Ecologia este esențială pentru fiecare locuitor al planetei Pământ. Numai grija față de mediu face posibilă menținerea planetei la un nivel adecvat pentru trai. În vremurile noastre, această problemă devine din ce în ce mai relevantă, deoarece dezvoltarea tehnologică a cauzat daune ireparabile mediului.
1. Industria prelucrării lemnului este una dintre industriile cu cea mai rapidă creștere în Rusia, inclusiv în regiunea Moscovei. Lemnul este un material de constructie ecologic curat, care este utilizat pe scară largă în industria construcțiilor, atât pentru decorarea exterioară, cât și pentru interiorul caselor. În zilele noastre, lemnul înlocuiește treptat plasticul ieftin, deoarece este materialul preferat de tot mai mulți oameni. Deci, „Kronospan” nu numai că implementează o producție ecologică și fără deșeuri, dar sprijină și educația și menținerea sănătății în orașele din apropiere.
2. Suedia aduce pe teritoriul său peste 80 de mii de tone de deșeuri în fiecare an. Acest lucru se datorează faptului că programul lor de ardere a deșeurilor demonstrează, în mod surprinzător rezultate pozitive. Norvegia a devenit principalul furnizor de deșeuri. Furnizorul plătește costurile de transport, suedezii primesc energia de care au nevoie, iar cenușa rămasă, cu un procent ridicat de metale grele, este exportată înapoi în Norvegia. Merită subliniat faptul că 96% din deșeurile din Elveția sunt transformate în energie, iar procentul minim rămas este îngropat în pământ.
3. Oamenii de știință americani au efectuat un studiu și au constatat că pisicile pot provoca daune grave ecosistemului. Acestea sunt implicate în exterminarea a cel puțin 30 de specii de animale - doar în Statele Unite există mai mult de 20 de miliarde de mamifere și aproximativ 4 miliarde de păsări ucise de pisici în fiecare an. Nivelul maxim de vătămare a ecosistemului este cauzat de pisici în teritoriile în care au fost introduse de oameni și nu unde se află habitatul lor istoric.
4. Pe baza declarațiilor membrilor Mișcării pentru Dispariția Voluntară a Umanității, populația de pe planetă depășește nivelul necesar pentru existența normală, ceea ce înseamnă că populația noastră este o amenințare directă pentru Pământ. Modul de a rezolva problema, propus de această mișcare, este acela că oamenii trebuie să renunțe la reproducere.
5. Nike a deschis acum mai bine de 20 de ani puncte de colectare pentru adidași vechi, care sunt folosiți pentru reciclare, în diferite părți ale lumii. Talpa uzată se transformă într-o bandă de alergat din cauciuc în stadion, țesătura se transformă într-o suprafață nouă pentru terenurile de sport, iar miezul din spumă este reciclat într-o suprafață pentru terenul de tenis.
6. În orașul Helsingborg, Suedia, un crematoriu local încălzește 60.000 de locuințe. De asemenea, furnizează 10% din energia produsă de compania energetică.
7. Amatorii de golf pe nava de croazieră pot avea grijă de mediu. O companie germană a lansat producția de mingi de golf din furaje comprimate pentru pești. Deci, acum nu este deloc înfricoșător și chiar benefic dacă mingea merge peste bord.
8. Mulți braconieri care vânează rinoceroni au un singur scop - cornul lor. Acest lucru pune în pericol numărul de animale. Pentru a-i salva de intruși, în unele țări au început să prindă rinoceri și să le îndepărteze coarnele sub anestezie.
9. Compania KraftFoods, situată în orașul englez Banbury, produce cafea. Compania are propria sa centrală electrică care funcționează pe zaț de cafea.
10. Numele „Continentul de Est al Gunoaielor” a fost dat unui imens plasture de gunoi situat în Oceanul Pacific de Nord. Continentul creat de om conține 100 de milioane de tone de deșeuri din plastic, din Asia și America.
11. Ecologiștii australieni au întins mai multe liane artificiale pe autostrăzi. Acest lucru ar trebui să împiedice moartea koalelor pe autostrăzi.
12. Elveția a dezvoltat o modalitate unică de a utiliza căldura generată de serverul de centru de date IBM - căldura este utilizată pentru a încălzi apa din piscină.
13. În China, câteva mii de kilometri pătrați de teren sunt transformați în desert, în fiecare an. Această problemă de mediu este o consecință a agriculturii intensive.
14. Plasticul din care sunt fabricate sticlele se descompune complet după aproximativ 500 de ani.
15. Zona cu cel mai curat mediu din lume este Tibetul.
16. Calitatea aerului contribuie la dezvoltarea diferitelor boli și, potrivit unui număr de oameni de știință, aproximativ 15% din toate decesele din lume pot fi asociate cu poluarea aerului.
17. Unul dintre cele mai murdare lacuri din lume este Karachay, situat în Rusia.
18. Multe țări își pierd. Defrișări intense au loc în Malaezia și Marea Britanie.