Ivan cel Groaznic, un om care a sporit puternic puterea și prestigiul Rusiei, a fost cunoscut ca un om răzbunător, crud și paranoic. A fost primul monarh rus care a adoptat titlul Ţar a întregii Rusii. A urcat pe tron la 16 ani, în 1547, iar domnia sa de aproape patru decenii a fost marcată de eforturile de extindere teritorială a Rusiei. Deși au existat pierderi, din cauza războiului Livonian pierdut (1558-1583) și înființarea Commonwealth-ului polono-lituanian (1569) - care a tăiat conexiunea Rusiei cu Marea Baltică - Rusia lui Ivan s-a extins la sud de Moscova spre Marea Caspică și la est până în vestul Serbiei.
Viața de familie a lui Ivan a fost plină de mai multe pierderi decât câștiguri. A devenit tată de opt ori, fiind un părinte pe departe exemplar. Mulți dintre copiii săi au murit încă prunci, iar unul dintre ei a fost ucis de către ţar, episod înfățișat într-un tablou celebru de Ilya Repin: Ivan cel Groaznic și fiul său Ivan.
Lucrurile erau tensionate și neplăcute chiar şi cu soţiile sale. Otrăvite, înecate, trimise la mănăstire sau exilate - acestea se puteau întâmpla dacă ai fi fost una dintre cele opt țarine ale lui Ivan cel Groaznic. Dintre cele opt femei cu care s-a căsătorit, doar primele trei au fost recunoscute legitime de către biserică.
Prima soție a lui Ivan a fost Anastasia Romanovna, cu care s-a căsătorit la scurt timp după ce a fost încoronat. Au rămas împreună până la moartea Anastasia, 13 ani mai târziu, în vara anului 1560. Până la acest moment, țarul și Anastasia au avut șase copii, dintre care patru au murit la o vârstă foarte fragedă.
Se spune că Ivan a ales-o pe Anastasia Romanovna din 1.500 de mirese potențiale care i-au fost aduse de nobili din toate colțurile Rusiei. Era calm şi echilibrat în prezența țarinei Anastasia. Moartea ei a evocat unele dintre primele explozii de paranoia ale lui Ivan. El a dat vina pe boierii ruși, sugerând că i-au otrăvit soția. Presupunea că nobilii încercau să-l otrăvească, dar soția sa a devenit victima accidentală.
Conflictul luin Ivan cu boierii au ajuns în cele din urmă până la punctul de fierbere după moartea țarinei, ordonînd torturarea și execuția mai multor persoane, cîştigănd porecla de Ivan cel Groaznic. Cercetările moderne arată că Anastasia ar fi putut fi într-adevăr otrăvită cu mercur. O concentraţie mare de mercur a fost găsit în părul țarinei.
Moartea lui Temryukovna în 1569 este un nou un caz suspect. Unii afirmp că Ivan a înfăptuit singur infracțiunea. Totuși, ca și cum acesta ar fi fost epilogul primei sale căsătorii, țarul a folosit din nou tortura și omorurile pentru răzbunarea celei de-a doua soții.
A urmat apoi o încercare de doi ani de a găsi cea de-a treia soție a lui Ivan - care ar fi ultima căsătorie care a fost binecuvântată de biserică. Căutarea l-a dus la Marfa Vasilevna Sobakina, în vârstă de 19 ani, o fată crescută într-o familie de comercianți. La doar câteva zile de la nuntă, Marfa Vasilevna Sobakina s-a îmbolnăvit. Ivan a intrat din nou în paranoie. Unii presupun că a fost otrăvită din cauza unei porțiuni de fertilitate.
Într-un an, țarul rus s-a căsătorit cu a patra soție, în 1572. Numele ei era Anna Alexeievna Koltovskaya. După cum s-a dovedit, a patra țarină a lui Ivan a fost infertilă și astfel a fost trimisă la mănăstire.
Acum calea era liberă pentru a cincea soție a lui Ivan: Anna Vasilchikova. Sunt puţine detalii despre Vasilchikova, dar cunoscându-l pe Ivan, trebuie să fi existat un fel de problemă, deoarece și această soție a fost trimisă într-o mănăstire. Căsătoria s-a încheiat în 1576. Anna Vasilchikova a murit la scurt timp după ce a fost scoasă în afara casei regale. Există speculații că ea a fost ucisă la ordinele lui Ivan.
Vasilisa Melentyeva a fost a șasea și legendara soție a lui Ivan cel Groaznic. Melentyeva ar putea fi o poveste inventată din secolul al XIX-lea. Povestea spune că a șasea soție era o văduvă la casa regală în 1579. A devenit noua soţie a lui Ivan, dar şi-a găsit un amant, prințul Devletev. Ivan a aflat că soția sa l-a înșelat și a trimis-o la… mănăstirea, desigur. Însă, înainte de asta, a fost martorul executării amantului său. Unele versiuni afirmă că Vasilisa Melentyeva ar fi putut fi una dintre concubinele lui Ivan.
Maria Dolgorukaya este numele celei de-a șaptea soție a lui Ivan. Se presupune că Ivan s-a căsătorit cu Dolgorukaya, o rudă îndepărtată a lui Yuri Dolgorukiy, fondatorul orașului Moscova. În 1580 este prinsă într-un act de infidelitate și pedepsită cu înec.
Și cumva, prin minune, ultima soție a lui Ivan, Maria Nagaya, a supraviețuit. Țarul a murit în 1584, la trei ani după căsătoria lor, ceea ce a dus la nașterea fiului lor, Dmitry. După moartea țarului, Maria Nagaya a fost alungată de la curte, iar fiul ei Dmitry a fost asasinat în 1591. Fosta țarină a fost trimisă la o mănăstire. Ea a decedat la 24 de ani de la moartea țarului Ivan, în 1608. Timp suficient pentru ca să se implice într-o altă dramă regală: a recunoscut cel puțin unul dintre cei patru „Dmitry falşi” care au încercat să revendice tronul ca impostori.
În cele din urmă, există cel puțin o femeie care s-a apărat cu înțelepciune de necazurile garantate pentru oricine devine soția lui Ivan cel Groaznic. Se spune că țarul rus i-a propus reginei Elisabeta I să se căsătorească, dar faimosul monarh al tronului englez a refuzat. Putem doar să ne imaginăm cum s-ar fi finisat istoria unei asemnea uniri.
Surse:
Wikipedia.com
History.com