Într-o lume cu atâtea țări, religii, triburi și obiceiuri, este imposibil de a fi pe placul tuturor. În timp ce rațiunea umană este capabilă să răspundă la aproape toate isterele lumii, unele comunități sunt încă pline de tradiții vechi și lipsite de logică. În timp ce unele dintre acestea pot fi mistice, altele sunt destul de penibile sau chiar periculoase. Iată cîteva tradiții stranii, practicate de popoare lumii, care te vor pune pe gînduri.
1. Famadihana – Dansul cu morții
O tradiție funerară practicată de tribul malgaș din Madagascar, în care oamenii dansează literalmente cu cadavre, ca parte a obiceiului Famadihana. După ce au adus cadavrele strămoșilor de la locul lor de înmormântare, le reînfășoară în pânză proaspătă și dansează în jurul mormântului pe ritmuri muzicale. Ritualul este săvîrșit o dată la șapte ani, extrem de venerat de localnici.
2. Nu cereți sare când vă aflați în ospeție în Egipt
Se pare că egiptenii se jignesc ușor. Așadar, dacă sunteți invitați la o cină și doriți să adăugați mai multă sare în farfuria Dvs., nu îndrăzniți să vă atingeți de sare, deoarece egiptenii consideră că este echivalent cu o insultă la adresa gazdei. Hopa!
3. Nu vă prezentați la timp în Venezuela
A ajunge la timp este considerat nepoliticos în Venezuela și se recomandă să ajungeți cel puțin cu 15 minute mai târziu decât ora programată. Oaspeții care ajung la timp sunt priviți ca fiind prea dornici și lacomi. Ei bine, se pare că trebuia să mă nasc în Venezuela.
4. Arunca copilul pentru a avea noroc în India
Acest ritual este practicat în cea mai mare parte în Karnataka, unde nou-născuții sunt aruncați de pe templul Sri Santeswar, înalt de 50 de metri. Înainte de a ne închipui cu groază acest lucru trebuie să specificăm că bebelușii sunt în mod evident prinși de familie într-o cârpă. Cuplurile care sunt binecuvântate cu un bebeluș după ce au luat un jurământ la templu urmează această tradiție veche de 500 de ani. Se crede că aduce noroc copiilor. Nu știu despre bebeluși, dar sigur aș dori să putem arunca câțiva politicieni fără să-i prindem (rog a fi citit cu sarcasm).
5. Doliul lui Muharram - biciuiește-te pentru a onora sacrificiul lui Hussain în țările islamice și India
Muharram este sărbătoarea anuală care comemorează moartea nepotului lui Mohamed Hussain. Acesta a fost ucis împreună cu 72 de războinici la bătălia de la Karbala. Într-un obicei destul de bizar, oamenii merg în procesiuni de doliu pentru a-și aminti sacrificiul și pentru a se bici folosind lanțuri cu scopul de aonora sacrificiul.
6. Campionatul celei mai amuzante fețe din Anglia
Aceasta este o tradiție engleză rurală sărbătorită începând cu 1267. Există chiar și un Campionat Mondial de Gurning în Anglia, în care participanții fac cea mai grotescă față posibilă. Dacă credeți că aceasta este o tradiție stupidă, atunci trebuie să-l cunoașteți Peter Jackman, de patru ori campion mondial, care și-a scos dinții pentru a-și face mai ușor expresiile. Cred că vorbește despre dăruire de sine!
7. Hrănirea morților cu vin în Roma
Romanii cred în hrănirea morților. Atât de mult, încât mormintele conțin țevi prin care rudele decedatului pot turna miere, vin și alte produse alimentare în mormântul lor. Și ne mai mirăm de mesele copioase de la Paștele Blajinilor!
8. Lupta cu cămile în Turcia
Ați fi auzit de lupte cu tauri, dar lupte cu cămile? Nu cred. Oamenii din Turcia așteaptă cu nerăbdare evenimentul în care doi masculi de cămilă se luptă unul cu celălalt. Cine nu fuge sau se întoarce câștigă. Acest eveniment este organizat în perioada de împerechere, iar masculii au un instinct natural de a lupta unul împotriva celuilalt.
9. Mâncarea cenușii mortilor în Venezuela și Brazilia
Sigur că le este dor de persoana iubită când trec în neființă, dar mănâncă cenușii acestora pentru a-și aminti de răposați pare ceva straniu. Exact acest lucru face tribul Yonamamo din Brazilia și Venezuela. Deoarece tradiția le interzice să păstreze orice parte a corpului defunctului, aceasta este arsă și strivită, iar resturile sunt împărțite între membrii familiei și consumate de toți.
10. „Înnegrirea miresei în Scoția”
Să te distrezi înainte de nuntă este minunat, dar acest ritual originar din Scoția nu pare o distracție prea mare pentru mireasă. Obiceiul presupune aruncarea de ouă, lapte stricat și, practic, toate lucrurile dezgustătoare peste ea. „Mireasa înnegrită” este apoi dusă în oraș. Obiceiul este o metaforă a vieții grele prin care mireasa ar putea să treacă după nuntă. Tradiția o pregătește pentru noul un nou capitol, deoarece după ce treci prin asta, toate problemele conjugale vor părea minuscule!
11. Tăierea degetelor când moare cineva în Indonezia
Această tradiție din tribul Dani din Indonezia este bizară la un nivel cu totul nou. Când un membru al familiei moare, femeile din acest trib trebuie să sufere dureri fizice, pe lângă faptul că suferă de durere emoțională. Și pentru a face acest lucru, își taie o parte din degete. Se presupune că acest lucru este „calmează fantomele decedaților”. Orice ar înseamnă asta.
12. Transportarea soției însărcinate peste cărbunele încins în China
În China, se crede că, dacă soțul își poartă soția însărcinată peste cărbune care arde cu picioarele goale, soția va avea o naștere ușoară. Interesant pe ce se bazeză partea logică a tradiției?
13. Interzicerea băii timp de trei zile după nunta în nordul Borneului
Interzicerea băii este un alt obicei urmat de tribul Tidong din nordul Borneului. Cuplul nu are voie să folosească baia decât după trei zile de la nuntă. Da, asta înseamnă că nu mergi la wc. Tribul consideră că duce la o viață conjugală fericită. În cazul în care vă întrebați cum este posibil, familia se asigură că cuplul mănâncă și bea doar cantități mici.
Nu poți judeca sau condamna un obicei înrădăcinat în cultura unui popor. Orice tradiție este frumoasă, în cazul în care nu aduce daune sănățății fizice și psihice a celor celor ce o practică.
Surse:
Wikipedia:
Bbc.com.