai bine conservate ziduri de astăzi au fost rezultatul construcției masive a dinastiei Ming începută în jurul anului 1381. Marele Zid Ming se întinde la 8.5001,8 km de la Hushan în est până la Jiayuguan în vest. Multe dintre secțiunile sale au fost renovate și dezvoltate în stațiuni turistice, precum Badaling și Mutianyu din Beijing, și Jiayuguan în Gansu și au în general 400 - 600 de ani.
5. Este doar un „Zid”?
Este numit „Zid”, dar nu este doar un „Zid”. Faptele istorice arată că a fost o fortificație cuprinzătoare, compusă din ziduri suprapuse și tranșee pentru blocarea inamicilor, turnurilor de veghe și a turnurilor pentru semnale, fortărețe pentru luptele frontale și cazărmi pentru soldați.
6. Nu a fost construit pentru a învinge mongolii
Construcția zidului a început în secolul al VII-lea î.Hr. și a fost legată pentru prima oară de o linie defensivă în jurul anului 210 î.Hr., cu mult mai înaintea ascensiunii mongolilor în secolul al XI-lea d.Hr. Scopul inițial a fost să se apere împotriva incursiunilor triburilor nomade din nord care trăiesc în Mongolia de astăzi și în nordul Chinei.
7. Nu a avut întotdeauna succes în a menține invaziile
Timp de mii de ani, Marele Zid Chinezesc a acționat într-o oarecare măsură ca o barieră fizică între Imperiul Chinez central și nomazi barbarii din nord, dar acest lucru a funcționat doar pentru un număr mic de inamici. Câteva triburi nomade puternice din istorie reușiseră trecerea peste barieră. De exemplu, în secolul al XIII-lea, mongolii conduși de Genghiș Khan au trecut zidul și au subjugat nordul și centrul Chinei timp de aproape 100 de ani.
8. Poate fi văzut din spațiu?
La începutul secolului al XIX-lea, imensa întindere a Zidului a dat naștere unui zvon că ar putea fi văzut de pe lună cu ochiul liber. De fapt, este invizibil din spațiu. Posibilitatea de a observa peretele cu ochiul liber din spațiu este egală cu aceea de a vedea un păr de la doi kilometri distanță.
9. 1/3 din Zid a dispărut
Marele Zid Chinezesc într-o continuă schimbare, dispare din an în an. E clar că secțiunile bine întreținute precum Badaling sunt doar câteva excepții rare. Multe părți ale zidului se află în stare de disperare și sunt în pericol de a fi pierdute din cauza intemperiilor fizice și a activităților umane. Vandalismul uman este principala amenințare. Conform statisticilor UNESCO, aproape o treime din ziduri au dispărut deja. Zidurile timpurii realizate din pământ, în special cele din Mongolia Interioară, Gansu și Ningxia din nord-vestul Chinei, se deteriorează rapid, crăpând sau prăbușindu-se. Se estimează că, fără conservare eficientă, aceste secțiuni vor dispărea peste 30 de ani.
10. Zidul este numit din păcate cel mai lung cimitir din lume
În 2500 de ani de construcție a acestui proiectului masiv, au fost folosiți peste 1.000,000 de muncitori, civili, soldați și condamnați - o pedeapsă specială pentru criminalii condamnați în timpul dinastiilor Qin (221 - 207BC) și Han (202BC - 220AD). Se estimează că în jur de 400.000 de constructori au murit, iar despre unii se spune că sunt îngropați înpereții zidului. Nu vă faceți griji! Până în prezent, nu există dovezi reale care ar confirma sau infirma acest lucru.
11. Strigătul lui Meng Jiangnu
O legendă ne relatează istoria lui Meng Jiangnu, al cărui soț a fost recrutat cu forță pentru a ajuta la construirea Marelui Zid la doar trei zile după căsătoria acestora. Meng îi era dor de soțul ei atât de mult încât a decis să-l viziteze. Când a ajuns pe șantier, a fost informată că acesta a murit de epuizare și a fost înmormântat în interiorul zidului. Era frântă și de disperare plângea zi și noapte. În cele din urmă, zidul s-a prăbușit și femeia a putut îngropa oasele soțului ei.
Reeșind din cele spuse mai sus, Marele Zid Chinezesc merită vizitat măcar o dată în viață pentru a putea spune cu siguranță - “am văzut-o și pe asta…”
Sure:
- travelchinaguide.com;
- wikipedia;
- ziare.com.